Traian Moldoveanu

Traian Moldoveanu

Povestește-ne pe scurt despre tine și la ce te pricepi

În prezent sunt coach financiar în cadrul programului Banometru și în paralel coordonez o echipă, care se ocupă de planificarea financiară pe termen lung, protecția și bunăstarea familiilor. Sunt implicat de asemenea, în proiecte de dezvoltare personală, la care iau parte atat în calitate de participant, cât și de facilitator.
Ca background… Am avut diverse roluri de sales, am coordonat echipe de vânzări, am avut diverse roluri de trainer, training manager, coach, assessor, consultant HR în companii românești și multinaționale. Pot spune că sunt o combinație reușită de om de vânzări și de HR.

Când ai început să fii interesat(ă) de sănătatea financiară?

Subiectul sănătate financiară îl explorez de peste 15 ani, însă în ultimul an, odată cu pandemia, când veniturile mi-au scăzut și ulterior am rămas fără job, am înțeles încă o dată cât de important este să ai un fond de economii, plus oameni care să te sprijine necondiționat. Banometru m-a ajutat să devin mult mai disciplinat și să pun în practică ceea ce știam deja și plus ceea ce am învățat nou.

Cum ai depășit un moment financiar dificil și ce rol a jucat Banometru în acest proces?

Am depășit mai multe momente dificile dpdv financiar de-a lungul vieții…
Ultimul a fost anul trecut, imediat după instalarea pandemiei, când mi s-au redus veniturile cu 40%-60%, în condițiile în care eu aduceam 95% din veniturile familiei. Apoi a urmat o concediere urâtă, un proces în care mi-am cerut drepturile, pe care l-am câștigat.

M-a ajutat faptul că aveam niște economii puse deoparte, pe care le strângeam în scopul achiziției unei noi locuințe. Am trăit din aceste economii aproximativ 7 luni, apoi s-au terminat. Tot în aceeași perioadă starea de sănătate a mamei mele s-a agravat și a căzut la pat. Prin această experiență am realizat încă o dată care sunt oamenii cu adevărat valoroși pe care-i am în jurul meu, care sunt prietenii adevărați care m-au susținut și mă susțin necondiționat, și care sunt doar cunoștințe.

După ce am aflat de Banometru, iar apoi după o discuție cu Cornel, am parcurs cursurile online și am început să pun în practică fiecare aspect conștientizat. Am realizat repede care este plus valoarea acestui program, cum mi-a impactat viața din punct de vedere financiar și cât de valoros este să stai de vorbă cu un om care te poate ajuta să crești. Am știut din prima că mă potrivesc cu acest proiect și se aliniază perfect atât cu credințele și valorile mele, cât și cu experiența profesională și de viață pe care am acumulat-o până în prezent.

Este minunat că pot să contribui la starea de bine a altor oameni, la bunăstarea lor financiară, la găsirea de soluții acolo unde nu credeau că există, la a reda oamenilor încrederea în forțele proprii și, nu în ultimul rând, la a le oferi opțiuni și demnitate.

Ce înseamnă coachingul financiar pentru tine? 

Un proces prin care acompaniez beneficiarul de coaching să obțină claritate asupra situației pe care o traversează, să aducă la lumină resurse interioare și exterioare, pentru a-și crea un plan de acțiune, pe care să-l pună în practică, pas cu pas.

Cum susții oamenii pentru care ești coach?  
O sesiune nu seamănă cu cealaltă, deoarece atât poveștile de viață, cât și situațiile pe care le traversează fiecare în acel moment sunt diferite, însă există un „fir roșu” pe care îl urmăresc. În principiu ascult și încurajez cu blândețe, fără a judeca, pentru ca oamenii să se deschidă, iar apoi îi sprijin pas cu pas să găsească cea mai bună soluție pentru etapa de viață pe care o traversează.

Cum te încarci cu energie? Ce îți aduce bucurie?

Când sunt în contact cu natura, când merg desculț prin iarbă sau prin zăpadă, când intru în energia de joacă a copiilor mei, când îmi aloc timp să privesc în interiorul meu. Îmi aduce bucurie orice fac din inimă și are un scop măreț.

Care sunt super-puterile tale?

Acceptarea, detașarea și prezența în acum și aici.

Trei recomandări pentru cineva care vrea să aibă o relație mai bună cu banii.
●    În primul rând, să accepte că nu are o relație bună cu banii, fără să mai caute scuze sau să se simtă vinovat(ă);
●    În al doilea rând, să își țină o evidență clară asupra veniturilor și a cheltuielilor. Cu alte cuvinte, care sunt obiceiurile pe care le are și se regăsesc în bonurile fiscale sau în facturi;
●    În al treilea rând, să facă diferența dintre nevoi și dorințe, astfel încât să-și planifice bugetul plecând de la obiectivele pe termen mediu și lung, evitând astfel tentațiile de moment.

img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.