Cumpărăturile sunt un mod de relaxare, de recompensă și de combatere a stresului pentru multe femei. Deși folosite adesea pentru a face față emoțiilor neplăcute, din păcate nu aduc o alinare pe termen lung, ci doar o amorțire temporară. În plus, online sau în magazine fizice, „vânătoarea” de haine, accesorii și cosmetice se poate încheia cu o „victimă” nedorită: bugetul tău.
Cum să-ți planifici mai bine bugetul pentru micile plăceri
Cât cheltui acum lunar pe haine, accesorii, cosmetice, manichiură, coafor și alte mici plăceri feminine? Urmărește-ți cheltuielile cu ajutorul unui buget mai detaliat și vezi exact câți bani aloci pentru fiecare categorie. Decide apoi care sunt prioritățile - categoriile care contează cel mai mult pentru tine.
Dacă vrei să faci economii, ți-am pregătit mai jos câteva idei care să te inspire în reducerea cheltuielilor, însă fără să-ți creeze sentimentul de limitare. Te invităm să alegi ce ți se potrivește și să adaptezi recomandările la situația ta!
Ce poți face?
După ce ți-ai identificat obiceiurile de cheltuire și categoriile pe care dai mai mulți bani, fă-ți o strategie cu pași concreți pentru a reduce din ele. De exemplu:
1. Evită să mergi la cumpărături când ești supărată, stresată sau obosită. Riști să cheltui excesiv și să iei lucruri care îți sunt inutile sau nu îți plac cu adevărat.
2. Înlocuiește impulsivitatea cu planificarea. Fă-ți o listă cu produsele pe care vrei să le cumperi și așteaptă câteva zile înainte să faci achiziția respectivă. Iar asta indiferent că e vorba de agende, cosmetice, haine, decorațiuni, ustensile de bucătărie sau altele. S-ar putea ca după o perioadă de timp nici să nu mai vrei să le cumperi sau să-ți dai seama că sunt nu ceea ce îți doreai.
3. Învață să folosești reducerile în avantajul tău. Desigur, e bine să profiți de ofertele magazinelor, însă nu cumpăra un lucru doar pentru că are un preț mai mic decât de obicei, deși nu ai nevoie de el. Dacă nu îl vei folosi, înseamnă pur și simplu că dai banii degeaba, nu că faci economii.
4. Stabilește-ți un buget lunar pentru aceste categorii de cheltuieli. Dacă lucrezi într-un domeniu unde ținuta este foarte importantă sau ești pasionată de machiaj, alocă o sumă de bani pe lună pentru a cumpăra aceste lucruri care îți fac plăcere. Astfel nu te vei simți excesiv de restricționată și vei putea să-ți ții totuși cheltuielile sub control.
5. Fă cumpărături la final de sezon, când majoritatea magazinelor au promoții și oferte avantajoase.
6. Dezabonează-te de la newsletterele magazinelor de haine și cosmetice sau folosește pentru ele un email pe care îl verifici mai rar. Așa nu vei mai fi tentată de orice reducere sau colecție nouă.
7. Periodic, scoate din șifoniere și sertare toate hainele pe care le ai și sortează-le. S-ar putea să descoperi cu plăcere piese vestimentare de care uitasei. Vezi ce porți și ce nu, încearcă noi combinații și donează sau reciclează ce nu mai porți. Vei avea o gardeobă mai aerisită, formată doar din haine pe care le folosești.
8. Organizează-ți hainele, eșarfele, gențile și bijuteriile astfel încât să fie accesibile și vizibile, ca să nu uiți de ele.
9. Întreține îmbrăcămintea cu grijă. Respectă indicațiile de spălare și călcare de pe etichetele hainelor, ca să le prelungești durata de viață și să arate bine mai mult timp.
10. Unde îți petreci cea mai mare parte a timpului? Ce activități faci? Ce ținute îți sunt necesare? Ține cont de aceste aspecte când îți cumperi haine. Dacă mergi la sală de 2 ori pe săptămână, timp de câte o oră, nu ai de ce să deții 5 colanți de fitness și 10 tricouri sport. Dacă locul tău de muncă necesită o ținută practică, foarte comodă, nu investi în multe perechi de pantofi cu toc, ci mai degrabă în încălțăminte confortabilă.
11. Înainte să cumperi un obiect vestimentar/ o bijuterie gândește-te dacă în garderoba ta ai la ce să-l asortezi/ s-o porți.
12. Cumpără doar haine și accesorii care îți vin și în care te simți bine. Te vei bucura mai mult de o haină confortabilă, care îți vine bine și îți dă încredere, decât de una extrem de scumpă, pretențioasă, greu de îngrijit sau pe care n-o porți de teamă să n-o deteriorezi.
„Îmi iau acești pantaloni ca să-mi vină când voi slăbi”. S-ar putea ca până atunci să nu-ți mai placă sau să nu te prindă bine.
„Fusta asta la reducere e cam lungă, dar o s-o dau la scurtat”. 1. S-ar putea să nu ai timp s-o duci la modificat și apoi să n-o porți niciodată pentru că e prea lungă. 2. Cât te costă scurtatul? Nu cumva depășește reducerea și de fapt n-ai făcut nicio afacere?
13. Ai haine și accesorii noi sau aproape noi, în stare foarte bună, pe care nu le porți deloc? Vinde-le pentru a recupera o parte din bani.
14. Pe cât posibil, cumpără haine din materiale de calitate, bine croite,chiar dacă asta înseamnă că vei avea mai puține.
15. Cumpără un obiect vestimentar nou doar după ce ai donat sau ai eliminat altul vechi, pe care nu-l mai porți.
16. O idee ingenioasă este garderoba-capsulă, adică să ai puține piese vestimentare, mai clasice, în culori neutre și foarte ușor de combinat (bej, alb, gri, negru, albastru etc.) În acest fel scapi de stresul că nu se asortează hainele. Nu se potrivește tuturor, dar poți vedea dacă în cazul tău ajută.
17. Poți găsi un produs asemănător la un preț mai bun? De exemplu, o cremă scumpă dă senzația că este eficientă și sănătoasă, însă e posibil să existe loțiuni cu proprietăți similare, mai convenabile la cost. Poți cere sfatul farmacistului sau dermatologului.
18. Cumpără și deschide pe rând produsele de care ai nevoie, ca să le folosești în termenul de valabilitate. Nu e practic să ai începute în același timp 5 rimeluri și 7 fonduri de ten, deoarece vor expira înainte să le utilizezi în totalitate și va trebui să le arunci (iar asta înseamnă să arunci bani, la propriu).
19. Dacă obișnuiești să apelezi la saloane pentru manichiură, pedichiură și coafor,găsește o alternativă mai ieftină, mergi mai rar sau mută aceste activități acasă, eventual ajutată de o prietenă.
20. Găsește moduri convenabile de a te menține în formă.Alege alergatul în aer liber, găsește o sală cu abonamente mai ieftine sau fă exerciții acasă, folosind clipuri gratuite de pe Youtube. Nu uita de plimbări.
21. Renunță la fumat și redu consumul de alcool. Faci economii substanțiale, plus că investești în frumusețea și sănătatea ta.
În concluzie, alege haine, cosmetice și accesorii care te fac să te simți încrezătoare și care îți pun în valoare calitățile, dar care au grijă și de portofelul tău. Apreciază lucrurile pe care le deții, fii recunoscătoare pentru ele și fă cumpărături conștient, planificat. Vei avea doar de câștigat!