Corneliu Ionescu

Corneliu Ionescu


Povestește-ne pe scurt despre tine și la ce te pricepi

Sunt economist de meserie și trainer din pasiune. Am la activ peste 20 de ani de business și consultanță, timp în care m-am ocupat de evaluarea de companii și gestionarea procesului de achiziție și preluare a lor și dezvoltare imobiliară.

Am devenit trainer acreditat ANC în 2007, iar în cursurile pe care le susțin povestesc oamenilor cu entuziasm despre educație financiară, planificarea afacerilor, sustenabilitate financiară, antreprenoriat și antreprenoriat social, cât și finanțe pentru non-finanțiști.

Am mai acordat consultanță pentru creșterea de afaceri sociale, unele dezvoltate de ONG-uri ca Fundația Pact, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, SOS – Satele Copiilor. Am co-fondat business-ul de economie socială Wise Projects, care își propune să ajute orice antreprenor la început de drum să îşi plănuiască minuţios fiecare pas în construirea afacerii sale.

 

Când ai început să fii interesat(ă) de sănătatea financiară?

În ianuarie 2000, după ce mi-am dat demisia de la job-ul anterior și am descoperit că oamenii mănâncă în fiecare zi. A fost o experiență dureroasă atunci, și am dat peste ideea de educație financiară și finanțe personale, despre care nu învățasem nimic la facultate și am început să caut și să citesc. Asta nu înseamnă, desigur, că nu am mai făcut greșeli după aceea, dar cu ocazia asta mi-am descoperit misiunea personală, și anume, să ajut oamenii să nu treacă prin ce-am trecut eu, să nu repete greșelile mele, iar asta pentru mine este legat de vindecare: am văzut foarte mulți oameni și relații „îmbolnăvite” de neînțelegerea banilor, în general.

Cum ai depășit un moment financiar dificil și ce rol a jucat Banometru în acest proces?

 

Am avut mai multe momente dificile. Pe unele le-am depășit cu tradiționalul „îmbărbătează-te” sau după vorba mamei, „du-te-n sat și dă de știre, vino acasă și fă cum poți”.
Au fost și situații în care m-am descurcat singur- am căutat surse de venit suplimentar, am muncit în plus pentru a mă scoate din situațiile în care m-am băgat singur, cu costurile aferente, desigur. Iar în alte situații, am cerut și am primit ajutor.

Astfel că, din această suferință a luat naștere metodologia Banometru , adică oferirea de informații pentru înțelegerea fenomenului numit bani și însoțire pentru ieșirea din gaură.
Și de atunci, tot învăț de la fiecare om pe care-l întâlnesc în Banometru - lucruri pe care le fac bine sau lucruri pe care ar putea să le facă mai bine.

 

Ce înseamnă coachingul financiar pentru tine? 

Este o metodă de însoțire a unui om în momentul în care își dorește să facă o schimbare în viața lui.

Pentru mine, coaching-ul financiar este întâlnirea cu un om într-o parte foarte intimă a vieții lui, este un privilegiu de a fi primit acolo și de a împărtăși cu el stări, emoții, fapte, și de a-l sprijini să-și găsească propriul drum. Onoarea asta de a fi primit în viața și sufletul omului vine cu responsabilitate mare, de a rosti cuvinte care zidesc, fără a judeca, fără a rămâne în trecut, uitându-ne la ce putem să facem pentru a ajunge de unde suntem, acolo unde ne dorim.
Iar la fel de important, cred că este și despre conexiune.

Cum susții oameni pentru care ești coach? 

În primul rând, îi ascult fiind prezent și lipsit de judecată. Asta îi ajută să se audă. După care, eu le oglindesc ceea ce aud. Următorul pas este să propun posibile soluții și să-l încurajez să-și găsească soluția care i se potrivește lui, pentru că fiecare om este diferit.

De fapt, acest proces prin care trecem este un proces de autocunoaștere: cine sunt, cui ofer valoare, care-s lucrurile importante pentru mine și ce vreau eu să fac în viața asta.
Eu văd potențialul din ei și cred în acel potențial, până când și ei reușesc să-l vadă și să-l materializeze.

Cum te încarci cu energie? Ce îți aduce bucurie?

Mă încarc cu energie făcând lucruri: merg, mai meșteresc câteodată, făcând planuri pentru viitor și plantând semințe, ca să se poată întâmpla acele lucruri. De obicei, sunt proiecte noi pentru asociație sau businessuri pe care îmi doresc să le văd existând.
Mă mai încarc pozitiv petrecând timp cu băieții mei și având astfel ocazia să redescopăr lumea de la 20 de ani prin alți ochi și în altă epocă.

Lucrurile care îmi aduc bucurie? Trainingul îmi aduce bucurie atunci când văd că oamenii înțeleg și că ceva se schimbă în interiorul lor în urma interacțiunii noastre; cititul, pentru că sunt foarte curios, conținutul de pe youtube, pentru că de acolo mă inspir mult...
Și desigur, faptul că cineva cu care lucrez reușește să facă ce-și propune mă face să mă simt mândru că am fost o părticică din viața lor la un moment dat.

Care sunt super- puterile tale?

Cred că sunt următoarele:

       știu să ascult și să fiu prezent

       sunt foarte creativ și văd soluții unde majoritatea oamenilor văd doar probleme

       am experiență, am văzut câteva mii de oameni în diverse etape din devenirea lor, ceea ce m-a ajutat să aprofundez și să dezvolt constant punctele menționate mai sus

Trei recomandări pentru cineva care vrea să aibă o relație mai bună cu banii.

       să înțeleagă ce oferă celorlalți, adică de ce este plătit(ă)

       să afle ce este important pentru sine, ceea ce o să determine cum o să-și cheltuiască banii și timpul, adică viața

 

      dacă știi exact ce vrei și faci acțiuni concrete pentru a obține ce vrei, lucrul acela se întâmplă inevitabil. Poate nu cum vrei sau crezi tu, dar se întâmplă  

img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.