Context: Printr-o ordonanță militară publicată în Monitorul Oficial pe 18 martie 2020, Guvernul a decis să suspende activitatea restaurantelor, hotelurilor, cafenelelor și a altor localuri publice în care se servesc și se consumă produse alimentare și băuturi alcoolice și nealcoolice. Pentru a le proteja și a încuraja economia să meargă în continuare, s-a luat hotărârea acordării unei indemnizații de șomaj de
75% din salariul brut. Ministerul Economiei va emite pentru aceste entități juridice câte un certificat de situație de urgență, care trebuie solicitat de către agenții economici.
Prima categorie care beneficiază de sprijin pentru plata salariului din indemnizația de șomaj tehnic este cea a companiilor
direct afectate de ordonanță, precum restaurantele, cafenelele, hotelurile și alte localuri publice.
Alte categorii de companii care vor beneficia de șomaj tehnic din partea statului sunt
cele afectate în mod indirect, în mod specific, cele care pot demonstra că valoarea încasărilor a scăzut cu minim 25% în luna martie. Companiile astfel afectate trebuie să declare pe proprie răspundere că au înregistrat scăderi de minim 25% și să prezinte până la finalul lunii martie lista angajaților către Agenția Națională de Șomaj, prin intermediul agențiilor județene.
Cum te privește asta pe tine?
Dacă ești angajat într-o cafenea, restaurant, hotel, club sau local public, cât și în instituții culturale precum muzee, teatre și alte instituții de spectacole, atunci angajatorul tău va trebui să-ți plătească 75% din salariul brut. Sigur, asta se va întâmpla dacă ai un contract de muncă cu acel angajator și dacă acesta obține de la autorități certificatul de situație de urgență emis de Ministerul Economiei.
Dacă ești tipul care pune muzică din când în când pe terasă sau ești fotograf la evenimentele organizate în restaurant, dar nu ai un contract de muncă și doar colaborezi ca freelancer cu proprietarul restaurantului sau pub-ului, atunci nu vei beneficia de indemnizația de șomaj tehnic.
Dacă ești angajat într-o companie care organizează evenimente precum petreceri, nunți, excursii, zile de naștere, maratoane, workshop-uri, training-uri, turnee sau alte evenimente sportive, iar administratorul afacerii poate să demonstreze că încasările i-au scăzut cu minim 25% în luna martie, atunci vei primi 75% din salariul brut, în aceleași condiții de care ziceam mai devreme.
Dacă chiar tu ești managerul unei astfel de organizații, trebuie să îți faci repede calculul pe luna martie și să verifici dacă te încadrezi. Apoi, trebuie să te adresezi Agenției de Șomaj din județul tău, respectiv din București și să prezinți lista de angajați. Dacă te uiți pe site-ul Agenției Naționale de Șomaj pentru București, vei vedea că există câte una pentru fiecare sector.
Alte exemple de domenii și meserii în care șomajul tehnic poate fi solicitat dacă încasările au scăzut cu minim 25%:
- retail de haine, electrocasnice și alte bunuri
- transport de persoane sau de marfă
- producție și distribuție de aranjamente florale
- cofetării
- producție de materiale necesare organizării de evenimente
- producție de papetărie
Șomajul tehnic va fi acordat pe întreaga durată a stării naționale de urgență.