20 de idei ca să rămâi cu bani la sfârșit de lună

“Vreau să economisesc, dar habar n-am de unde.”

“Contul e deja gol și nici nu știu pe ce s-au dus banii.”

Ca să nu mai trăiești “de la un salariu la altul” este important să devii conștient(ă) de direcțiile în care se duc banii tăi. În loc de cumpărături impulsive, creează-ți obiceiul de a te gândi de 2 ori ce și cum achiziționezi.

În articolul de azi am strâns mai multe sfaturi practice de economisire și reducere a cheltuielilor, ușor de aplicat pentru diferite niveluri de venit, astfel încât la final de lună prin portofelul/ cardul tău să nu bată vântul.

Lista de idei vine direct de la membrii Comunității Banometru, cărora le mulțumim pentru sugestiile inspirate!

Cum să economisești - sfaturi practice

1. Evită cheltuielile care nu sunt necesare. Învață să faci diferența dintre nevoi și dorințe.

2. Plătește-te pe tine mai întâi. Când primești salariul, prima dată pune deoparte o sumă de bani, iar restul folosește-l ca să-ți acoperi cheltuielile lunare.

3. La începutul lunii, fă o listă cu cheltuielile împărțite pe categorii și prioritizează-le. Încearcă sa îți aloci zilnic sau săptămânal o sumă de bani și încadrează-te în ea.

4. Când este posibil, alege să mergi pe jos în loc de alte mijloace de transport. Astfel faci mișcare, poluezi mai puțin și economisești bani.

5. Înainte de a merge la cumpărături, vezi ce ai prin cămară și frigider, fă un plan cu ce vrei să gătești și numărul de porții și apoi scrie lista de cumpărături. Și dacă tot ai făcut lista, încearcă să nu te abați de la ea :)

6. Cumpără local, pe cât posibil. Aprovizionează-te cu legume și fructe de sezon, din piață.

7. Nu fă cumpărături când îți e foame, când ești supărat(ă) sau stresat(ă).

8. La supermarket, ia un coș mic sau nu lua deloc dacă ai nevoie doar de 2-3 produse. Altfel, s-ar putea să fii tentat(ă) să umpli căruciorul.  

9. Nu risipi mâncarea. Ai grijă să consumi la timp alimentele foarte perisabile. Congelează ce poți sau gătește ceva folosindu-le cu prioritate pe acestea.

10. Caută o variantă mai ieftină pentru produsele sau serviciile pe care vrei să le achiziționezi. De exemplu, multe supermarketuri oferă produse marcă proprie de calitate, dar care sunt mai ieftine decât altele din aceeași categorie, de la branduri cunoscute.

11. Nu acționa sub impulsul momentului, în special pentru achizițiile costisitoare. Așteaptă câteva zile ca să vezi dacă ai într-adevăr nevoie de acel lucru. S-ar putea chiar să uiți că ai vrut să-l cumperi.

12. Profită de codurile de reduceri, cardurile de fidelitate și sistemele de cashback, prin care atunci când cumperi ceva primești o parte din bani înapoi.

13. Urmărește ofertele și cumpără când sunt reduceri, mai ales în cazul produselor care țin mult timp. De exemplu, poți cumpăra mai multe conserve sau detergenți când prinzi o promoție. Folosește aceste facilități ca să achiziționezi produse sau servicii de care chiar ai nevoie. Nu cumpăra un lucru doar pentru că e la reducere!

14. Compară prețurile, mai ales când vrei să cumperi ceva scump.

15. Caută forme de mișcare mai ieftine ca alternativă la abonamentul la sală, ca de exemplu mers sportiv, dans, antrenamente acasă sau drumeție. Implică măcar un prieten, un vecin sau un membru al familiei. În acest fel vă veți motiva reciproc să vă țineți de treabă.

16. Dacă ai lucruri noi sau în stare foarte bună pe care nu le folosești, vinde-le sau schimbă-le cu ceva necesar.

17. De sărbători sau aniversări, poți pregăti chiar tu cadouri creative și inspirate, ca de exemplu biscuiți sau prăjituri făcute în casă, accesorii împletite, colaje de fotografii, felicitări etc.

18. Cumpără decorațiuni de sărbătoare la finalul sezonului, pentru cel următor. Vor costa mult mai puțin.

19. Păstrează ordinea în lucruri și asigură-te că fiecare obiect are locul său, în categoria corespunzătoare. În acest fel vei ști, de exemplu, că ai deja suficiente baterii sau becuri și nu vei cumpăra unele în plus.

20. Înscrie-te în programul gratuit Banometru. Pentru a rămâne motivat(ă) să ai grijă de bugetul tău, devino parte din Comunitate și participă la webinariile și evenimentele pe care le organizăm periodic.



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.