Silvia Mișu

Silvia Mișu

Povestește-ne pe scurt despre tine și la ce te pricepi

M-am specializat în formare profesională și consultanță în management de proiect, management organizațional, managementul resurselor umane și fac asta de 18 ani. Am co-fondat și un business de antreprenoriat social, Wise Projects. În ultimii 6 ani am coordonat programe de dezvoltare organizațională, planificare strategică pentru mai mult de 80 de ONG-uri și afaceri sociale.

Prin proiectele în care mă implic vreau să ajut oamenii să-și trăiască viața cu sens și să devină autonomi, adică să poată lua propriile decizii în deplină cunoștință de cauză. Misiunea mea personală este de să aduc valoare adăugată în 3 domenii-cheie: educație, sănătate și social.

 

Când ai început să fii interesat(ă) de sănătatea financiară?

Banometru a început pentru mine în paralel cu prima mea experiență în antreprenoriat și aveam nevoie ca de aer de competența financiară și cum pot să îmi echilibrez investițiile în afacere, astfel încât să nu dau faliment la nivel personal.

 

Cum ai depășit un moment financiar dificil și ce rol a jucat Banometru în acest proces?

 

Asta s-a întâmplat în momentul descris mai sus. Lucruri care păreau foarte complicate și pe care nu știam cum să le așez și să le organizez au părut simple pentru că cineva mi le-a explicat pe înțelesul meu, cu cuvintele mele și adaptate la contextul meu de viață. Și de atunci, mi-am dat seama că Banometru este un program special, nu este despre rețete predefinite care să te ducă la independență, ci despre a descoperi care este rețeta care funcționează pentru tine. Adică Banometru este un program despre fiecare dintre noi, cu bune, cu rele, un program în care alături de coach și de comunitate înveți importanța pașilor mici, dar care fac diferența majoră în viața ta.

 

 

 

Ce înseamnă coachingul financiar pentru tine?  

Coachingul a devenit o a doua natură a mea, pentru că am constatat ca îl folosesc, fără să-mi dau seama, în toate relațiile pe care le am: de la familie, până la prieteni. 

Coachingul pentru mine pleacă de la 2 credințe fundamentale: toți oamenii sunt capabili de schimbare dacă își doresc acest lucru și avem toate resursele de care avem nevoie pentru a reuși. Calibrarea a ce înseamnă a reuși pentru fiecare dintre noi, și până unde se întinde utilitatea marginală a ceea ce ne dorim în viață sunt aspecte pe care am învățat să le fac în coachingul financiar din Banometru, pe care să le transfer în zona de executive coaching. 

 

Cum susții oameni pentru care ești coach?  

Sunt un coach sistemic în primul rând, sunt un coach care poate să fie incomod pentru client pentru că doar ieșirea din starea de confort poate să determine schimbare, acțiune și conștientizare. Sunt întocmai ca un însoțitor al clientului în drumul lui spre a-și croi o viață mai bună, indiferent că este financiară, profesională, personală sau socială. Și când te gândești că în 2005 când m-am intalnit cu coachingul am spus că este ceva ce nu voi face, pentru că nu înțelegeam cum poate să ajute.
Dar acum am înțeles cât de important este acest spațiu de reflecție individuală, în care poți să găsești soluții pe care în mediul obișnuit nu le-ai găsi.

Cred că cel mai bine descriu clienții mei procesul de coaching: „de fiecare dată după ce discut cu tine simt că pot merge mai departe și că am resurse să pot face asta”

Pentru mine este important să ascult clientul pentru a mă putea conecta cu contextul lui de viață, astfel încât să pot verifica eficacitatea și ecologia soluțiilor, pentru toate aspectele vieții sale. 

Pentru mine este despre momentele de “aha” pe care le are clientul pentru că începe să vadă evenimentele, obiectivele, resursele din mai multe perspective noi, uneori cu 180 de grade diferite față de momentul T0. În procesul de coaching din Banometru sunt mai directivă decât în alte contexte în care fac coaching.

Îmi adaptez tehnicile de coaching în funcție de client: de la tehnici de programare neurolingvistică, la constelații și poziții de viață;  orice este nevoie pentru a debloca următorul pas spre acțiune sau următoarea resursă.



Cum te încarci cu energie? Ce îți aduce bucurie?

Cred că cea mai mare bucurie vine din satisfacția lucrului bine făcut, iar în cazul coaching-ului, din bucuria trăită împreună cu clientul atunci când obiectivele i-au fost atinse. 


Mă mai bucură fiecare moment de „aha!” pe care îl am în fiecare zi: de la 20 de minute de plimbare, la fiecare floare care-a răsărit, cred că de fapt este senzația de a simți că trăiești și că viața are sens. Energia vine împreună cu bucuria și atunci când mai pot un pic doar: o seară cu omul drag, un spectacol de teatru sau muzică, o carte citită sau o după-amiază la soare fac minuni pentru bunastarea mea

 

Care sunt super-puterile tale? 

Super-puterile mele sunt identificarea resurselor și a potențialului din fiecare om și susținerea sa să-și transpună acest potențial în realitate. Iar banii nu sunt decât un mijloc pentru asta.

 

Trei recomandări pentru cineva care vrea să aibă o relație mai bună cu banii. 

 

  • Relația mai bună cu banii vine din a avea o intenție clară asupra modului în care vrei să-ți trăiești viața acum, și în viitor, astfel încât banii să fie un mijloc pentru viața ta 

  • Să îți stabilești granițele pe care nimeni, nici tu, nici alte persoane, nu trebuie să le încalce în ceea ce privește modul în care sunt gospodăriți banii 

  • Întotdeauna să încerci să mai faci un ban pe lângă venitul stabil, făcând lucruri pentru ceilalți: de la a fi babysitter pentru copiii vecinului, până la a face dulcețuri, tabere de copii, ceva ce se pretează abilităților pe care le ai.

img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.