De la inimioare la visuri îndeplinite. 4 pași pentru a seta obiective financiare în cuplu

Pe drumul de la dorință la realitate, obiectivele financiare sunt un GPS foarte folositor, inclusiv în cuplu. Cum vă asigurați însă că sunteți pe aceeași lungime de undă și faceți ceva în direcția bună pentru planurile voastre comune?

Cum stabilești obiective în cuplu? 

Ina Custură, coach Banometru, are câteva recomandări pentru cuplurile care vor să-și armonizeze obiectivele și planificarea banilor:

Fie că ne referim la o persoană sau un cuplu, putem vorbi despre un obiectiv financiar ca o dimensiune a unui vis de viață. Ce e un vis de viață? O dorință pe care o avem pentru viitor, ca de exemplu: să călătorim, să avem o locuință confortabilă, să petrecem timp de calitate cu familia, să ne bucurăm de succes profesional, să ne deschidem propria afacere, etc.

  1. Pornind de la un vis de viață, detaliați-l și creați un obiectiv SMART (specific, măsurabil, accesibil, realist, plasat în timp). De exemplu, visul cuplului de a călători se poate transforma în “Vrem să călătorim în minim 5 orașe din Europa, în următorii 2 ani.
  2. Următorul pas este să vă întrebați: Cât ne costă acest lucru? Continuând exemplul de mai sus, alegeți orașele și faceți o estimare a costului total al respectivelor călătorii. Fiecare vacanță poate fi optimizată din punctul de vedere al bugetului, astfel încât să vă bucurați de ea, dar cheltuind mai puțin. Pentru sugestii, citiți articolul nostru cu soluții creative pentru un concediu reușit. 
  3. Reveniți la situația prezentă și faceți o evaluare a bugetului vostru, în mod onest, transparent. Ce venituri avem acum? Cât putem să economisim lunar pentru visul nostru?

“Pentru acest plan ar trebui să punem deoparte, într-un fond de economii dedicat, o sumă de X lei/ lună, astfel încât să ne permitem vacanțele mult dorite, fără să facem datorii sau să ne împovărăm ulterior, când pot apărea alte situații neprevăzute.” Puteți folosi calculatoarele de economisire pentru a vedea cât trebuie să puneți deoparte. 

  1. Care sunt punctele de influență pe care le avem asupra unui vis mai mare decât ne putem permite în prezent? Altfel spus, cum puteți optimiza și prioritiza cheltuielile, ca să economisiți pentru visul vostru? De exemplu, în loc să luați masa în oraș de 6 ori pe lună, puteți să faceți acest lucru de 3 ori pe lună, iar banii astfel strânși să-i puneți deoparte pentru călătorii. Mai puteți face rost de bani pentru economii prin vânzarea unor obiecte sau prin renunțarea la abonamente pentru servicii pe care nu le folosiți (site-uri de filme și muzică, TV, sală de fitness etc.).

Alternative/ completări la economisit: modificarea perioadei pentru visul respectiv (în loc de 2 ani, 4 ani) sau creșterea veniturilor (solicitarea unei măriri de salariu, ore suplimentare, un proiect part-time etc.).

Economisirea poate fi chiar distractivă. De exemplu, faceți un concurs: care dintre voi strânge o sumă mai mare într-o perioadă de timp sau cât de repede puteți economisi împreună o anumită sumă. Desigur, cu premiere la final ;) 

Important de ținut minte

  •   Discutați despre visuri de viață și obiective financiare când amândoi sunteți relaxați. Eventual, puteți stabili o întâlnire pe subiect. Dacă tu ești entuziasmat(ă), nu “sări” pe partener(ă) cu acest subiect de discuție brusc, când vine de la serviciu obosit(ă) sau când are o perioadă mai stresantă. Creează momentul potrivit și abordează subiectul cu empatie și calm.
  •   Concentrați-vă pe ce vă unește, nu pe ce vă diferențiază. Sigur că fiecare are și obiective individuale, însă în acest proces este important să deveniți conștienți de direcția comună, de valorile similare. Discutați despre visurile de viață ale cuplului. Nu-l trage pe celălalt după tine în visuri care sunt importante doar pentru tine.

Pe scurt: Visuri de viață -> Obiective financiare -> Acțiuni concrete 

Special pentru astfel de situații și special pentru cupluri, la Banometru am dezvoltat și o componentă de coaching de cuplu, unde vă invităm să vă înscrieți și să lucrăm împreună la realizarea planurilor voastre.

Atât coaching-ul individual, cât și cel de cuplu este gratuit și se face completând acest formular. Vă așteptăm!



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.