Care este cea mai sănătoasă abordare a creditelor?

Răspunsul simplu la această întrebare: fără credite! Cel mai bine e să nu faci datorii, să nu dezvolți o relație contractuală de niciun fel cu o instituție financiară, să nu îți limitezi libertatea de mișcare și de acțiune.

Știm, știm, asta e aproape imposibil azi, în România, țara în care 44% dintre oameni au în plan să contracteze un credit în următoarele șase luni, potrivit unui sondaj realizat de GfK la finalul anului 2018.

Nu cred că uimește pe nimeni că acesta e cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, românii au, efectiv, o poftă nebună de consum.

Și cum n-au venituri suficient de mari să consume fără să facă datorii, apelează la credite. Iar instituțiile de creditare, bancare și nebancare, atâta așteaptă. Ofertele sunt abundente, iar costurile sunt pe măsura apetitului.

Sondajul mai arăta că, în 2019, românii plănuiesc că ia credite pentru renovarea casei, cumpărarea unei mașini, cumpărături de tot felul, cheltuieli cu sănătatea. Potrivit acelorași date, doar 8% dintre români sunt siguri că nu vor apela la această opțiune de finanțare, cel mai mic nivel din Uniunea Europeană.

Mai departe, șase din 10 români alocă între 10% și 30% din veniturile lunare pentru plata ratelor la creditele active, iar opt din 10 declară că se simt confortabil cu plata ratelor.

Toate aceste date indică, de fapt, că, generalizând, avem o relație cam nesănătoasă cu creditele. Ne place să cheltuim mult peste cât câștigăm, o facem impulsiv, împrumutăm bani și îi aruncăm pe diverse, fără să ne gândim la costuri și la consecințe.

Și atunci, care e cea mai sănătoasă abordare a creditării? Să faci economii, să ai un fond de rezervă și de urgență, iar, dacă apelezi la un credit, să te informezi extrem de bine. Să citești tot ce scrie în contract, să ceri o simulare exactă a ratelor, să știi exact ce fel de dobândă presupune împrumutul, ce comisioane sunt.

Dintre toate tipurile de credite disponibile astăzi pe piață cele mai toxice sunt cele de consum, care oferă rapid acces la o sumă de bani, cu dobânzi foarte mari, odată ce perioada de grație a ofertei a expirat. Cu astfel de instrumente, băncile mizează exact pe incapacitatea clienților de a returna la timp sumele împrumutate și câștigă mult de pe urma dobânzilor și comisioanelor practicate.

Multe bănci oferă și servicii conexe acestor credite (reduceri la anumiți comercianți, oferte speciale de zbor, acces la servicii de internet banking etc.) care presupun, de cele mai multe ori, costuri specifice despre care nu se menționează nimic în reclame și pe broșuri.

E foarte important, așadar, să te informezi asupra tuturor costurile când vrei să iei un credit și să ceri o simulare clară ofițerului de la bancă. Iar ideal, e să economisești inteligent și să ai un fond de urgență la care să apelezi în caz de nevoie. 

Dacă simți că mai ai de învățat despre asta, te invităm să apelezi cu încredere la sesiunile gratuite de coaching financiar marca Banometru.



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.