Bugetul pentru sărbătorile de iarnă 2023: cum să ai bani de cadouri și alte plăceri

Decembrie este, prin excelență, luna în care sărbătorile se țin de mână. Putem spune că distracția începe chiar mai devreme, de Sf. Andrei, când cei mai mulți dintre noi avem printre apropiați un sărbătorit sau o sărbătorită. 

În tolba de sărbători se adună, așadar, cadouri de cumpărat – pentru noi și cei dragi, găsirea unor locuri de petrecut Crăciunul și Revelionul, curățenie, gătit, decorat casa și alte lucruri de rezolvat. Deja tolba devine cam grea... În plus, frigul iernii ridică prețurile facturilor la gaze sau energie electrică, deci bani în plus pentru utilități. Încă o grijă de adăugat în tolbă.

Pentru ca tolba asta de sărbători să devină mai ușoară, poți să te ocupi de sarcinile din ea pe rând, din vreme. 

Ca să nu pui presiune mare pe buget, planifică-ți din timp cadourile pentru sărbătorile de iarnă, precum și celelalte cheltuieli. Crăciunul e pe 25 decembrie în fiecare an, deci te poți pregăti fără probleme dinainte, ca nu fii luat(ă) prin surprindere. 

Uite de ce să planifici în avans bugetul de cadouri pentru sărbătorile de iarnă:

  • Ai timp să cauți cadourile potrivite.
  • Te scutește de aglomerația din trafic și din magazine de dinainte de sărbători.
  • Faci economii consistente. Poți compara diferite oferte, ca să cumperi la prețuri mai mici, eventual cu reduceri.
  • Te bucuri de mai multă liniște; nu stai cu stresul că ai uitat pe cineva sau pe ultima sută de metri nu găsești cadoul la care te gândisei.

Cadouri pentru Crăciun 2023 - cum planifici bugetul și cumpărăturile

Gândește-te și scrie răspunsurile la următoarele întrebări, ca să-ți ușurezi procesul.

1. Cui vei oferi cadouri?

  • Fă o listă cu persoanele cărora vrei să le dai cadou anul acesta. Gândește-te și la un buget pentru fiecare cadou.

2. Ce cadouri vei oferi?

  • Aici obiceiurile diferă: unii cumpără cadouri, în timp ce alții preferă să ofere vouchere valorice la magazinele preferate ale persoanelor dragi sau chiar bani (mai ales în familie). Înainte de a te gândi ce să iei cadou, întreabă membrii familiei și prietenii dacă își doresc ceva anume sau preferă să fie “surpriză”. De exemplu, puteți stabili împreună o sumă de bani în care să vă încadrați cu cadoul, iar fiecare să spună ce și-ar dori să primească, măcar orientativ.
  • Dacă ai buget restrâns anul acesta, ia în calcul să realizezi tu cadourile; poți pregăti dulciuri, biscuiți, decorațiuni de iarnă sau accesorii de îmbrăcăminte.
  • Adesea, când vine vorba de cadourile pentru copii, ne gândim direct la dulciuri și jucării. Dacă vei duce daruri copiilor din familia ta sau ai prietenilor, întreabă înainte părinții ce își doresc sau au nevoie micuții și verifică dacă e în regulă să le iei dulciuri. 
  • Lipsă de inspirație pentru cadouri? Răsfoiește profilurile de social media ale prietenilor și s-ar putea să găsești multe idei :)

3. De unde vei cumpăra cadourile? 

  • Vezi dacă e mai convenabil să le comanzi online sau să le cumperi din magazinele fizice. Caută mai multe oferte și compară-le. Profită de reduceri.
  • Ai prieteni sau cunoscuți cu mici afaceri, de la care poți cumpăra cadouri pentru cei dragi? Dacă da, apelează la ei; așa le susții pasiunea și ai și daruri speciale de oferit mai departe.
  • Un truc la îndemână poate fi să cumperi mai multe cadouri (sau chiar pe toate) dintr-un singur magazin online și astfel poți să primești reduceri și/ sau transport gratuit. Acesta este avantajul de a avea lista cu toate darurile pe care vrei să le oferi :)

4. Când vei cumpăra cadourile?

  • Nu comanda toate cadourile cu două zile înainte de Crăciun. Dacă ai decis să cumperi darurile online și să le trimiți direct la destinatar, poți face asta și mai devreme. Cel care primește cadoul poate decide dacă așteaptă ziua de 25 sau se repede să-l deschidă imediat ce a plecat curierul. 
  • Chiar dacă vrei să oferi flori, prăjituri, alimente perisabile sau alte produse care expiră repede, interesează-te din timp de costuri, livrare și celelalte detalii. Le poți rezerva din timp sau poți face o precomandă, ca să te asiguri că vor mai fi pe stoc când vrei să le oferi.

Planificare pentru sărbătorile de iarnă 2023

  • În afară de cadourile pentru cei dragi, ia în calcul cheltuielile suplimentare ale sezonului: facturi mai mari la utilități, cauciucuri de iarnă, taxe și impozite de plătit. Poate ai nevoie de încălțăminte și haine călduroase sau vrei să-ți împodobești casa cu decorațiuni noi, dacă bugetul îți permite. 
  • Pentru multe familii, mesele de sărbători sunt sinonime cu excesul. Se pregătesc cantități imense de mâncare, greu de dat gata în 2-3 zile. Unii membri ai familiei petrec mult timp gătind, însă din cauză că e prea multă mâncare, o parte din aceasta ajunge, din păcate, la gunoi. Asta înseamnă că arunci la gunoi timp și bani, două resurse despre care noi credem că nu ar trebui irosite.
  • Dacă petreci alături de prieteni sau familia extinsă, stabiliți împreună dinainte ce mâncare și băutură vreți să aveți la masă și apoi decideți cine ce aduce. Altfel riscați să aveți 4 feluri de friptură, 3 ciorbe, 10 tipuri de aperitive, prăjituri fără număr și să rămâneți cu prea multă mâncare.
  • Simplifică. Nu trebuie să pui neapărat pe masa de sărbători ingrediente exotice, la fel cum nu trebuie să pui nici bucate tradiționale, dacă ție și celor de la masă nu vă plac și nu vi le doriți. Alege să servești câteva feluri, astfel încât fiecare persoană să aibă măcar o mâncare favorită la masă.
  • Poate ai observat și în anii anteriori: magazinele deschid imediat după sărbători, ba chiar au și promoții la produsele de sezon. Așadar nu e nevoie ca fix înainte de Crăciun să-ți faci provizii de alimente pentru 3 luni, mai ales alimente perisabile. 
  • Dacă mergi în vizită la rude și (din nou) e prea multă mâncare pe masă, nu e nevoie să te îndopi. Gustă din felurile care-ți plac, iar dacă gazdele insistă, poți să iei la pachet pentru acasă (un alt motiv pentru care nu trebuie să exagerezi cu proviziile).
  • Evită discuțiile în contradictoriu la masa de sărbătoare. Fac rău la relații și la digestie deopotrivă. 
  • Știm că ai mai auzit asta, dar îți spunem oricum: excesul de alcool și mâncare nu te va face mai plăcut(ă) în fața lui Moș Crăciun. Se spune că „viața bate filmul”, însă “la urgențe, de sărbători” nu va primi niciun Oscar. 

În concluzie...

Dacă planifici din timp pentru sărbători, poți face economii consistente atât la bani, cât și la nervi. 

Diminuează presiunea sărbătorilor prioritizând relațiile și timpul de calitate, nu “ce va spune lumea”.  Când spunem “relații” ne referim inclusiv la relația cu tine.

Fă-ți sărbătorile pentru tine și cei dragi, nu pentru Instagram.

Umple tolba cu bucurii, în loc de agitație sau stres. Ești suficient de bun(ă) și meriți să trăiești Crăciunul așa cum simți!