Ina Custură

Ina Custură


Povestește-ne pe scurt despre tine & ce ocupație și la ce te pricepi

Sunt trainer certificat NLP și momentan lucrez într-o multinațională, ca și Global OD Coordinator... pe scurt, mă ocup cu dezvoltare organizațională, programe de learning & development și coordonez echipa de HR business parteneri. Lucrez cu Asia și Europa și diversitatea culturală mă fascinează - inclusiv obiceiurile financiare sunt diferite în funcție de zonă. M-am apucat de dezvoltare personală undeva în 2009, cu primul curs de NLP, am făcut și facultatea de psihologie între timp.

Am avut businessuri din diverse zone: am făcut site-uri web, organizări de evenimente, am avut o franciză loto, firmă de training și consultanță, consultanță în fonduri UE și guvernamentale.

Mă pasionează ce fac acum la maxim - zona frumoasă din HR, adic OD / L&D, iar coachingul este parte din felul meu de a sta de vorbă cu oamenii și cu mine însămi.

 

Când ai început să fii interesat(ă) de sănătatea financiară?

Când am fost într-o situație de viață dificilă și nu vedeam „luminița de la capătul tunelului".

 

 

Cum ai depășit un moment financiar dificil și ce rol a jucat Banometru în acest proces?

 

Eram un om care avea absolut toate resursele necesare să facă față unei situații financiare dificile, și totuși mă aflam în acea situație… Aveam cunoștințele, abilitățile, backgroundul, aveam absolut totul necesar pentru a putea să ies din situația respectivă. 

 

Și totuși… a fost un context al vieții mele în care eram în burnout și nu reușeam să mă scot singură de acolo. Așa că, am intrat în program fără să știu exact ce mă așteaptă, și coaching-ul de la vremea respectivă cu Cornel m-a ajutat să văd luminița de la capătul tunelului, în întunericul burnout-ului în care mă aflam. Așa că, pot să înțeleg foarte bine că uneori nu este despre a ști, despre a avea toate informațiile sau despre a avea toate abilitățile ca să poți să faci mai bine ceea ce faci, ci este poate și despre un context nefavorabil în care te duce viața, este despre a putea la un moment dat, de a putea să poți, să știi și să poți, până la un moment dat, când ai senzația că nu mai poți. Și ai nevoie de cineva care să fie lângă tine și să-ți spună: și când nu mai poți, mai poți un pic.

Ce înseamnă coachingul financiar pentru tine?  

Pentru mine coaching-ul, coaching-ul financiar este despre a însoți clientul în planurile lui pentru atingerea obiectivelor financiare, care bineînțeles că nu se limitează doar la niște cifre, ci și la integrarea acestor obiective în viața de zi cu zi a omului. Uneori, poate să fie despre a-l ajuta să-și descopere sau să-și formuleze propriile obiective, care nu sunt influențate de persoane din exterior, ci sunt conforme cu propriile visuri și planuri, idei de viitor. Este într-adevăr nevoie ca aceste obiective să respecte sau să încorporeze niște principii sănătoase financiar.

Cum susții oameni pentru care ești coach?  

Pentru mine este important ca și coach să însoțesc clientul, să îl susțin într-un plan care îi aparține, pentru că așa păstrez procesul autentic și valoros pentru el/ea. Cred că dacă aș avea o altă poziționare, cum ar fi de expert sau ceva similar, ar însemna că subestimez resursele omului și eu mă suprapoziționez.

Așadar, procesul de coaching cu mine, dacă ar fi să-l descriu în câteva cuvinte, se desfășoară în general sub forma unei discuții, în care stabilim cadrul general de lucru, discutăm situația concretă a clientului, iar apoi mare parte din rolul meu este să adresez întrebările potrivite care să îi susțină planul, să-l facă conștient de mentalități sau comportamente nesănătoase dpdv financiar uneori, sau care să deblocheze dacă e cazul, anumite acțiuni. Mai bine spus, să-l deblocheze dintr-o stare de inacțiune. Iar o mică parte din proces poate să meargă, din punctul meu de vedere, în direcția identificării instrumentelor potrivite care să contribuie la obiectivele lui (materiale de citit, referințe video, exerciții, etc)

Cum te încarci cu energie? Ce îți aduce bucurie? 

Nu pot să aleg un răspuns... sunt multe lucruri, eu sunt genul de om care îmi găsesc bucurie în orice, în lucruri mici și aparent neimportante sau în lucruri super meaningful și transformaționale... pe scurt, nu e doar o activitate din care mă încarc.. ci diverse - de la savuratul ceaiului în liniște până la întâlniri cu oameni dragi.

Care sunt super-puterile tale? 

Nu știu... dacă întrebi pe cei care mă cunosc, ar spune că pot să rezolv orice cu zâmbetul pe buze, că adun oameni faini în jurul meu și sunt un conector bun.

Trei recomandări pentru cineva care vrea să aibă o relație mai bună cu banii. 

  1. Să aibă o relație mai bună cu ei înșiși în primul rand

  2. Să înceapă de acum, nu e prea devreme niciodată și timpul nu ne este garantat

  3. Cred că doar astea 2 sunt importante

 

În programul Banometru beneficiezi de 1-4 ședințe de coaching financiar gratuit, unde primești sprijin pentru a crea și a urma un plan potrivit ție. Înscrie-te pentru a simți beneficiile pe propriul buget!

 

  

 
img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.