Sergiu Vlăsceanu

Sergiu Vlăsceanu

Povestește-ne pe scurt despre tine și la ce te pricepi

Ceea ce mă motivează pe mine cel mai mult în viață este să ajut oamenii să-și descopere esența și să trăiască conform ei, ca majoritatea să fim împliniți și fericiți. Iubesc să mă conectez la sufletul oamenilor, am și norocul de avea acest dar, de a îi vedea în profunzime. Iubesc să văd ce e frumos la oameni, și în întreaga creație. Pentru mine e important să fiu autentic, să comunic cu bucurie și entuziasm, să îi inspir pe ceilalți prin curaj, și arătându-le noi posibilități, creative și eficiente.

Din 2017 sunt consilier vocațional (consultant în carieră) - ajut oamenii să-și descopere ce direcții profesionale li se potrivesc cel mai bine, să aleagă una și să-și facă un plan de carieră. Când e nevoie, îi sprijin și pentru a căuta joburi, a crea un CV, o scrisoare de intenție, a se pregăti de interviul de angajare.
Înainte de aceasta am lucrat în marketing (start-up și corporație), apoi m-am reorientat, pentru că nu mă simțeam împlinit cu ceea ce făceam. Acum sunt foarte bine la capitolul împlinire și plăcere prin activitatea profesională - pentru mine este cel mai important acest lucru.

Când ai început să fii interesat(ă) de sănătatea financiară?

Primul contact pentru mine cu lumea financiară a fost în liceu, cu cărțile lui Robert Kiyosaki. Apoi cu facultatea, Administrarea afacerilor cu predare în limba engleză la ASE, București. Apoi cu joburile.

Dar cu toate acestea, eram cumva „în gaură" din punct de vedere sănătate financiară. Visam să devin milionar, ultra bogat, dar nu prea făceam mare lucru pentru asta, nici măcar pentru lucrurile de bază de finanțe personale, ce să mai zic de investiții și alți cai verzi pe pereți.

Evoluția reală a venit când am început să-mi țin bugetul, acesta a fost primul pas pe bune. După, pur și simplu au început să curgă lucrurile: am venit cu idei pentru mărirea veniturilor, mi-am înființat firmă, am început să și investesc. Am învățat și învăț multe în continuare despre toate acestea, și din practică, nu doar din teorie, dar încă cred că meritul principal pentru sănătatea mea financiară este datorat bugetului.

Chiar dacă ai noroc de mulți bani în viață, dacă nu îi măsori cumva printr-un buget, dacă nu-i planifici, dacă nu îți pui intenții legat de ei, tot nu ai sănătate financiară. De când am început să țin bugetul lunar, de la o situație de venituri mai mici decât cheltuielile lunare (luam din economii lunar ca să plătesc cheltuielile), am ajuns nu doar la venituri mai mari decât cheltuielile lunare, dar veniturile mele au crescut cu 60%, sursele lor s-au diversificat și sunt mult mai sustenabile, și nu mai am nevoie deloc de bani de la părinți. Și toate acestea în pandemie - deci se poate oricând să ne îmbunătățim situația.

Cum ai depășit un moment financiar dificil și ce rol a jucat Banometru în acest proces?

În perioada în care am făcut tranziția de la marketing la consiliere în carieră, am avut aproximativ 1-2 ani în care m-am concentrat pe studii, neavând un job. Am revenit la a mă baza pe banii de la părinți. Sunt mereu recunoscător părinților mei, și nu doar pentru că m-au susținut din punct de vedere financiar când am avut nevoie, dar și pentru că sunt niște oameni minunați și am moștenit multe daruri de altă natură de la ei.

În această perioadă mi-am redus foarte mult cheltuielile și am și început să câștig extra venituri ca liber profesionist, dar prea puține, nu erau de ajuns să-mi acopăr cheltuielile de bază. A fost o perioadă mai dificilă, în care timp de o lună am fost și șofer pe Uber cu mașina proprie.

Am depășit această perioadă ducându-mă voluntar timp de 1-2 săptămâni într-o tabără pentru liceeni în vara 2019 - Tabăra Meseriașilor, finanțată de OMV Petrom prin proiectul Țara lui Andrei. Acolo am cunoscut niște oameni foarte faini, de la Asociația The Social Incubator, care erau trainerii din proiect. Ne-am văzut, ne-am plăcut, în toamnă m-au invitat să fiu trainer colaborator în niște ateliere de carieră pentru liceeni, în iarnă m-au invitat să mă angajez la ei drept specialist integrare socio-profesională (făcând în mare parte consiliere vocațională cu tineri vulnerabili), și în februarie am început să profesez din pasiune, în echipa lor minunată. Încă fac asta part-time la asociație și uneori și în practica mea privată, când am timp și mă caută oamenii pentru consiliere în carieră. Între timp, ceva similar s-a întâmplat și cu Banometru, așa că am ajuns și să fiu coach financiar aici, part-time.

Inițial am implementat Banometru în cadrul asociației unde lucrez, am fost întrebați toți cine dorește să țină ședințe de coaching și ateliere de educație financiară și m-am înscris, fără să am vreo așteptare. Am participat la formarea specială pentru coachi Banometru, iar apoi am început să lucrez cu oamenii. M-a ajutat experiența din consiliere vocațională, ca să mă conectez cu oamenii și să îi ghidez, chiar dacă aici era vorba despre un domeniu oarecum separat - cel al finanțelor proprii. În timpul acestui training, din vara 2020, am început să îmi țin bugetul, pentru că, bineînțeles, nu puteam să recomand altora ceea ce eu nu am făcut, pentru mine e importantă integritatea.

Și așa am prins gustul, mi s-a părut atât de fain să văd la final de an cât % am economisit din totalul veniturilor, care au fost cele mai mari categorii de cheltuieli și tot felul de informații despre mine, despre comportamentul meu, dorințele mele, nevoile mele. Acum abia aștept să vină momentul lunar în care completez informații în buget. Și am văzut că evoluează și el odată cu mine - acum că m-am apucat de investiții, e nevoie să creez un model nou, adaptat la viața mea financiară
.
După ce s-a terminat proiectul Banometru în cadrul asociației, mi s-a părut atât de mișto încât am vrut să fiu în continuare parte din el, așa că am întrebat, am trecut printr-un proces, am primit răspuns pozitiv și aproximativ din februarie 2021 sunt aici și sprijin oamenii în călătoria lor catre sănătate financiară.

Ce înseamnă coachingul financiar pentru tine? 

Să-mi îndeplinesc misiunea de a sprijini oamenii să-și descopere esența. De multe ori comportamentul nostru financiar ne arată foarte multe despre cine suntem, ce contează pentru noi de fapt, și cum vedem noi viața.
Să râd în hohote la glumele lui Cornel de la ședințele noastre de echipă.
Să devin mai conștient, mai bogat, mai priceput la bani.

Cum susții oamenii pentru care ești coach? 

Susțin oamenii să se cunoască mai bine, să aibă momente de conștientizare, de genul „WOW, acum înțeleg ce se întâmplă de fapt aici și ce am nevoie să fac!"
Ghidez oamenii în călătoria lor pe valurile vieții financiare, prin a fi prezent, alături de ei, prin ascultare, prin direcționare, prin a le acorda încredere, prin a crede în ei și în abilitățile lor.
Le ofer informații și perspective noi, care potențează soluțiile și dezvoltarea personală și profesională.

Cum te încarci cu energie? Ce îți aduce bucurie?

Mă încarc mereu cu energie când am ședințe de consiliere individuală cu oamenii (vocațională sau financiară), când văd că se întâmplă sincronicități și mi se aștern lucrurile ușor, așa cum mi-am dorit, când merg la mare (iubesc marea și plaja), când mă distrez și râd cu prietenii, când sunt cu iubita mea.

Care sunt super-puterile tale?

Să mă conectez cu oamenii, cu natura, cu divinitatea.
Să văd în sufletul oamenilor.
Să ghidez oamenii.
Să vin cu idei creative, neașteptate.
Să adaptez orice idee la situația persoanei din fața mea.
Să văd mereu părțile bune și resursele dintr-o situație.
Să aduc un zâmbet celorlalți când se iau prea în serios cu grijile.

Trei recomandări pentru cineva care vrea să aibă o relație mai bună cu banii.
●    Devino conștient de comportamentul tău financiar, cu cifre (prin a-ți ține un buget sau orice altă metodă dorești).
●    Pune-ți intenții apropo de câți bani îți dorești, pentru ce anume, când / până când, să fie extrem de clară și specifică fiecare dorință pe care o lansezi în univers.
●    Când ești confuz(ă) sau blocat(ă), cere ajutor și înconjoară-te cu oameni care deja au rezolvat problema pe care o ai în acel moment, încarcă-te cu energia lor și oferă-le înapoi din energia ta faină, din lucrurile la care te pricepi tu sau de care ești pasionat(ă).

img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.