Cristina Diaconescu

Cristina Diaconescu

Povestește-ne pe scurt despre tine și la ce te pricepi

Lucrez în logistică, tocmai am schimbat postul: de la pilot transport la șef proiect inginerie distribuție. Am studii economice și juridice, am lucrat ca și consilier juridic și inspector resurse umane, apoi am decis să fac o reconversie profesională și am trecut la logistică, unde mi-am și descoperit pasiunea.   
Așa că am rămas în acest domeniu încă din 2016, schimbând doar diverse posturi: dispecer transport, pilot transport și acum șef de proiect. Ca background menționez și partea de business: părinții mei sunt privatizați încă din 1990, așa că practic am crescut cu tot ceea ce înseamnă afacere, lucrul cu oamenii, cu instituțiile statului, schimbări legislative, etc.

Când ai început să fii interesată de sănătatea financiară?

Deși am studii economice (am absolvit un liceu economic), recunosc că până nu am participat la programul Banometru, nu am fost disciplinată din punct de vedere financiar.

Am știut dintotdeauna că nu trebuie să am datorii și că trebuie să am bani deoparte pentru zile negre, însă atunci când ai o situație bună nu conștientizezi că vor veni și acele zile negre. Așa m-a găsit pandemia anul trecut, când probabilitatea unui șomaj tehnic era destul de mare, nu exista nici un fel de siguranță sau predictibilitate, și nici nu aveam economii. Așa că am început să îmi pun intrebări reale, de genul  „ce fac dacă rămân fără serviciu?”.

Așadar, am avut un moment în care am decis să elimin cheltuielile inutile și să pun bani deoparte. Asta se întâmpla în aprilie 2020. În iunie am găsit Banometru și am intrat în program, iar până la finalul lui octombrie am reușit să îmi achit un credit de nevoi personale și să încep un fond de siguranță. Am descoperit că aveam resurse, doar că nu le foloseam în cel mai bun mod posibil.

În paralel, am lucrat la mindset și am învățat să fac diferența între ce este în realitate și ce îmi închipuiam eu : aveam tendința să exagerez situațiile și să îmi induc teamă și stres inutil.

Cum ai depășit un moment financiar dificil și ce rol a jucat Banometru în acest proces?

Au fost de-a lungul timpului momente foarte grele, dar am reușit să trec peste, în primul rând eliminând orice cheltuială inutilă sau care nu era strict necesară. Iar în categoria « necesar » intrau doar plata facturilor și mâncarea. Ulterior, am căutat să îmi cresc veniturile și am investit în mine în mod constant, am învățat orice, de oriunde și de la oricine, și toate mi-au fost de folos.
Apoi am început să merg la cursuri plătite, pe diverse domenii de interes sau care îmi foloseau la job, spre exemplu curs pentru resurse umane, SSM, PSI, Excel.
Am învățat acum mulți ani niște meserii ca să știu să fac ceva for the worst scenario, adică în cazul în care rămân fără job sau vine o criză: sunt technician masseur și am permis categoriile C si E (adică pot să conduc un TIR ?) .

Iar cât despre ce rol a jucat Banometru în tot acest proces… am trecut prin orele de coaching, de trei ori prin programul Parteneri de Succes, am parcurs cursurile online, iar acum sunt coach financiar.
Continui cu planurile mele financiare, sunt calculată, disciplinată și îmi acord și mici plăceri.
Și încă un lucru care pentru mine a avut un mare impact: am învățat să fac diferența între nevoie și dorință și am încetat să mă mai las păcălită de reduceri.
Am o vorbă care îmi place tare mult : dacă un produs costă 100 de lei și are o reducere de 30%, nu economisești 30 de lei, ci cheltui 70.

Pentru mine Banometru este un program de suflet!

Ce înseamnă coachingul financiar pentru tine? 

Coaching-ul financiar pentru mine înseamnă claritate și direcție. Pot să descriu coachingul ca fiind procesul în care coach-ul ajută oamenii să obțină claritate, să își descopere propriile resurse și să afle cum să le folosească în beneficiul lor.

Încă de la prima ședință de coaching pe care am avut-o în rolul de beneficiar m-a fascinat faptul că pot să obțin atât de multă valoare și, mai mult decât atât, faptul că pot s-o obțin gratuit. Am înțeles că oamenii din spatele programului sunt senzaționali, fără să îi cunosc la acel moment.
Mi-a plăcut atât de tare încât am participat de 3 ori în programul Parteneri de Succes și parcă nu-mi venea să mă despart de acești Oameni. Astfel am pus întrebarea dacă pot să fiu și eu coach financiar. ?
Mi-am dorit și îmi doresc în continuare să ofer ajutorul pe care eu l-am primit, să aduc o mică schimbare în bine în lume prin aceasta acțiune, alături de toată echipa Banometru, și să ajut oamenii care au nevoie de susținere și îndrumare pentru a-și îmbunătăți viața financiară și relația cu banii.

Cum susții oameni pentru care ești coach? 

Susțin oamenii prin încurajări, ascultare activă și răbdare pe parcursul procesului, încerc să îi fac conștienți că este un proces de durată și ei înșiși trebuie să își acorde răbdare și timp.
Sesiunea de coaching cu mine decurge lejer, ca o discuție liberă, doar că despre bani, obiective și acțiuni, toate împletite cu blândețe.  

Cum te încarci cu energie? Ce îți aduce bucurie?

Mă încarc cu energie după un somn bun, o plimbare sau timp petrecut cu prietenii; însă cel mai mult de la mare ?. Bucurie îmi aduc lucrurile simple: o prăjitură bună, florile, pomii înfloriți, o plimbare în natură.

Care sunt super-puterile tale?

Intuiția și faptul că sunt un foarte bun ascultător.

Trei recomandări pentru cineva care vrea să aibă o relație mai bună cu banii.
●    Să țină evidența veniturilor și cheltuielilor
●    Să facă diferența între nevoie și dorință
●    Să nu pice în plasa reducerilor.

img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.