6 cheltuieli “neprevăzute” de care să ții cont când îți faci bugetul

Cheltuileile neprevăzute ne iau prin surprindere din când în când și ne obligă să ne întrebăm de unde luăm bani ca să le acoperim cât mai repede. Mașina de spălat s-a stricat, trebuie să urmăm un tratament medical mai scump sau să reparăm un perete în urma unei inundații.

Pe lângă aceste cheltuieli neprevăzute, pentru care e bine să avem bani puși deoparte (fondul de urgențe), există cheltuieli care nu sunt o surpriză, dar pe care mulți nu le iau în considerare când își fac bugetul. Sunt lucruri la care poți să te aștepți, dar la care nu prea te gândești de obicei, pentru că… detalii.

Iată câteva categorii de cheltuieli doar aparent neprevăzute, pe care e bine să le iei în calcul când bugetezi:

1. Cadourile

Aniversările, onomasticile, Paștele, Crăciunul aduc cu ele bucurie, dar și dorința de a oferi o atenție sărbătoriților. Cadourile sunt o categorie adesea trecută cu vederea, care se poate lăsa cu multe cheltuieli în plus, dacă nu este bugetată corespunzător.

Datele de naștere și sărbătorile mari sunt în fiecare an, nu? Când îți planifici bugetul, gândește-te cui vrei să faci cadouri și fă o listă cu datele la care le vei oferi.  Le poți marca într-un calendar, dacă te ajută. În acest fel, le vei prevedea în luna respectivă și nu te vor lua prin surprindere.

Alege cadourile din timp și eventual grupează cumpărăturile, pe cât posibil, ca să economisești cu transportul, dacă faci achizițiile online.

Dacă ai în minte de la începutul anului această categorie de cheltuieli, vei avea timp să cauți cadouri inspirate, dar și oferte bune pentru produsele/ serviciile pe care te-ai decis să le oferi.

2. Costurile variabile cu utilitățile

Pe timp de iarnă, întreținerea, energia electrică sau gazele vor costa mai mult, în funcție de sistemul pe care îl folosești pentru încălzire. Așadar, alocă un buget mai mare pentru plata utilităților din timpul sezonului rece.

3. Comisioanele bancare

Fiecare instituție financiară are propriile comisioane pentru diferite produse și tranzacții, pe care le găsești expuse online, pe site-urile lor. Retragerile de numerar de la bancomat și transferurile online între conturi de la bănci diferite au, de obicei, comisioane, însă există și bănci unde sunt mai mici sau chiar zero. La acestea se pot adăuga comisioanele anuale de administrare a conturilor, pe care e bine să le incluzi în buget. Nu sunt neapărat sume mari, dar într-un an se adună.

4. Taxele produselor de creditare

Atunci când apelezi la un credit, analizează bine toate costurile pe care le presupune acesta, nu doar dobânda. De exemplu, un credit ipotecar necesită și cheltuieli ca: taxa de analiză dosar, asigurarea obligatorie, raportul de evaluare a imobilului, taxe notariale pentru instituirea ipotecii etc. Vezi aici taxele și comisioanele pe care să le ai în vedere pentru fiecare produs de creditare.

5. Transportul cumpărăturilor

Cumpărăm mult online, așa că e bine să luăm în calcul și costul livrării, nu doar al produselor comandate. Ca soluție pentru a diminua acest cost, poți alege ridicarea personală, te poți asocia cu persoane apropiate ca să cumpărați împreună pentru a beneficia de transport gratuit sau poți achiziționa cantități mai mari la o comandă, în cazul produselor neperisabile.

Un alt exemplu: când cumperi mobilă, ține cont de faptul că transportul poate fi gratuit, dar pentru montaj trebuie să plătești suplimentar.

6. Mașina

Pe lângă benzină, ITP și asigurare, ia în calcul costurile cu: spălarea și curățarea, înlocuirea periodică a diferitelor componente, garajul/ locul de parcare (dacă e cazul) și taxele ocazionale de parcare.

Pe tine ce categorii de cheltuieli “neprevăzute” te iau cel mai des prin surprindere?



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.