Cum să-ți actualizezi abilitățile pentru viitor. Idei de la Doru Șupeală și Ioana Szabo, HackingWork

 

Ne vor lua roboții locurile de muncă? Inteligența artificială devine tot mai accesibilă și mai prezentă în viețile noastre, economia și piața muncii se schimbă. Dispar unele meserii, apar altele, iar pentru a rămâne performanți și productivi în acest mediu dinamic este nevoie să ne dezvoltăm noi abilități sau, de ce nu, să ne regândim traseul profesional. 

 

Ce abilități se caută și cum ne putem reconfigura meseria, astfel încât să rămânem actuali și valoroși pe piața muncii, indiferent de ce ne rezervă viitorul?

Iată câteva perspective și recomandări desprinse din întâlnirea LIVE cu Doru Șupeală și Ioana Szabo de la „HackingWork”, un podcast sincer despre piața muncii, oameni, organizații și performanță.

 

Cum arată piața muncii din România în 2023 și cum va fi în viitor?

Piața muncii este despre relațiile dintre oameni, din postura lor de angajați și angajatori. Avem mare nevoie de educație și reconstrucție, deoarece, din păcate, încă există mentalități „ruginite”; sunt oameni care cred că angajatorul le este superior și că trebuie să accepte orice compromisuri, doar ca să primească un salariu. Cei de la HackingWork consideră că e necesar să schimbăm această paradigmă și să vorbim despre un parteneriat, despre o relație egală, corectă între parteneri - angajat și angajator. Fiecare parte trebuie să o respecte pe cealaltă. Cu siguranță sunt tot mai multe exemple și bune practici în acest sens, dar încă e loc de creștere. 

Lumea se îndreaptă într-o direcție în care foarte mulți oameni vor fi micro-antreprenori sau freelanceri și vor lucra pe mici contracte. Nu mai ai un job unde faci același lucru timp de 20 de ani și din care ieși direct la pensie. Va crește numărul persoanelor cu 3-4 profesii simultan (de ex: specialist în marketing, barman și fotograf), ceea ce oferă un grad crescut de independență, deoarece poți lucra cât timp vrei, de unde vrei, chiar de la distanță și ai un control mai mare asupra veniturilor proprii.

Piața muncii din România va urma tendințele globale, printre care automatizarea și digitalizarea. Nu înseamnă că vor venii roboții să ne ia locurile de muncă, dar oamenii care vor învăța să “vorbească” eficient cu ei și să folosească aceste noi resurse vor fi mai câștigați și mai valoroși în fața angajatorilor. Inteligența artificială poate prelua unele sarcini de rutină, repetitive sau care presupun efort fizic, ceea ce ajută oamenii să câștige timp și să se concentreze pe a lua decizii și pe sarcinile creative sau care nu pot fi automatizate. 

Două dintre meseriile viitorului sunt Prompt Engineer (specialist care antrenează inteligența artificială să livreze conținut cât mai corect) și Chief AI Officer (specialist care dezvoltă și implementează strategiile de utilizare a inteligenței artificiale într-o companie). 

Viteza cu care se schimbă tehnologia ne face să fim obligatoriu în jocul de a ne actualiza continuu abilitățile (nu mai sunt casieri în supermarketuri, se dezvoltă mașinile autonome, apar servicii alternative de taximetrie, angajatorii din fabrici sunt înlocuiți de roboți care lucrează mai eficient și fără greșeli etc.)

Educația nu este un moft, un aspect ce ține de “cosmetică”, ci reprezintă ceva esențial, iar lipsa ei condamnă oamenii la o viață în sărăcie.  

Viitorul este al celor curajoși, care vor învăța să identifice oportunități de creștere chiar și în contextele cele mai nefavorabile (cum a fost pandemia). Pe lângă bani și timp, contează determinarea de a învăța pe tot parcursul vieții, cu care multe generații mai vechi nu sunt obișnuite. 

Tinerii din Generația Z au o atitudine diferită față de muncă în comparație cu părinții lor; ei își doresc să găsească sens și împlinire în meseria lor, dar și o diversitate de experiențe noi.

Competențele digitale devin vitale pentru viitor, iar aici nu intră a sta pe TikTok sau Facebook, ci să scrii un email, să cauți informații, să folosești inteligența artificială (AI). Gândirea critică este o altă abilitate care ne ajută să înțelegem și să folosim instrumentele AI.

Rămâne în continuare nevoia de servicii umane, personale, 1 la 1: antrenori de fitness, coach-i, psihoterapeuți, dar și de instalatori, zidari, constructori, adică profesii care presupun (aparent) muncă fizică, dar care în prezent pot fi practicate mai eficient și curat folosind tehnologia.

 

Cum să-ți adaptezi abilitățile pentru viitor

  • Află domeniile/ direcțiile care te pasionează și pornește de la ele pentru a găsi mentori. Când nu știi ce te pasionează, testează sau încearcă la întâmplare: vezi ce presupun diferite profesii, dacă te-ar interesa și ți s-ar potrivi.

 

  • E mai ușor să-ți descoperi calitățile și aptitudinile sub îndrumarea unui consilier de carieră, a unui psiholog sau a unui specialist bun în resurse umane, ca să ai abilități fizice și intelectuale pentru meseria pe care o faci și pentru ca ea să-ți placă.

 

  • Expune-te la contexte nefamiliare și astfel vei învăța mai repede. Nu-ți fie teamă de greșeli, dar învață din ele. 

 

  • Investește în propria persoană. Alocă-ți în fiecare lună o sumă pentru educație (cursuri, mentorat, cărți etc.), ca să înveți ceva nou, care să te ajute în meseria actuală sau chiar ca să activezi într-un alt domeniu. 

 

  • Nevoile și preferințele oamenilor/ clienților se modifică, deci e nevoie să te uiți mereu ce apare nou în profesia ta și ce poți să înveți ca să fii printre primii care pune mai multă valoare în serviciile oferite, ca să ai venituri mai mari. Nu mai aștepta ca statul sau oricine altcineva să îți asigure un loc de muncă pe viață. 

 

  • Caută o relație corectă între timpul, cunoștințele și energia oferite angajatorului și banii primiți. Nu te mai vinde ieftin și refuză salariile care nu-ți acoperă nici măcar strictul necesar. Cunoaște-ți valoarea, dezvoltă-ți abilități multiple și învață să negociezi un salariu pe măsură cu angajatorul sau clientul. 

 

Concluzii

În loc să ne gândim că tehnologia vine să ne fure din oportunități, este mai bine să învățăm să o folosim în avantajul nostru, să înțelegem schimbările din lume și să îmbrățișăm tehnologia în limite sănătoase, folosind-o ca pe un instrument pentru a ne face viața mai prosperă. Educația pe tot parcursul vieții nu e un moft, ci o investiție necesară.

În aceeași măsură e esențial să învățăm să fim autonomi și să redobândim controlul în relația cu banii, asumându-ne că avem opțiuni și putem lua decizii mai bune. La Banometru te susținem în acest demers cu sesiuni gratuite de coaching financiar, în care vei descoperi cum să-ți gestionezi mai bine bugetul și cum să-ți crești veniturile ca să poți aloca periodic bani pentru investiția în tine și în educația ta.

Vezi aici înregistrarea LIVE-ului și spune-ne tu cum crezi că va arăta viitorul muncii în următorii 5 ani?



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.