Descoperitul de cont (overdraft)
Formă de împrumut pe termen scurt, care funcționează ca un buget de control. În momentul în care fondurile proprii din cont se termină, atunci încep să fie folosiți banii băncii. Dobânda se calculează în fiecare zi la sumele retrase din descoperit și până în ziua în care acestea sunt returnate. La final de lună se face totalul acestor sume și rezultă dobânda lunară pentru overdraft. Valoarea overdraft-ului este de obicei între 1 și 6 salarii încasate în cont.
Cheltuieli curente. Cheltuieli de valoare redusă.
- Până la pensionare, în cazul salariaților.
- Până la împlinirea vârstei de 70 de ani sau cu 3-6 luni înainte de împlinirea vârstei de 70 de ani, pentru pensionari.
- Aplicantul trebuie să încaseze salariul sau pensia în contul băncii la care aplică pentru descoperitul de cont.
- În cazul salariaților, vechimea înregistrată la ultimul angajator trebuie să fie de minim 3-6 luni, în funcție de finanțator.
- Existența unor venituri eligibile îndestulătoare: salarii, dividende, venituri din activități independente - acestea vor fi luate în calcul la determinarea gradului de îndatorare în mod diferit: salarii 100%, alte venituri - până în 80%.
- În cazul pensionarilor e necesară decizia definitivă de pensionare (pensia la limită de vârstă e singura acceptată) și ultimul talon care atestă valoarea pensiei (alternativa este ca deja să încasezi pensia într-un cont deschis la banca ce te finanțează).
- Împrumutatul returnează banii direct în contul de salariu/ pensie.
- Lunar trebuie să returnezi cel puțin valoarea dobânzii pentru suma utilizată din overdraft.
- Sumele încasate în contul curent (de salariu sau pensie) acoperă mai întâi din valoarea descoperită din overdraft. De exemplu, dacă în cont nu mai sunt fonduri proprii și ai retras 1000 RON din overdraft, în momentul în care vei încasa 2000 de RON, mai întâi se va acoperi mia din overdraft, iar cealaltă mie va fi disponibilă fără a impacta descoperitul de cont.
- Pentru a închide overdraft-ul nu este suficient să acoperi limita descoperită. Dacă dorești să renunți la descoperitul de cont, atunci mai întâi vei acoperi suma împrumutată, cu tot cu dobânzile pentru sumele utilizate în ultima lună și vei solicita băncii în scris că renunți la împrumut. După procesarea cererii, limita nu va mai fi disponibilă și overdraftul va fi închis. De cele mai multe ori acest proces durează o zi lucrătoare.
- Dobânda se calculează începând cu utilizarea primelor sume din overdraft și până la restituirea acestora. Dobânda este variabilă și este compusă din marja băncii + ROBOR (ROBOR-ul este indicele component variabil al dobânzii).
- Nu există perioadă de grație; dobânda se va calcula lunar până la acoperirea întregii datorii.
- Pentru a nu figura cu restanțe în Biroul de Credit este suficient ca la final de lună să fie achitată dobânda aferentă sumelor utilizate din overdraft, dar asta nu înseamnă că ai returnat ceva din principal (limita de credit propriu-zisă).
- Pe parcursul lunii poți retrage mai multe sume din overdraft, pe care le poți returna treptat. La final, dobânda va însuma totalul dobânzilor pentru fiecare sumă retrasă, raportate la numărul de zile cât a durat să returnezi acești bani. De exemplu, în ziua 1 ai scos 100 RON și i-ai returnat în 3 zile, deci vei avea dobânda pentru 100 RON calculată pentru 3 zile; în ziua 5 ai scos încă 100 RON și i-ai returnat în 5 zile, atunci vei avea încă o dobândă de achitat pentru aceste 5 zile. La final de lună, toate aceste dobânzi se vor aduna și vei achita dobânda lunară a overdraft-ului).
Primești banii în cont în momentul în care banca aprobă și utilizează descoperitul de cont. În acel moment, contul de salariu/ pensie al aplicantului este creditat cu valoarea descoperitului.
Overdraftul va apărea în contul tău ca o sumă suplimentară față de fondurile pe care le aveai disponibile în momentul aprobării (dacă aveai deja 100 RON în cont, overdraftul va fi în plus față de cei 100 RON).
Overdraftul este destinat cheltuielilor curente și de aceea sumele utilizate nu trebuie să fie de valori foarte mari, pentru a putea fi returnate într-o perioadă rezonabilă. Overdraftul NU este destinat achizițiilor de locuințe, mașini etc.
La încheierea contractului se semnează și un acord de ipotecă MOBILIARĂ. Asta înseamnă că pe perioada derulării contractului, dacă nu plătești dobânda la timp, banca poate retrage automat suma din cont.
Dacă nu mai încasezi salariul/ pensia în cont, atunci condiția de bază a descoperitului nu mai este îndeplinită și contul se poate bloca. Dacă ulterior primești alți bani în cont, ei vor fi reținuți de bancă în baza ipotecii Mobiliare și așa se va reduce automat din datorie.
- Banca aprobă descoperitul de cont;
- Banii devin disponibili în cont;
- Poți folosi oricât din limita descoperitului (poți folosi și toți banii o dată);
- La final de lună achiți dobânda pentru suma utilizată;
- Când încasezi salariul/ pensia în cont, suma datorată se diminuează automat cu valoarea încasării și poți folosi din nou cât mai ai disponibil din descoperit;
- Când vrei să închizi descoperitul de cont, mai întâi achiți suma integral, faci o solicitare către bancă pentru închiderea descoperitului, iar în urma procesării cererii datoria dispare.
Nu există perioadă de grație. Dobânda se calculează pentru fiecare sumă retrasă, raportat la numărul de zile cât a durat să returnezi banii (folosești 10 lei și îi pui la loc în 3 zile, se calculează dobânda pentru 3 zile la cei 10 lei etc.).
- Nu există comision de acordare sau utilizare.
- Există comision de retragere DOAR DACĂ la contul curent ai comision de retragere (majoritatea băncilor nu mai au acest comision dacă retragi de la bancomatul băncii la care te-ai împrumutat).
- Comision 0% dacă folosești banii din descoperit plătind direct cu cardul.
- Dobândă variabilă: marja bancii + ROBOR (ROBOR la 1, 3 sau x luni în funcție de bancă) – se achită la final de lună, în funcție de câți bani ai folosit din descoperit;
- Asigurare: în funcție de tipul de asigurare. Cel mai des întâlnită este pentru pierderea locului de muncă în mod involuntar (șomaj) sau deces din accident sau îmbolnăvire.
Asigurare pentru pierderea locului de muncă în mod involuntar (șomaj) sau deces din accident sau îmbolnăvire.
Mod de calcul: Valoarea overdraft-ului * procentul de asigurare = prima lunară ce trebuie achitată.
Dobândă penalizatoare: se calculează suplimentar în momentul în care descoperitul de cont devine neautorizat; dacă în cont nu mai încasezi niciun venit, se va calcula pe lângă dobânda datorată la suma utilizată și dobânda penalizatoare pentru fiecare zi de întârziere.
Card de credit
Linie de credit atașată unui card, ce poate fi utilizată pentru cumpărături, fie integral, fie în rate fără dobândă de la magazinele partenere, sau pentru retrageri de numerar.
- Cumpărături în rate de la magazinele partenere ale băncii. Trebuie verificate condițiile la fiecare bancă.
- Cumpărături cu perioadă de grație. Nu vei plăti dobânda dacă returnezi INTEGRAL suma utilizată în perioada de grație.
- Retrageri de numerar. În majoritatea cazurilor la retrageri de numerar nu există perioadă de grație și se va calcula dobânda încă din prima zi.
- Cumpărături de la oricare comerciant. Dacă nu returnezi suma cheltuită în perioada de grație, vei achita dobânda la final de lună.
Linia de credit nu are perioadă de valabilitate, doar plasticul atașat liniei de credit.
- Existența de venituri eligibile îndestulătoare: salarii, dividende, venituri din activități independente - acestea vor fi luate în calcul la determinarea gradului de îndatorare în mod diferit: salarii 100%, alte venituri - până în 80%.
- Vechime minimă la ultimul angajator de 3-6 luni (în funcție de banca la care alegi să fii finanțat).
- În cazul pensionarilor e necesară decizia definitivă de pensionare (pensia la limită de vârstă e singura acceptată) și ultimul talon care atestă valoarea pensiei (alternativa este ca deja să încasezi pensia într-un cont deschis la banca ce te finanțează).
În baza ultimului raport de activitate emis, returnezi suma datorată în CONTUL DE RAMBURSARE al cardului de cumpărături (care este diferit de contul curent), până la data limită de rambursare (data apare pe raportul de activitate).
Suma de rambursat (e suma de care trebuie să ții cont în fiecare lună) poate să includă:
- Rata la un produs achiziționat în rate fără dobândă;
- Retrageri de numerar + comisionul de retragere + dobânda calculată la suma retrasă;
- Alte sume cheltuite la comercianți (acestea trebuie să fie returnate integral, altfel se va lua în calcul și dobânda);
- Asigurări.
- Se calculează lunar pentru sumele folosite (în orice mod) și nereturnate la timp.
- Perioada de grație este de MAXIM un interval de zile. De exemplu: dacă perioada de grație este de maximum 56 de zile, ea este cuprinsă de fapt între 26 și 56 de zile, în funcție de momentul utilizării sumei de pe linia de credit. Dacă faci cumpărături în prima zi a raportului, ai 56 de zile în care te poți încadra, dacă faci în cea de-a doua zi, ai 55, dacă faci în ziua 30, mai sunt 26 de zile din perioada de grație etc.
- Perioada de grație e aplicabilă în funcție de bancă, la cumpărături de la comercianți și uneori la retrageri de numerar;
- Nu se achită dobândă la cumpărăturile în rate de la magazinele partenere DACĂ sunt returnate corespunzător și celelalte cheltuieli de pe card (dacă aveai de achitat 10 lei la asigurare și 200 lei la rată, trebuie să achiți 210 lei, altfel va începe să se calculeze dobândă).
- O data pe an ai putea avea de achitat taxa anuală de administrare a cardului. Ea va apărea pe raportul lunar de activitate.
Pentru a nu înregistra întârziere, banca solicită achitarea lunară a MINIMULUI DE RAMBURSAT (5-10% din suma datorată). Rambursarea acestui minim NU este suficientă pentru a nu fi achitată dobânda, de aceea trebuie plătit soldul ultimului raport de activitate.
Primești banii în contul Cardului de Credit, în momentul în care banca aprobă cardul de credit.
Cardul de credit va figura ca o linie de credit distinctă, iar contul de rambursare (cel în care returnezi sumele) va avea un alt IBAN. Contul de rambursare îl poți folosi DOAR pentru a returna sumele datorate pentru cardul de cumpărături.
- Ideal este să fie folosit la cumpărături de la magazinele partenere ale băncii, pentru că aceste cheltuieli se pot împărți în rate fără dobândă;
- Poate fi folosit la alte cumpărături de la comercianți, DAR SUMELE TREBUIE RETURNATE INTEGRAL ÎN PERIOADA DE GRAȚIE;
- Retragerile de numerar nu sunt recomandate, dar dacă e necesar să fie făcute, atunci sumele retrase + dobânzile aferente și comisioanele de retragere trebuie achitate integral la următorul raport de activitate.
La încheierea contractului se semnează și un acord de ipotecă MOBILIARĂ. Asta înseamnă că pe perioada derulării contractului, dacă nu plătești dobânda la timp, banca poate retrage automat suma din cont.
- Banca aprobă linia de credit;
- Banii devin disponibili pe cardul de credit;
- Poți folosi oricât din limita cardului (poți folosi și toți banii o dată), în variantele de utilizare disponibile. NU poți retrage în numerar integral linia de credit.
- La final de lună achiți soldul ultimului raport de activitate fie prin depunere în contul de rambursare, fie prin transfer în acest cont.
- Când vrei să închizi cardul de credit, mai întâi achiți suma integral, faci o solicitare către bancă pentru închiderea cardului, iar în urma procesării cererii datoria dispare.
Există perioade de grație de MAXIM 56 de zile la cumpărăturile făcute CU CARDUL la comercianți.
- Taxa anuală de administrare a cardului de cumpărături (în anumite condiții ea poate să fie 0);
- Asigurări;
- Nu există comision de acordare sau de analiză.
Asigurare pentru pierderea locului de muncă în mod involuntar (șomaj) sau deces din accident sau îmbolnăvire.
Dobânda se calculează dacă nu a fost achitat integral soldul ultimului raport de activitate. Dobânda penalizatoare se poate calcula atunci când limita cardului a trecut pe descoperit neautorizat. De exemplu, cardul de credit este de 1000 de lei. Toți banii au fost cheltuiți și nu a fost restituit nimic. S-a calculat dobânda și acum sunt de returnat 1000 lei + dobânda (să zicem 20 lei) => 1020 lei. Cardul e pe "minus" cu 20 lei și a intrat pe descoperit neautorizat. Acum dobânda se va calcula la întreaga sumă datorată).
Credit de nevoi personale
Credit de consum ce poate fi contractat pe maximum 5 ani.
Sumele contractate nu necesită justificare, banii putând fi folosiți integral încă din prima zi.
Valoarea maximă contractată poate ajunge până la contravaloarea a 15.000 EUR în cazul unui singur solicitant sau chiar la 20.000 EUR dacă există și un codebitor (soț, soție, afini de gradul 1 etc).
- Achiziții de valori mai mari pentru care nu ai resurse financiare suficiente. Astfel poți achiziționa bunul și poți acoperi suma în rate, cu plata suplimentară a dobânzii creditului;
- Refinanțarea altor forme de creditare. Astfel, datoriile vor fi cumulate într-un nou credit, eșalonat pe maximum 5 ani, ușurând presiunea din punct de vedere financiar pentru împrumutat, care acum va avea de plătit o singură rată, de cele mai multe ori mai mică decât suma ratelor refinanțate;
- Refinanțarea altor forme de creditare și suplimentarea sumei împrumutate. Astfel, fără a se depăși gradul de îndatorare, poți suplimenta suma împrumutată;
- Obținerea unei sume pe care să o utilizezi cu titlu de avans la un credit ipotecar.
Maximum 5 ani, cu următoarele mențiuni:
- Dacă contractul de muncă este pe perioadă determinată, mai mică de 5 ani, perioada maximă a creditului poate fi cel mult egală cu perioada de valabilitate a contractului de muncă;
- De cele mai multe ori poate fi acordat pe o perioadă care să acopere intervalul dintre vârsta la care e contractat și vârsta legală de pensionare (65 ani).
- Existența de venituri eligibile îndestulătoare: salarii, pensii, dividende, venituri din activități independente - acestea vor fi luate în calcul la determinarea gradului de îndatorare în mod diferit: salarii 100%, alte venituri - până în 80%.
- Vechime minimă la ultimul angajator de 3-6 luni (în funcție de banca la care alegi să fii finanțat).
- În cazul pensionarilor e necesară decizia definitivă de pensionare (pensia la limită de vârstă e singura acceptată) și ultimul talon care atestă valoarea pensiei (alternativa este ca deja să încasezi pensia într-un cont deschis la banca ce te finanțează).
- În baza graficului de rambursare a creditului se achită contravaloarea ratei la data scadentă prevăzută în graficul de rambursare; rata creditului este compusă din capital (suma efectivă împrumutată) și dobândă.
- În prima parte a creditului, ponderea dobânzii în rată este mai mare decât cea a capitalului, urmând ca după jumătatea creditului proporțiile să se schimbe;
- Există posibilitatea efectuării de plăți anticipate. Dacă dobânda creditului e fixă, se va achita comision de rambursare anticipată, calculată la suma rambursată anticipat. Dacă dobânda creditului e variabilă, nu se va achita comision de rambursare anticipată. În cazul rambursărilor anticipate, plata se face direct din principalul creditului, urmând ca din luna următoare rata să fie diminuată.
Dobânda poate fi variabilă în funcție de un indicator precum IRCC sau ROBOR la 6 luni, la care se adaugă marja fixă a băncii (Indicatorii IRCC și ROBOR la 6 luni sunt publicați pe website-ul Băncii Naționale a României).
Se returnează anuități constante (sume lunare egale pe perioada de derulare a creditului).
Se poate face rambursare anticipată totală - se dau toți banii datorați deodată.
Se poate face rambursare anticipată parțială - se înapoiază doar o parte din banii datorați înainte de termen și se scad din suma rămasă de plată (fără dobândă).
Pentru rambursările anticipate trebuie făcută cerere la bancă și vei obține un nou grafic de plată. Dacă dobânda creditului este fixă se va achita suplimentar și un comision de rambursare anticipată.
Găsești un simulator de credit aici.
Primești banii în contul curent deschis la banca ce te finanțează. În cazul unui credit de consum cu destinația refinanțare, sumele destinate refinanțării sunt blocate și virate pentru închiderea formelor de creditare ce vor fi refinanțate și închise. Dacă plata se face prin ordin de plată condiționat se va lua în calcul și comisionul aferent procesării OPC-ului. E important de știut că formele de creditare refinanțate nu se închid decât în momentul în care intră banii în cont și faci o cerere scrisă de închidere a acelor forme de împrumut.
- Important este ca rata creditului să fie suportabilă, astfel încât să nu existe risc de întârzieri sau neplată.
- Nu e indicat să contractezi un credit de consum fără să folosești banii, deoarece dobânda se calculează din prima zi, indiferent că utilizezi sau nu banii.
- Nu e indicat să plasezi banii din credit într-un depozit deoarece dobânda depozitului este mai mică decât cea a creditului.
E un credit fără garanții, cu excepția celor mobiliare asupra conturilor curente.
- Banca aprobă cererea de credit;
- Banii devin disponibili pe contul curent;
- Poți retrage parțial sau integral suma din cont. Poți folosi banii cash sau poți utiliza cardul atașat contului curent;
- La data scadentă a creditului se achită rata, conform graficului de rambursare;
- Creditul se închide fie la finalul perioadei de creditare, fie în momentul în care se face rambursare anticipată integrală.
La unele instituții de creditare există opțiunea de a amâna 1, 2 sau 3 rate pe parcursul perioadei de creditare.
- Taxă de analiză dosar (unică);
- Comision de administrare (fix);
- Comision 0% dacă folosești banii plătind direct cu cardul;
- Dobândă variabilă: marja băncii + ROBOR/IRCC (la 3 sau 6 luni în funcție de bancă) Dobânda poate fi diminuată dacă încasezi salariul sau pensia într-un cont deschis la banca de la care vei lua credit;
- Primă de asigurare: în funcție de tipul de asigurare. Cel mai des întâlnită este pentru pierderea locului de muncă în mod involuntar (șomaj) sau deces din accident sau îmbolnăvire.
- Comision de rambursare anticipată - în cazul creditelor cu dobândă fixă;
- Comision de post-acordare - pentru orice serviciu prestat de bancă la cererea împrumutatului în legătură cu contractul de credit, cu excepția eliberării adresei de lichidare credit sau pentru schimbarea datei de scadență a ratelor.
Asigurare pentru pierderea locului de muncă în mod involuntar (șomaj) sau deces din accident sau îmbolnăvire.
Prima de asigurare este direct proporțională cu valoarea împrumutului și cu perioada pe care acesta este contractat. De ex: Contravaloarea asigurării = procent de asigurare * valoarea creditului * perioada de creditare.
Dobânda penalizatoare este menționată în contract ca un cost suplimentar ce apare în caz de neplată și se calculează la valoarea ratelor (inclusiv a dobânzilor) neachitate. Acumularea mai multor rate neplătite poate duce la executarea creditului și la raportări negative în Biroul de Credite.
Credit de nevoi personale cu ipotecă
Credit de consum cu ipotecă. Perioada maximă este tot de 5 ani, diferența față de un credit de nevoi personale fără garanții fiind că, în baza unei ipoteci, suma creditului poate fi mai mare.
- Achiziții de valori mai mari pentru care nu ai resurse financiare suficiente. Astfel poți achiziționa bunul și poți acoperi suma în rate, cu plata suplimentară a dobânzii creditului;
- Refinanțarea altor forme de creditare. Datoriile vor fi cumulate într-un nou credit, eșalonat pe maximum 5 ani, ușurând presiunea din punct de vedere financiar pentru împrumutat, care acum va avea de plătit o singură rată, de cele mai multe ori mai mică decât suma ratelor refinanțate;
- Refinanțarea altor forme de creditare și suplimentarea sumei împrumutate. Astfel, fără a se depăși gradul de îndatorare, poți suplimenta suma împrumutată;
- Obținerea unei sume pe care să o utilizezi cu titlu de avans la un credit ipotecar.
Maximum 5 ani, cu următoarele mențiuni:
- Dacă contractul de muncă este pe perioadă determinată, mai mică de 5 ani, perioada maximă a creditului poate fi cel mult egală cu perioada de valabilitate a contractului de muncă;
- De cele mai multe ori poate fi acordat pe o perioadă care să acopere intervalul dintre vârsta la care e contractat și vârsta legală de pensionare (65 ani).
- Existența de venituri eligibile îndestulătoare: salarii, pensii, dividende, venituri din activități independente - acestea vor fi luate în calcul la determinarea gradului de îndatorare în mod diferit: salarii 100%, alte venituri - până în 80%.
- Actele de proprietate ale bunului imobil ce urmează a fi ipotecat.
- Certificat energetic.
- Evaluarea bunului imobil de către un expert autorizat. Suma finanțată depinde de valoarea evaluată a imobilului.
- Persoana care ia împrumutul trebuie să realizeze venituri în moneda în care se acordă creditul - pentru a proteja consumatorii de riscul valutar.
- La calculul gradului de îndatorare se pot aduce și co-debitori.
- În baza graficului de rambursare a creditului se achită contravaloarea ratei la data scadentă prevăzută în graficul de rambursare; rata creditului este compusă din capital (suma efectivă împrumutată) și dobândă.
- În prima parte a creditului, ponderea dobânzii în rată este mai mare decât cea a capitalului, urmând ca după jumătatea creditului proporțiile să se schimbe;
- Există posibilitatea efectuării de plăți anticipate. Dacă dobânda creditului e fixă, se va achita comision de rambursare anticipată, calculată la suma rambursată anticipat. Dacă dobânda creditului e variabilă, nu se va achita comision de rambursare anticipată. În cazul rambursărilor anticipate, plata se face direct din principalul creditului, urmând ca din luna următoare rata să fie diminuată.
- În momentul închiderii creditului poate fi ridicată ipoteca de pe imobilul adus în garanție.
Dobânda poate fi variabilă în funcție de un indicator precum IRCC sau ROBOR la 6 luni, la care se adaugă marja fixă a băncii (Indicatorii IRCC și ROBOR la 6 luni sunt publicați pe website-ul Băncii Naționale a României).
Se returnează anuități constante (sume lunare egale pe perioada de derulare a creditului).
Se poate face rambursare anticipată totală - se dau toți banii datorați deodată.
Se poate face rambursare anticipată parțială - se înapoiază doar o parte din banii datorați înainte de termen și se scad din suma rămasă de plată (fără dobândă).
Pentru rambursările anticipate trebuie făcută cerere la bancă și vei obține un nou grafic de plată. Dacă dobânda creditului este fixă se va achita suplimentar și un comision de rambursare anticipată.
Găsești un simulator de credit aici.
Primești banii în contul curent deschis la banca ce te finanțează. În cazul unui credit de consum cu destinația refinanțare, sumele destinate refinanțării sunt blocate și virate pentru închiderea formelor de creditare ce vor fi refinanțate și închise. Dacă plata se face prin ordin de plată condiționat se va lua în calcul și comisionul aferent procesării OPC-ului. E important de știut că formele de creditare refinanțate nu se închid decât în momentul în care intră banii în cont și faci o cerere scrisă de închidere a acelor forme de împrumut.
- Important este ca rata creditului să fie suportabilă, astfel încât să nu existe risc de întârzieri sau neplată.
- Nu e indicat să contractezi un credit de consum fără să folosești banii, deoarece dobânda se calculează din prima zi, indiferent ca utilizezi sau nu banii.
- Nu e indicat să plasezi banii din credit într-un depozit deoarece dobânda depozitului este mai mică decât cea a creditului.
- Garanții mobiliare asupra conturilor curente;
- Ipotecă asupra unui imobil aflat în proprietatea aplicantului la credit.
- Banca aprobă cererea de credit în baza evaluării imobilului și a analizei dosarului de credit;
- Banii devin disponibili pe contul curent, iar imobilul adus în garanție va fi ipotecat de către bancă;
- Poți retrage parțial sau integral suma din cont. Poți folosi banii cash sau poți utiliza cardul atașat contului curent;
- La data scadentă se achită rata, conform graficului de rambursare;
- Creditul se închide fie la finalul perioadei de creditare, fie în momentul în care se face rambursare anticipată integrală. Ulterior se poate ridica ipoteca pusă pe imobilul adus în garanție.
La unele instituții de creditare există opțiunea de a amâna 1, 2 sau 3 rate pe parcursul perioadei de creditare.
- Taxă de analiză dosar (unică);
- Comision de administrare (fix);
- Comision 0% dacă folosești banii plătind direct cu cardul;
- Dobândă variabilă: marja băncii + ROBOR/IRCC (la 3 sau 6 luni în funcție de bancă); Dobânda poate fi diminuată dacă încasezi salariul sau pensia într-un cont deschis la banca de la care vei lua credit;
- Primă de asigurare: în funcție de tipul de asigurare. Cel mai des întâlnită este pentru pierderea locului de muncă în mod involuntar (șomaj) sau deces din accident sau îmbolnăvire;
- Asigurarea obligatorie a imobilului adus în garanție (PAID);
- Asigurarea complementară a imobilului (acoperă riscuri distincte față de PAID);
- Taxa pentru raportul de evaluare a imobilului;
- Taxe notariale pentru instituirea ipotecii;
- Comision de rambursare anticipată - în cazul creditelor cu dobândă fixă;
- Comision de post-acordare - pentru orice serviciu prestat de bancă la cererea împrumutatului în legătură cu contractul de credit, cu excepția eliberării adresei de lichidare credit sau pentru schimbarea datei de scadență a ratelor.
- Asigurarea obligatorie a imobilului adus în garanție (PAID);
- Asigurarea complementară a imobilului (acoperă riscuri distincte față de PAID);
- Asigurare pentru pierderea locului de muncă în mod involuntar (șomaj) sau deces din accident sau îmbolnăvire.
Dobânda penalizatoare este menționată în contract ca un cost suplimentar ce apare în caz de neplată și se calculează la valoarea ratelor (inclusiv a dobânzilor) neachitate. Acumularea mai multor rate neplătite poate duce la executarea creditului și la raportări negative în Biroul de Credite.
În cazul executării, mai întâi se va executa garanția, respectiv imobilul ipotecat. Dacă acest imobil este vândut de către bancă, iar suma nu acoperă valoarea împrumutului, împrumutatul va trebui să achite și diferența, până la acoperirea integrală a datoriei.
Credit Prima Casă / O familie, o casă
Credit pe termen lung destinat achiziției unei prime locuințe.
Achiziția unei locuințe identificate în mod unic.
Uzual până în 360 de luni.
Atenție! Durata maximă până la care se acordă creditul are legătură cu vârsta de pensionare, pentru că garantezi și cu veniturile din salarii și poate fi calculată ca diferență între vârsta de pensionare și vârsta actuală, dar nu mai mult de 360 de luni.
- Existența de venituri eligibile îndestulătoare: salarii, pensii, dividende, venituri din activități independente - acestea vor fi luate în calcul la determinarea gradului de îndatorare în mod diferit: salarii 100%, alte venituri - până în 80%.
- Actele de proprietate ale bunului imobil ce urmează a fi achiziționat.
- Certificat energetic.
- Evaluarea bunului imobil de către un expert autorizat.
- Avans minim în valoare de 5% din valoarea imobilului.
- Persoana care ia împrumutul trebuie să realizeze venituri în moneda în care se acordă creditul - pentru a proteja consumatorii de riscul valutar.
- La calculul gradului de îndatorare se pot aduce și co-debitori.
În baza graficului de rambursare, rata se preia automat din contul curent. Fiind un credit cu dobândă variabilă, trebuie luat în considerare că la fiecare 3 luni, odată cu recalcularea ROBOR sau IRCC, se va recalcula și rata de plătit.
Dobânda poate fi variabilă în funcție de un indicator precum IRCC sau ROBOR la 3 luni, la care se adaugă marja fixă a băncii. De asemenea, mai poate fi dobândă fixă pe o perioadă de timp (până la 7 ani, în acest moment), iar pentru restul perioadei dobânda va fi variabilă. (Indicatorii IRCC și ROBOR la 3 luni sunt publicați pe website-ul Băncii Naționale a României).
Se returnează anuități constante (sume lunare egale pe perioada de derulare a creditului).
Se poate face rambursare anticipată totală - se dau toți banii datorați deodată.
Se poate face rambursare anticipată parțială - se înapoiază doar o parte din banii datorați înainte de termen și se scad din suma rămasă de plată (fără dobândă).
Pentru rambursările anticipate trebuie făcută cerere la bancă și vei obține un nou grafic de plată.
Găsești un simulator de credit aici.
Primești banii în cont, dar îi poți utiliza doar pentru achiziția imobilului respectiv. În urma contractului de vânzare-cumpărare semnat la notariat, banca eliberează banii în contul vânzătorului (valoarea creditului = valoare imobil - avans). Dacă prețul a fost stabilit în euro și creditul este în lei, se vor vărsa în contul vânzătorului fie lei la cursul stabilit, fie cumpărătorul va transfera EURO, suportând diferența de curs valutar și comisioanele și spezele aferente transferului. Către persoane juridice plata se poate face doar în lei.
Cumpărătorul va avea de achitat taxe notariale, instituire ipotecă (garanție) asupra imobilului în favoarea băncii, comision agent imobiliar, dacă este cazul.
Pentru achiziția unui imobil.
- Se constituie ipotecă de rang I în favoarea băncii și a statului asupra imobilului achiziționat.
- Se cesionează asigurarea de viață, invaliditate, șomaj în favoarea băncii.
- Garanții mobiliare asupra conturilor curente ale titularului și codebitorului/ codebitorilor, dacă e cazul.
- Preaprobarea financiară (banca te înștiințează cât te poți împrumuta maxim, în baza veniturilor obținute și respectând gradul de îndatorare);
- Obținerea opiniei juridice asupra imobilului – sunt necesare documentele imobilului (acte de proprietate, documentație cadastrală, extras de carte funciară, intabulare, releveu, antecontract);
- Evaluarea imobilului ce urmează a fi achiziționat și care va reprezenta garanția creditului;
- Aprobarea finală a creditului;
- Constituirea depozitului de cash colateral (contravaloarea a 3 rate);
- Aprobarea creditului de către FNGCIMM și transmiterea contractelor de garantare;
- Semnarea contractelor de garantare și a contractului de vânzare;
- Utilizarea creditului => banii ajung în contul cumpărătorului. Banii nu pot fi folosiți decât pentru a fi transferați în contul vânzătorului, în baza datelor din contractul de vânzare.
Nu există.
- Nu există taxă de analiză dosar;
- Dodândă variabilă: marja băncii 2% + ROBOR/IRCC (la 3 luni) – se achită la final de lună.Dobânda poate fi diminuată dacă încasezi salariul sau pensia într-un cont deschis la banca de la care vei lua credit;
- Primă de asigurare: în funcție de tipul de asigurare. Cel mai des întâlnită este pentru pierderea locului de muncă în mod involuntar (șomaj) sau deces din accident sau îmbolnăvire;
- Asigurarea obligatorie a imobilului adus în garanție (PAID);
- Asigurarea complementară a imobilului (acoperă riscuri distincte față de PAID);
- Asigurare pentru pierderea locului de muncă în mod involuntar (șomaj) sau deces din accident sau îmbolnăvire;
- Taxa pentru raportul de evaluare a imobilului;
- Taxe notariale pentru instituirea ipotecii;
- Comision de rambursare anticipată - în cazul creditelor cu dobândă fixă;
- Comision de post-acordare - pentru orice serviciu prestat de bancă la cererea împrumutatului în legătură cu contractul de credit, cu excepția eliberării adresei de lichidare credit sau pentru schimbarea datei de scadență a ratelor;
- Contravaloarea depozitului de cash colateral;
- Comisionul de gestiune al FNGCIMM.
- Asigurarea obligatorie a imobilului adus în garanție (PAID);
- Asigurarea complementară a imobilului (acoperă riscuri distincte față de PAID);
- Asigurare pentru pierderea locului de muncă în mod involuntar (șomaj) sau deces din accident sau îmbolnăvire.
Dobânda penalizatoare este menționată în contract ca un cost suplimentar ce apare în caz de neplată și se calculează la valoarea ratelor (inclusiv a dobânzilor) neachitate. Acumularea mai multor rate neplătite poate duce la executarea creditului și la raportări negative în Biroul de Credite.
În cazul executării, mai întâi se va executa garanția, respectiv imobilul ipotecat. Dacă acest imobil este vândut de către bancă, iar suma nu acoperă valoarea împrumutului, împrumutatul va trebui să achite și diferența, până la acoperirea integrală a datoriei.
Credit ipotecar
Credit pe termen lung destinat achiziției unei locuințe.
Achiziția unei locuințe identificate în mod unic.
Uzual până în 360 luni, poate ajunge și până la 420 luni.
Atenție! Durata maximă până la care se acordă creditul are legătură cu vârsta de pensionare, pentru că garantezi și cu veniturile din salarii și poate fi calculată ca diferență între vârsta de pensionare și vârsta actuală, dar nu mai mult de 360, respectiv 420 luni.
- Existența de venituri eligibile îndestulătoare: salarii, pensii, dividende, venituri din activități independente - acestea vor fi luate în calcul la determinarea gradului de îndatorare în mod diferit: salarii 100%, alte venituri - până în 80%.
- Actele de proprietate ale bunului imobil ce urmează a fi achiziționat.
- Certificat energetic.
- Evaluarea bunului imobil de către un expert autorizat.
- Avans minim în valoare de 15-20% din valoarea imobilului.
- Persoana care ia împrumutul trebuie să realizeze venituri în moneda în care se acordă creditul - pentru a proteja consumatorii de riscul valutar.
- La calculul gradului de îndatorare se pot aduce și co-debitori.
În baza graficului de rambursare, rata se preia automat din contul curent. Fiind un credit cu dobândă variabilă, trebuie luat în considerare că la fiecare 3 luni, odată cu recalcularea ROBOR sau IRCC, se va recalcula și rata de plătit.
Dobânda poate fi variabilă în funcție de un indicator precum IRCC sau ROBOR la 3 luni, la care se adaugă marja fixă a băncii. De asemenea, mai poate fi dobândă fixă pe o perioadă de timp (până la 7 ani, în acest moment), iar pentru restul perioadei dobânda va fi variabilă. (Indicatorii IRCC și ROBOR la 3 luni sunt publicați pe website-ul Băncii Naționale a României).
Se returnează anuități constante (sume lunare egale pe perioada de derulare a creditului).
Se poate face rambursare anticipată totală - se dau toți banii datorați deodată.
Se poate face rambursare anticipată parțială - se înapoiază doar o parte din banii datorați înainte de termen și se scad din suma rămasă de plată (fără dobândă).
Pentru rambursările anticipate trebuie făcută cerere la bancă și vei obține un nou grafic de plată.
Găsești un simulator de credit ipotecar aici.
Primești banii în cont, dar îi poți utiliza doar pentru achiziția imobilului sau terenului respectiv. În urma contractului de vânzare-cumpărare semnat la notariat, banca eliberează banii în contul vânzătorului (valoarea creditului = valoare imobil - avans). Dacă prețul a fost stabilit în euro și creditul este în lei, se vor vărsa în contul vânzătorului fie lei la cursul stabilit, fie cumpărătorul va transfera EURO, suportând diferența de curs valutar și comisioanele și spezele aferente transferului. Către persoane juridice plata se poate face doar în lei.
Cumpărătorul va avea de achitat taxe notariale, instituire ipotecă (garanție) asupra imobilului adus în garanție în favoarea băncii, comision agent imobiliar, dacă este cazul.
Pentru achiziția unui imobil.
- Se constituie ipotecă de rang I în favoarea băncii asupra imobilului achiziționat.
- Se cesionează asigurarea de viață, invaliditate, șomaj în favoarea băncii.
- Garanții mobiliare asupra conturilor curente ale titularului și codebitorului/ codebitorilor, dacă e cazul.
- Preaprobarea financiară (banca te înștiințează cât te poți împrumuta maxim, în baza veniturilor obținute și respectând gradul de îndatorare);
- Obținerea opiniei juridice asupra imobilului – sunt necesare documentele imobilului (acte de proprietate, documentație cadastrală, extras de carte funciară, intabulare, releveu, antecontract);
- Evaluarea imobilului ce urmează a fi achiziționat și care va reprezenta garanția creditului;
- Aprobarea finală a creditului;
- Utilizarea creditului => banii ajung în contul cumpărătorului. Banii nu pot fi folosiți decât pentru a fi transferați în contul vânzătorului, în baza datelor din contractul de vânzare.
După primele 6 luni din credit, la unele bănci există posibilitatea de amânare a 1, 2 sau 3 rate.
- Taxa de analiză dosar (unică);
- Dodândă variabilă: marja băncii + ROBOR/IRCC (la 3 luni) – se achită la final de lună. Dobânda poate fi diminuată dacă încasezi salariul sau pensia într-un cont deschis la banca de la care vei lua credit;
- Primă de asigurare: în funcție de tipul de asigurare. Cel mai des întâlnită este pentru pierderea locului de muncă în mod involuntar (șomaj) sau deces din accident sau îmbolnăvire;
- Asigurarea obligatorie a imobilului adus în garanție (PAID);
- Asigurarea complementară a imobilului (acoperă riscuri distincte față de PAID);
- Asigurare pentru pierderea locului de muncă în mod involuntar (șomaj) sau deces din accident sau îmbolnăvire;
- Taxa pentru raportul de evaluare a imobilului;
- Taxe notariale pentru instituirea ipotecii;
- Comision de rambursare anticipată - în cazul creditelor cu dobândă fixă;
- Comision de post-acordare - pentru orice serviciu prestat de bancă la cererea împrumutatului în legătură cu contractul de credit, cu excepția eliberării adresei de lichidare credit sau pentru schimbarea datei de scadență a ratelor.
- Asigurarea obligatorie a imobilului adus în garanție (PAID);
- Asigurarea complementară a imobilului (acoperă riscuri distincte față de PAID);
- Asigurare pentru pierderea locului de muncă în mod involuntar (șomaj) sau deces din accident sau îmbolnăvire;
Dobânda penalizatoare este menționată în contract ca un cost suplimentar ce apare în caz de neplată și se calculează la valoarea ratelor (inclusiv a dobânzilor) neachitate. Acumularea mai multor rate neplătite poate duce la executarea creditului și la raportări negative în Biroul de Credite.
În cazul executării, mai întâi se va executa garanția, respectiv imobilul ipotecat. Dacă acest imobil este vândut de către bancă, iar suma nu acoperă valoarea împrumutului, împrumutatul va trebui să achite și diferența, până la acoperirea integrală a datoriei.
Credit imobiliar
Credit pe termen lung destinat achiziției unei locuințe, a unui teren, renovări, construcții.
Achiziția unei locuințe identificate în mod unic, a unui teren, renovării unui imobil sau construirii unui imobil.
Uzual până în 360 luni, poate ajunge și până la 420 luni.
Atenție! Durata maximă până la care se acordă creditul are legătură cu vârsta de pensionare, pentru că garantezi și cu veniturile din salarii și poate fi calculată ca diferență între vârsta de pensionare și vârsta actuală, dar nu mai mult de 360, respectiv 420 luni.
- Existența de venituri eligibile îndestulătoare: salarii, pensii, dividende, venituri din activități independente - acestea vor fi luate în calcul la determinarea gradului de îndatorare în mod diferit: salarii 100%, alte venituri - până în 80%.
- Actele de proprietate ale bunului imobil ce urmează a fi achiziționat.
- Certificat energetic.
- Evaluarea bunului imobil de către un expert autorizat.
- Avans minim în valoare de 15-20% din valoarea imobilului.
- Persoana care ia împrumutul trebuie să realizeze venituri în moneda în care se acordă creditul - pentru a proteja consumatorii de riscul valutar.
- La calculul gradului de îndatorare se pot aduce și co-debitori.
În baza graficului de rambursare, rata se preia automat din contul curent. Fiind un credit cu dobândă variabilă, trebuie luat în considerare că la fiecare 3 luni, odată cu recalcularea ROBOR sau IRCC, se va recalcula și rata de plătit.
Dobânda poate fi variabilă în funcție de un indicator precum IRCC sau ROBOR la 3 luni, la care se adaugă marja fixă a băncii. De asemenea, mai poate fi dobândă fixă pe o perioadă de timp (până la 7 ani, în acest moment), iar pentru restul perioadei dobânda va fi variabilă. (Indicatorii IRCC și ROBOR la 3 luni sunt publicați pe website-ul Băncii Naționale a României).
Se returnează anuități constante (sume lunare egale pe perioada de derulare a creditului).
Se poate face rambursare anticipată totală - se dau toți banii datorați deodată.
Se poate face rambursare anticipată parțială - se înapoiază doar o parte din banii datorați înainte de termen și se scad din suma rămasă de plată (fără dobândă).
Pentru rambursările anticipate trebuie făcută cerere la bancă și vei obține un nou grafic de plată.
Găsești un simulator de credit aici.
Primești banii în cont, dar îi poți utiliza doar pentru achiziția imobilului sau terenului respectiv. În urma contractului de vânzare-cumpărare semnat la notariat, banca eliberează banii în contul vânzătorului (valoarea creditului = valoare imobil - avans). Dacă prețul a fost stabilit în euro și creditul este în lei, se vor vărsa în contul vânzătorului fie lei la cursul stabilit, fie cumpărătorul va transfera EURO, suportând diferența de curs valutar și comisioanele și spezele aferente transferului. Către persoane juridice plata se poate face doar în lei.
Cumpărătorul va avea de achitat taxe notariale, instituire ipotecă (garanție) asupra imobilului adus în garanție în favoarea băncii, comision agent imobiliar, dacă este cazul.
Pentru achiziția unui teren sau imobil, aducând în garanție un alt imobil avut în proprietate.
- Se constituie ipotecă de rang I în favoarea băncii asupra imobilului achiziționat și a altui imobil adus în garanție.
- Se cesionează asigurarea de viață, invaliditate, șomaj în favoarea băncii.
- Garanții mobiliare asupra conturilor curente ale titularului și codebitorului/ codebitorilor, dacă e cazul.
- Preaprobarea financiară (banca te înștiințează cât te poți împrumuta maxim, în baza veniturilor obținute și respectând gradul de îndatorare);
- Obținerea opiniei juridice asupra imobilului – sunt necesare documentele imobilului (acte de proprietate, documentație cadastrală, extras de carte funciară, intabulare, releveu, antecontract);
- Evaluarea imobilului ce urmează a fi achiziționat și care va reprezenta garanția creditului;
- Aprobarea finală a creditului;
- Utilizarea creditului => banii ajung în contul cumpărătorului. Banii nu pot fi folosiți decât pentru a fi transferați în contul vânzătorului, în baza datelor din contractul de vânzare.
După primele 6 luni din credit, la unele bănci există posibilitatea de amânare a 1, 2 sau 3 rate.
- Taxa de analiză dosar (unică);
- Dodândă variabilă: marja băncii + ROBOR/IRCC (la 3 luni) – se achită la final de lună. Dobânda poate fi diminuată dacă încasezi salariul sau pensia într-un cont deschis la banca de la care vei lua credit;
- Primă de asigurare: în funcție de tipul de asigurare. Cel mai des întâlnită este pentru pierderea locului de muncă în mod involuntar (șomaj) sau deces din accident sau îmbolnăvire;
- Asigurarea obligatorie a imobilului adus în garanție (PAID);
- Asigurarea complementară a imobilului (acoperă riscuri distincte față de PAID);
- Asigurare pentru pierderea locului de muncă în mod involuntar (șomaj) sau deces din accident sau îmbolnăvire;
- Taxa pentru raportul de evaluare a imobilului;
- Taxe notariale pentru instituirea ipotecii;
- Comision de rambursare anticipată - în cazul creditelor cu dobândă fixă;
- Comision de post-acordare - pentru orice serviciu prestat de bancă la cererea împrumutatului în legătură cu contractul de credit, cu excepția eliberării adresei de lichidare credit sau pentru schimbarea datei de scadență a ratelor.
- Asigurarea obligatorie a imobilului adus în garanție (PAID);
- Asigurarea complementară a imobilului (acoperă riscuri distincte față de PAID);
- Asigurare pentru pierderea locului de muncă în mod involuntar (șomaj) sau deces din accident sau îmbolnăvire.
Dobânda penalizatoare este menționată în contract ca un cost suplimentar ce apare în caz de neplată și se calculează la valoarea ratelor (inclusiv a dobânzilor) neachitate. Acumularea mai multor rate neplătite poate duce la executarea creditului și la raportări negative în Biroul de Credite.
În cazul executării, mai întâi se va executa garanția, respectiv imobilul ipotecat. Dacă acest imobil este vândut de către bancă, iar suma nu acoperă valoarea împrumutului, împrumutatul va trebui să achite și diferența, până la acoperirea integrală a datoriei.
Credit pentru finanțarea construcției unui imobil
Credit pe termen lung destinat construcției unui imobil.
Construcția unui imobil.
Uzual până în 360 luni, poate ajunge și până la 420 luni.
Atenție! Durata maximă până la care se acordă creditul are legătură cu vârsta de pensionare, pentru că garantezi și cu veniturile din salarii și poate fi calculată ca diferență între vârsta de pensionare și vârsta actuală, dar nu mai mult de 360, respectiv 420 luni.
- Existența de venituri eligibile îndestulătoare: salarii, pensii, dividende, venituri din activități independente - acestea vor fi luate în calcul la determinarea gradului de îndatorare în mod diferit: salarii 100%, alte venituri - până în 80%.
- Actele de proprietate ale bunului imobil ce urmează a fi achiziționat.
- Certificat energetic.
- Evaluarea bunului imobil de către un expert autorizat.
- Avans minim în valoare de 15-20% din valoarea imobilului.
- Persoana care ia împrumutul trebuie să realizeze venituri în moneda în care se acordă creditul - pentru a proteja consumatorii de riscul valutar.
- La calculul gradului de îndatorare se pot aduce și co-debitori.
În baza graficului de rambursare, rata se preia automat din contul curent. Fiind un credit cu dobândă variabilă, trebuie luat în considerare că la fiecare 3 luni, odată cu recalcularea ROBOR sau IRCC, se va recalcula și rata de plătit.
Dobânda poate fi variabilă în funcție de un indicator precum IRCC sau ROBOR la 3 luni, la care se adaugă marja fixă a băncii. De asemenea, mai poate fi dobândă fixă pe o perioadă de timp (până la 7 ani, în acest moment), iar pentru restul perioadei dobânda va fi variabilă. (Indicatorii IRCC și ROBOR la 3 luni sunt publicați pe website-ul Băncii Naționale a României).
Se returnează anuități constante (sume lunare egale pe perioada de derulare a creditului).
Se poate face rambursare anticipată totală - se dau toți banii datorați deodată.
Se poate face rambursare anticipată parțială - se înapoiază doar o parte din banii datorați înainte de termen și se scad din suma rămasă de plată (fără dobândă).
Pentru rambursările anticipate trebuie făcută cerere la bancă și vei obține un nou grafic de plată.
Găsești un simulator de credit aici.
Primești banii în cont, dar îi poți utiliza doar pentru construcția imobilului respectiv. Banii sunt eliberați pe faze de construcție. La fiecare fază, ipoteca cesionată în favoarea băncii se extinde și asupra construcției.
Pentru construcția unui imobil, în condițiile în care deții terenul și ai autorizație de construire a imobilului.
- Se constituie ipotecă de rang I în favoarea băncii asupra imobilului adus în garanție, urmând a fi transferată asupra terenului și a construcției ce va fi finanțată pe acesta, odată cu recepția construcției.
- Se cesionează asigurarea de viață, invaliditate, șomaj în favoarea băncii.
- Garanții mobiliare asupra conturilor curente ale titularului și codebitorului/ codebitorilor, dacă e cazul.
-
După primele 6 luni din credit, la unele bănci există posibilitatea de amânare a 1, 2 sau 3 rate.
- Taxa de analiză dosar (unică);
- Dodândă variabilă: marja băncii + ROBOR/IRCC (la 3 luni) – se achită la final de lună. Dobânda poate fi diminuată dacă încasezi salariul sau pensia într-un cont deschis la banca de la care vei lua credit;
- Primă de asigurare: în funcție de tipul de asigurare. Cel mai des întâlnită este pentru pierderea locului de muncă în mod involuntar (șomaj) sau deces din accident sau îmbolnăvire;
- Asigurarea obligatorie a imobilului adus în garanție (PAID);
- Asigurarea complementară a imobilului (acoperă riscuri distincte față de PAID);
- Asigurare pentru pierderea locului de muncă în mod involuntar (șomaj) sau deces din accident sau îmbolnăvire;
- Taxa pentru raportul de evaluare a imobilului;
- Taxe notariale pentru instituirea ipotecii;
- Comision de rambursare anticipată - în cazul creditelor cu dobândă fixă;
- Comision de post-acordare - pentru orice serviciu prestat de bancă la cererea împrumutatului în legătură cu contractul de credit, cu excepția eliberării adresei de lichidare credit sau pentru schimbarea datei de scadență a ratelor.
- Asigurarea obligatorie a imobilului adus în garanție (PAID);
- Asigurarea complementară a imobilului (acoperă riscuri distincte față de PAID);
- Asigurare pentru pierderea locului de muncă în mod involuntar (șomaj) sau deces din accident sau îmbolnăvire.
Dobânda penalizatoare este menționată în contract ca un cost suplimentar ce apare în caz de neplată și se calculează la valoarea ratelor (inclusiv a dobânzilor) neachitate. Acumularea mai multor rate neplătite poate duce la executarea creditului și la raportări negative în Biroul de Credite.
În cazul executării, mai întâi se va executa garanția, respectiv imobilul ipotecat. Dacă acest imobil este vândut de către bancă, iar suma nu acoperă valoarea împrumutului, împrumutatul va trebui să achite și diferența, până la acoperirea integrală a datoriei.
Credit până la salariu
Credit pe termen foarte scurt, în general pe 1 lună, de valori reduse.
Cheltuieli curente. Cheltuieli de valoare redusă.
De cele mai multe ori, 1 lună.
- Existența de venituri eligibile îndestulătoare: salarii, dividende, venituri din activități independente - acestea vor fi luate în calcul la determinarea gradului de îndatorare în mod diferit: salarii 100%, alte venituri - până în 80%.
- Vechime minimă la ultimul angajator de 3-6 luni (în funcție de banca la care alegi să fii finanțat);
- În cazul pensionarilor e necesară decizia definitivă de pensionare (pensia la limită de vârstă e singura acceptată) și ultimul talon care atestă valoarea pensiei (alternativa este ca deja să încasezi pensia într-un cont deschis la banca ce te finanțează).
Împrumutatul returnează integral suma împrumutată și dobânda, la data scadentă a împrumutului.
Dobândă variabilă, raportată la indicele ROBOR sau IRCC. Marja instituției finanțatoare este mai mare.
Banii îi primești într-un cont curent comunicat instituției finanțatoare.
-
Nu există garanții, cu excepția garanțiilor mobiliare asupra conturilor curente (dacă rata nu a fost plătită la timp și aceasta se preia din contul curent, în momentul în care alimentezi contul, plata ratei va avea prioritate).
În urma analizei, instituția finanțatoare va aproba împrumutul și va vira banii într-un cont curent.
-
Taxă de analiză, comision de administrare și dobândă.
-
Dobânda penalizatoare este menționată în contract ca un cost suplimentar ce apare în caz de neplată și se calculează la valoarea ratelor (inclusiv a dobânzilor) neachitate. Acumularea mai multor rate neplătite poate duce la executarea creditului și la raportări negative în Biroul de Credite.