Costurile ascunse ale alegerilor noastre. Prețul, dincolo de etichetă

În fiecare zi folosim produse și servicii care costă bani, deci timp din viața noastră. Însă dincolo de prețul de pe etichetă, există un cost pe termen lung, pe care rar îl conștientizăm: cel al impactului asupra naturii și al sănătății noastre.

Atunci când cumpărăm un tricou, o caserolă de plastic sau un telefon nu ne punem problema ce se va întâmpla cu ele după ce nu le mai folosim. Multe dintre lucrurile utilizate se transformă la finalul vieții lor în deșeuri, poluează mediul și afectează în mod direct și sănătatea oamenilor.

De exemplu, hainele cumpărate la nivelul Uniunii Europene din marile lanțuri de magazine au o durată foarte scurtă de folosire, favorizată de prețurile mici, de impulsul modei și al deciziilor de moment.

Europenii folosesc aproape 26 de kilograme de textile pe an, generând reziduuri de 11 kilograme de textile per capita în fiecare an. Hainele folosite ar putea fi exportate în afara Uniunii Europene, dar majoritatea (87%) sunt incinerate sau ajung în gropile de gunoi. Global, mai puțin de 1% din haine sunt reciclate, în mare parte din cauza absenței unor tehnologii adecvate” (sursa: green-report.ro).

Poate ai auzit despre problemele ridicate de schimbările climatice. Par niște situații departe de noi și de puterea noastră de control, pe care nu avem cum să le influențăm. În realitate, prin alegerile pe care le facem zi de zi, „votăm” pentru sustenabilitate sau, dimpotrivă, pentru un consumerism distructiv, care impactează negativ natura și oamenii.

Ce este sustenabilitatea?

Sustenabilitatea se referă la acțiunile care protejează resursele naturii pe termen lung și respectă mediul, fiind prietenoase cu oamenii și Pământul. Ele presupun o “investiție” de prezență și conștientizare în acțiunile pe care le faci azi pentru a culege “dobândă” în viitor. Partea și mai bună este că multe din aceste alegeri sustenabile te ajută și să economisești.

Cu atenție și conștientizare, sustenabilitatea poate deveni un stil de viață. Într-adevăr, la acest moment, ca simplu consumator, este dificil să trăiești o viață în care să nu produci absolut deloc deșeuri, însă contează fiecare gest care contribuie la protecția mediului. Puțin este mai bine decât deloc. Micile alegeri bune de zi cu zi, făcute de cât mai mulți oameni, ajung să aibă un impact pozitiv extraordinar. De aceea este important să faci alegeri pe cât posibil mai sustenabile, chiar dacă nu sunt perfecte. 

Reducerea risipei și diminuarea cantității de deșeuri sunt pași esențiali în direcția sustenabilității și există lucruri concrete pe care le poți face începând de acum. 

Iată câteva recomandări practice pentru un stil de viață mai sustenabil:

  • Planifică atent cumpărăturile de alimente, pentru a nu arunca apoi mâncarea.
  • Mergi cu sacoșa proprie la cumpărături.
  • Folosește săculeți din pânză refolosibili pentru a cumpăra alimente vrac, în loc de pungi din plastic.
  • Redu consumul de carne.
  • Nu ocoli produsele cu termen de valabilitate scurt, dar care sunt în perfectă stare de consum (de cele mai multe ori le găsești la secțiunea de reduceri).
  • Cumpără produse locale, de exemplu din piețele cu fructe, legume și alimente de la producători.  
  • Mergi mai puțin cu mașina.
  • Cumpără electrocasnice clasa A, eficiente energetic, prin care se reduce consumul de energie electrică.
  • Evită farfuriile, paharele și tacâmurile de unică folosință, paiele de plastic și alte obiecte care nu pot fi compostate sau reciclate.
  • Cumpără second hand, acolo unde este posibil (telefoane, accesorii, cărți etc.).
  • Închide calculatorul când nu îl folosești.
  • Pornește mașina de spălat când ai suficiente rufe.
  • Alege facturile electronice în locul celor pe hârtie.
  • Înlocuiește apa la sticle de plastic cu un filtru de robinet sau o cană pentru filtrare.
  • Folosește prosoape de bucătărie din materiale textile, în locul celor din hârtie.
  • Încearcă să repari, dacă se poate, în loc să cumperi alt obiect.
  • Închide robinetul cât te speli pe dinți.
  • Colectează separat deșeurile de plastic, sticlă și hârtie.

Resurse practice pentru alegeri prietenoase cu mediul

  • Harta Zero Waste – grupează inițiative care încurajează prevenirea generării deșeurilor și promovează reutilizarea, repararea, recondiționarea, utilizarea durabilă a resurselor: https://www.zerowasteromania.org/harta-zero-waste
  • Harta reciclării - platformă națională care permite identificarea și localizarea punctelor de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile din România: https://hartareciclarii.ro 
  • Green Report – informații, ghiduri și recomandări pentru un mediu curat: https://www.green-report.ro/ 
  • Sustenabil zi de zi – ghid pentru alegeri mai prietenoase cu natura în diferite domenii (cumpărături, transport, distracție, sport, cadouri, locuință, electrocasnice etc.): https://www.sustenabilzidezi.ro/ 
  • Infoclima – știri și informații despre schimbările climatice, alături de sfaturi practice pentru a contribui la un mediu sănătos: https://infoclima.ro/
  • În reducerea consumului de resurse se vorbește adesea despre cei 9 RE: Refuz, Reducere, Refolosire, Reparație, Recondiționare, Refacere, Reutilizare, Reciclare, Reducere prin design. Află mai multe despre ce presupune fiecare din acest material.

Pe 29 aprilie, de la orele 18:30, te așteptăm la webinarul gratuit “Costurile ascunse ale alegerilor noastre”, unde vom explora perspective noi, legate de înlocuirea comportamentului de consumator avid cu un comportament responsabil, sustenabil și cu accent pus pe durabilitate. Nu vor lipsi ponturile practice și ușor de aplicat în viața de zi cu zi. 

Pentru a participa, intră în grupul Comunitatea Banometru și completează formularul de înscriere: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZIqduiqqzkoG9d5A38sRfu5n5PDJnXgVCwt

Te așteptăm!



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.