5 locuri unde să faci curățenie de primăvară în banii tăi

Care-i primul lucru care-ți vine în minte când auzi “curățenie în bani”?

Să mai “eliberezi” portofelul sau cardul cumpărând tot ce-ți poftește inima, că tot sunt reduceri? Să ștergi praful de pe pușculiță?
“Curățenia” poate îmbrăca multe forme, iar astăzi îți propunem câteva idei ca să-ți revizuiești finanțele.

Curățenia de primăvară este o tradiție pentru locuința noastră și un bun prilej să reîmprospătăm spațiile unde trăim și muncim. După amorțeala iernii, acest proces ne impulsionează să aducem o energie nouă în viața noastră și chiar să ne regândim relația cu lucrurile pe care le avem.

Eliberarea de obiecte care nu-ți mai sunt necesare te ajută să găsești mai ușor lucrurile de care ai nevoie. Casa devine mai liberă și mai odihnitoare pentru minte și ochi. 

Noi te încurajăm să faci curățenie și la capitolul „Finanțe Personale”, ca să-ți asiguri o primăvară productivă și profitabilă, cu mai multă claritate, liniște, cu spațiu mental, dar și motivație pentru a-ți îndeplini obiectivele. 

Iată unde îți recomandăm să-ți faci curățenie în bani:

Mentalitate

  • Ce credințe despre bani nu-ți mai sunt folositoare? Cu ce alte gânduri constructive le înlocuiești? Nu e un proces ușor, deoarece multe dintre ele sunt moștenite sau preluate automat, așa că dacă ai nevoie de ajutor, apelează la o sesiune gratuită de coaching financiar Banometru și explorează-ți perspectiva asupra banilor pentru a-ți schimba apoi mai ușor acțiunile și obiceiurile.
  • Cum stai cu obiectivele tale financiare? E cumva nevoie să le regândești sau să le reașezi? Poate ți s-au schimbat prioritățile sau contextul de viață (vrei să-ți schimbi locul de muncă, îți dorești încă o vacanță, ți-a crescut chiria, vei avea un copil, trebuie să îngrijești pe cineva etc.).

Venituri

  • Ce haine vrei să eliberezi din garderobă? Ce obiecte nu mai folosești și mai mult te încurcă? Vinde-le pentru a obține bani în plus, pe care îi poți economisi sau investi într-un curs. Pentru a face loc, o alternativă este să le donezi (asigură-te înainte că sunt curate și în stare bună, nu dona haine rupte sau murdare). Când faci ordine în dulapuri și scapi de îmbrăcămintea pe care nu mai o porți, hainele care rămân devin mai vizibile și mai ușor de accesat.

Cheltuieli

  • Fă o listă cu lucruri/ servicii de care ai nevoie (de ex: un laptop nou, pentru că acesta de acum merge încet și îți îngreunează munca, un control medical) și o listă cu lucruri/ servicii pe care ți le dorești, deși nu sunt neapărat necesare (de ex: abonament la masaj, o rochie de ocazie). În ce lună le vei prinde în buget? Cum poți face rost de bani pentru a nu trebui să te împrumuți?
  • Ai abonamente pe care nu le folosești deloc (platforme de filme, muzică, săli de fitness) sau banii respectivi ți-ar fi mai necesari în alte zone ale bugetului? Poate vrei să revezi pachetul de servicii TV și Internet și să găsești o opțiune mai ieftină sau să renunți la unele abonamente, cel puțin pentru o perioadă de timp.
  • Vezi ce alimente ai deja în cămară și în frigider și folosește-le pentru a pregăti mâncarea pentru următoarea perioadă. Îți folosești creativitatea și nu lași produsele să se strice sau să expire.
  • Îți poți optimiza categoriile de cheltuieli din buget, ca să ai mai multă claritate cu privire la unde se duc banii tăi? De exemplu, poți separa cheltuielile cu mașina de cheltuielile cu transportul în comun sau poți pune la un loc tot ce ține de ieșit în oraș: cinema, restaurante, concerte, alte evenimente etc.

Economii

  • Ai fond de urgență și fond de siguranță? Dacă da, sunt suficiente sumele respective sau ar merita reconsiderate? Dacă nu, ce acțiune mică poți face acum pentru a începe să pui acei bani deoparte?
  • Poți automatiza procesul de economisire (printr-o plată recurentă), dacă nu ai făcut încă acest lucru, ca să-ți fie mai ușor să pui bani deoparte? Pe de altă parte, dacă ai deja o anumită disciplină financiară și pentru tine e important să “simți” cum îți trimiți banii spre economii, poți face plata manual, la o anume dată.

Datorii

  • Ai facturi sau taxe pe care trebuie să le plătești? Vezi dacă nu poți automatiza plata unor facturi și află dacă poți să-ți achiți mai ușor taxele online, dacă nu faci deja asta. Plata la timp te scapă de penalizări, de neplăcerea de a te trezi cu un serviciu suspendat, dar te poate ajuta și să dai mai puțini bani (de exemplu, ai o mică reducere dacă plătești taxa pentru locuință până la o anumită dată). 
  • Dacă ai credit(e), ar fi avantajoasă rambursarea anticipată în situația ta? Folosește calculatorul de credit pentru a evalua opțiunile sau apelează la sesiunile gratuite de coaching financiar Banometru ca să vezi care e cel mai eficient mod să-ți abordezi datoriile.

 

Când vine vorba despre curățenia și organizarea locuinței, este bine ca fiecare lucru să aibă un loc al lui, în funcție de cât de des îl utilizezi sau de categoria din care face parte. Adică să știi unde sunt becurile, bateriile sau pungile de gunoi și să nu trebuiască să întorci toată casa ca să le găsești (și poate nici așa să nu dai de ele…).

Este la fel de important să știi cum stai cu finanțele tale, să-ți cunoști veniturile, cheltuielile și să le optimizezi în permanență, pentru a-ți face viața mai bună.

Pentru tine cum arată curățenia de primăvară în plan financiar? Hai în Comunitatea Banometru să împărtășim idei și experiențe!



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.