Daniela Anton

Daniela Anton

Povestește-ne pe scurt despre tine și la ce te pricepi

Lucrez în Resurse Umane din 2016 și am avut ocazia să experimentez mai multe industrii - IT, Finance, Asigurări. Competențele mele principale sunt în zona de Recrutare, pe care le-am folosit  atât pentru piața locală, cât și pentru cea internațională.

Încă din adolescență a început să mă preocupe înțelegerea comportamentului uman și îmi amintesc cu drag cum citeam în vacanțele de vară manuale și cărți de psihologie, din proprie inițiativă. Mi-am dorit mereu să înțeleg oamenii, relațiile dintre ei și motivațiile lor.

Am absolvit Sociologie, iar la începutul carierei am ales intuitiv zona de HR, simțind că acolo voi putea fi aproape de oameni și voi putea aplica cunoștințele mele despre oameni.

Pentru că mi-am dat seama că îmi place să îi ascult și sprijin pe cei din jurul meu, am ales să mă specializez și în zona de coaching. Astfel, pot fi alături de oamenii cu care interacționez, într-un mod profesionist, dar și plin de compasiune și autenticitate.

Cel mai bine mă înțeleg cu persoanele creative și curioase, cărora le place să descopere frumusețea și profunzimea vieții. Sunt mereu în căutare de noi cunoștințe și provocări, și îmi place să mă conectez cu cei din jurul meu pe subiecte de interes comun.

Când ai început să fii interesată de sănătatea financiară?

Am vrut să economisesc încă de la primul job, din 2016, însă m-am tot amăgit punând banii în contul de economii și apelând la ei la final de lună, când cheltuielile depășeau planificările inițiale.

În 2019 mi-am downloadat pe telefon o aplicație de monitorizare a cheltuielilor, pe care o folosesc cu sfințenie de atunci. Mi-am zis că, fiind conștientă unde se duc banii, o să îmi fie mai ușor să îi gestionez. Surpriză! Nu a fost așa. Ba din contra. Reușeam în fiecare lună să cheltui mai mult decât produceam.

Abia în 2023 am avut o revelație, când am intrat în programul Banometru. Aici mi-am dat seama că simpla evidența a cheltuielilor nu te ajută cu nimic dacă nu folosești și un instrument de măsură și control - adică un Buget - pe care să îl respecți lunar.

În Banometru am înțeles că respectând bugetul pe care ți-l creezi lunar, te respecți pe tine. Iar eu nu prea stăteam bine la capitolul ăsta înainte. În cadrul programului am înțeles că o dovadă de iubire de sine este grija și pentru mine cea din viitor, nu doar pentru cea din prezent.

Tot odată cu participarea la Banometru, am început să înțeleg mai multe din limba asta a finanțelor și a economiei, care recunosc că mă cam speria la început, oricât de mult eram conștientă că am nevoie să o învăț.

În cadrul programului, datorită informațiilor ușor de înțeles de pe site, a comunității de pe Facebook, a workshop-urilor online, dar și a coach-ului cu care am lucrat, am început să pun ușor, ușor cărămizile care acum constituie baza cunoștințelor mele despre economie și gestionarea finanțelor personale.

Cum ai depășit un moment financiar dificil și ce rol a jucat Banometru în acest proces?(dacă a jucat)

Dificultățile mele înainte de participarea în Banometru erau legate de partea de gestionare a finanțelor, cheltuieli compulsive și economisire.

Cursul de pe site și exercițiul legat de cât valorează o oră din viața mea mi-au schimbat foarte mult perspectiva asupra banilor. Toată filosofia Banometru, care ne spune că relația noastră cu banii este relația noastră cu viață noastră, a avut un impact profund asupra mea.
Iar exercițiile practice și resursele oferite (foaia de buget de exemplu) m-au ajutat să fac schimbări reale în relația mea cu banii.

Împreună cu coach-ul meu din Banometru am înțeles care sunt blocajele pe care le am în relația mea cu banii și am descoperit soluții pentru a le depăși. Am început să fiu recunoscătoare pentru ceea ce am și mi-am dat voie să mă prețuiesc mult mai mult.

Mi-am dat seama că îmi pot lua fericirea din activități complet gratuite și nu e nevoie să cheltui bani pentru a o accesa. Totodată, mi-am întărit și relațiile cu prietenii, pentru că în sfârșit am avut curajul să discut cu ei deschis despre relația mea cu banii. Am fost surprinsă să descopăr că mai toți avem aceleași dificultăți.

În urmă participării în program, am reușit să îmi scad cheltuielile cu 40%. Am renunțat la a-mi cumpără produse de brand sau orice indicatori de status, fiindcă mi-am dat seama cât de puțin contează ei de fapt în relațiile mele cu cei din jur. Înainte de a cumpără ceva, îmi amintesc obiectivul meu de viață principal (libertatea financiară în cazul meu). În felul acesta, reușesc să elimin cumpărăturile bazate pe emoție, și nu pe o nevoie reală. 

Mi-am făcut un fond de urgență, ceea ce mă face să mă simt mai în siguranță în caz de situații neprevăzute. În prezent lucrez la creșterea fondului de economii. Aștept cu nerăbdare să îmi consolidez economiile pentru a putea să trec la următorul pas - investițiile.

Pe final, am învățat și ce aș putea să fac pentru a-mi crește veniturile. Mi-a fost mult mai clar care sunt abilitățile pe care le am și am identificat metode pentru a genera venit suplimentar.

Ce înseamnă coachingul financiar pentru tine?

Pentru mine, coaching financiar înseamnă coaching pentru viață.

Relația noastră cu banii spune foarte multe despre valorile pe care le avem, despre credințele noastre (limitative sau nu), dar și despre interese, hobby-uri, pasiuni.

A beneficia de sesiuni de coaching financiar înseamnă a te cunoaște pe tine mai bine și a vedea ce poți să faci, nu doar pentru tine cel de azi, ci și pentru tine cel din viitor.

Cum susții oamenii pentru care ești coach? 

În primul rând îmi doresc să creez un mediu sigur cu oamenii cu care interacționez, astfel încât ei să se simtă ascultați, înțeleși, sprijiniți și încurajați.

Consider că fiecare dintre noi are în el toate resursele de care are nevoie pentru a ieși din situații dificile și pentru a reuși în viață. Îmi place să fiu alături de oameni în călătoria lor de descoperire a resurselor interioare.

Cum te încarci cu energie? Ce îți aduce bucurie?

Sportul. Ieșirile în oraș cu prietenii. Teatrul. Filmele. Spectacolele de Stand-up. Timpul petrecut cu familia. Cățelușa mea Daisy - o Golden Retrieveriță de 3 ani. Ocazionalele excursii prin țară. Drumețiile la munte. Râsul împreună cu cei dragi. Comunitatea Banometru.

Care sunt superputerile tale?

Ascultarea activă. Compasiunea. Lipsa judecării celor din jur.

Recomandări pentru cineva care vrea să aibă o relație mai bună cu banii

  1. Să facă exerciții de cunoaștere de sine, ca să își dea seama care le sunt nevoile și valorile.
  2. Să se gândească cum le-ar placea să arate viața lor peste 5 - 10 - 25 de ani.
  3. Să își ajusteze relația cu banii în funcție de scenariul de viață ideal, imaginat la punctul 2.
  4. Sa apeleze cu încredere la ajutor din exterior (prieteni, coachi, terapeuți), dacă au nevoie de susținere în găsirea și atingerea obiectivelor lor.

Să nu pună presiune pe ei, să fie indulgenți cu ei înșiși si să învețe să se iubească pe sine, dacă nu o fac deja. 

img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.