Cum să te bucuri de Paște chiar dacă ai buget limitat

Orice sărbătoare vine cu tradiții care animă atmosfera și ne fac să ne bucurăm mai mult de perioada respectivă. Paștele nu face excepție. De la aspectele spirituale, la cadouri, ouă decorate, reuniuni cu cei dragi și până la mâncărurile specifice, Paștele este un prilej de celebrare a belșugului.

Însă ce-i de făcut când perioada prin care treci este dificilă economic, iar bugetul s-a redus drastic? Îți venim în ajutor cu idei ca să trăiești cu bucurie sărbătorile Pascale! 

Și chiar dacă banii nu sunt o problemă pentru tine, te încurajăm să încerci aceste activități Paște cu buget redus. S-ar putea ca rezultatul să te surprindă plăcut.

Gătește alături de cei dragi

Fiecare poate contribui cu ceva, fie că este vorba de aranjat masa, tăiat legume sau gătit propriu-zis. Pune muzica preferată pe fundal și sărbătoarea deja se simte mai aproape! În cazul în care ești departe de familie și prieteni, puteți găti împreună... online. Alegeți o rețetă pe care să o facă fiecare la el acasă sau pur și simplu discutați în timp ce fiecare pregătește meniul ales. 

Selectează mâncărurile servite la masa de Paște

În tradițiile românești, meniul gastronomic pentru sărbători este unul foarte generos: drob, ouă roșii, antreuri cu legume și brânză, ciorbă de miel, friptură, cozonac etc. I se adaugă poate preparatele specifice fiecărei familii, așa că rezultă o masă plină ochi cu bunătăți. Ca să reduci din costuri, servește doar 2-3 feluri de mâncare – cele preferate. Bonus, reduci risipa de alimente care s-ar putea strica și ușurezi digestia celor de la masă :)

Pregătește un fel de mâncare deosebit

Dacă nu te încântă mâncărurile tradiționale de Paște, dar vrei să incluzi elementul gastronomic în sărbătoare, caută rețete cu preparate mai deosebite sau chiar rețete vechi de familie, care poate implică mai mult timp și pe care nu le-ai face în mod obișnuit.Sau poți găti un preparat pe care nu l-ai mai încercat niciodată. În acest fel, va fi o ocazie cu adevărat specială!

Fă un clip amuzant pe care să-l trimiți pe post de felicitare

În loc să scrii urări clasice, înregistrează cu telefonul mobil un scurt video în care adresezi câteva gânduri celor dragi. Poți face mai multe clipuri, personalizate pentru oamenii apropiați. Implică-i pe copii și/ sau partenerul de viață, dacă este cazul.

Vopsește ouăle folosind ingrediente naturale

În loc de culorile cumpărate de la magazin, apelează pentru vopsit ouă la sfeclă roșie, coji de ceapă, turmeric, varză roșie, ceai etc. În acest articol găsești informații practice pentru vopsirea naturală a ouălor. Dacă ai copii sau nepoți, poate fi o activitate distractivă să desenați împreună modele pe ouă.

Scrie pe bilețele mesaje simpatice pentru cei dragi și ascunde-le în diferite locuri prin casă

Le vor descoperi întâmplător și le vor stârni un zâmbet. Pe bilete poți nota calități pe care le apreciezi la ei, motive de recunoștință pentru relația voastră, un vers cu dedicație dintr-o melodie preferată etc. 

Petrece o zi în natură, într-un parc sau la pădure

Primăvara, fie ea și târzie, face un adevărat spectacol în natură. Profită de vremea bună ca să ieși la iarbă verde, singur(ă) sau în companie. Poți citi, juca bedminton, jocuri de societate, picta etc.

Celebrează primăvara și o nouă viață plantând răsaduri

Știai că poți pune răsadurile chiar în coji de ouă? Le poți planta apoi direct în pământ. Iată aici un model. Astfel refolosești cojile ouălor și vei avea o mică grădină de plante aromatice (busuioc, rozmarin, coriandru, oregano etc.). 

Fă o călătorie virtuală într-un loc unde ți-ar plăcea să mergi

Folosește cu încredere Google Maps - vizualizare stradală ca să te transpui virtual în locațiile respective. Tot Google te ajută să descoperi locuri și experiențe speciale de încercat acolo. Cine știe, poate la un moment dat chiar vei ajunge acolo! Poți începe să economisești special pentru acea destinație de vis.

Lasă tehnologia deoparte

Pentru o zi sau măcar pentru câteva ore, după ce ai trimis mesajele de felicitare de Paște și ai vorbit cu rude, prieteni și colegi, pune telefonul deoparte și privește în alte locuri decât în ecrane. Răsfoiește o revistă, fă un puzzle, desenează sau odihnește-te. 

De sărbători, ne putem lăsa ușor furați de abundența de lucruri, concentrându-ne pe mâncare, cadouri și decorațiuni. Nu e nimic rău în a ne dori confort și o atmosferă frumoasă, însă ne-am bucura și mai mult de sărbători dacă am cultiva și elemente spirituale, ca reconectare cu cei dragi, iertare, speranță, pace, recunoștință. Sărbători cu bine!



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.