Cardul de cumpărături: o tentație împovărătoare

Vrei să pleci într-o super vacanță, sau să îți faci un cadou scump, sau pur și simplu să ai bani de cheltuit la cumpărături când ai nevoie? Instituțiile de creditare, bancare și nebancare, îți oferă soluția: cardul de cumpărături. La câte beneficii enumeră în reclame, înseamnă că, dacă nu ai deja card, ești un fraier.

Deci ce mai aștepți? Nici nu e nevoie sa mergi la bancă sau instituția de creditare, faci toate demersurile online, îl primești prin curier, încărcat de bani, ai rate fixe, fără dobândă la început. Cardurile de cumpărături sunt foarte prizate de români, mai ales în perioadele de sărbători când crește pofta de cumpărături.

Sună atât de tentant ofertele astea, încât există riscul să nu fii atent(ă) la riscurile ascunse.
Ce să iei în considerare dacă îți iei un card de cumpărături:

Atenție la ratele fixe fără dobândă

Citește cu atenție termenii contractuali, eventual cere-i ofițerului de credit să îți facă o simulare de plată, exemplificând pe un produs dorit. Multe instituții bancare și nebancare oferă carduri de credit și rate fără dobândă, însă există și un “catch” la multe dintre ele.

Și-anume, dacă folosești cardul la cumpărături și achiziționezi un produs în rate, e important să achiți întreaga sumă utilizată + prima rată lunară pentru produsul cumpărat până la expirarea perioadei de grație. Altfel nu se aplică beneficiul ratelor fără dobândă.

Ca principiu general, pentru a beneficia de dobânda zero la toate cheltuielile de pe card, trebuie să rambursezi integral suma datorată în luna respectivă. Dacă nu faci asta, se percepe dobândă.

Gândește-te de două ori dacă vrei să scoți bani de la ATM

Deși ofertele listează, printre beneficii, faptul că poți retrage numerar de la bancomate cu cardul de credit, ar fi bine să te informezi înainte de a face asta. Multe bănci nu acordă perioadă de grație pentru sumele astfel extrase, ci doar pentru plata cu cardul direct la comercianți.

Cere informații clare despre alte beneficii suplimentare

Sunt oferte la carduri de cumpărături care includ mile aeriene sau reduceri la biletele de avion, la taxele de bagaje etc. însă și acestea trebuie verificate cu atenție. Cel mai bine este să ceri o simulare concretă ofițerului de credit și să fii sigur că nu există nicio mențiune ascunsă care să te împovăreze financiar.

Apelează cu încredere la sesiunile de coaching financiar marca Banometru, dacă ești în situația în care simți că mai ai de învățat sau vrei să rezolvi o anumită problemă financiară, cu sau fără legătură de cardul de cumpărături.



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.