În căutare de ponturi pentru vacanțe reușite cu buget redus, am apelat din nou la Comunitatea Banometru. Așa am aflat multe idei practice pentru a avea cheltuieli mai mici în concedii, dar și a petrece cât mai bine acest timp liber. Desigur, fiecare are o imagine diferită despre vacanța ideală, deci te încurajăm să iei ce se potrivește situației tale din sfaturile de mai jos.
Le mulțumim membrilor comunității pentru recomandările de călătorie și sperăm să găsești inspirație în experiențele lor!
Economisește din timp pentru vacanță
Unii membri ai comunității ne-au împărtășit că își planifică vacanța din timp și pun bani deoparte încă de la începutul anului într-un cont separat. În acest fel bugetul nu le este dat peste cap de cheltuielile pentru concediu.
Alege o destinație convenabilă
Informează-te despre costurile cu mâncarea, cazarea și transportul local, pentru a ști dacă se potrivesc cu bugetul tău.
Mirela urmărește bloguri cu ponturi pentru a afla când mai apare câte o promoție la bilete de avion, iar dacă merge în destinații apropiate, așteaptă chiar oferte last minute.
Oxana alege să cumpere biletele de avion din timp, spre destinații ieftine, fără escale sau acces complicat.
Călătoriile în țară pot fi și ele o opțiune bună, deoarece poți reduce cheltuielile cu transportul, dacă locația aleasă nu este foarte departe.
Călătorește cu un grup
De obicei, dacă mergi cu un grup de prieteni sau cu familia poți ieși mai ieftin la cazare dacă împărțiți o locuință sau un apartament mai mare, iar transportul poate fi mai convenabil când mergeți cu mașina. În plus, grupurile primesc reduceri la unele obiective turistice.
Pentru Cristina, concediile cu familia au fost experiențe faine la buget redus, iar Alina merge în vacanțe cu un mic grup de prieteni și împart cazarea.
Optează pentru o cazare mai puțin pretențioasă
“Cu același buget de cazare merg la pensiuni în loc de hoteluri, pentru mai mult confort și mai multă intimitate”, ne spune Marius. Oana preferă cazarea la Airbnb în loc de hotel, deoarece astfel se bucură de autenticitate, zone centrale și prețuri mai mici. Și Robert alege adesea Airbnb și pensiuni, amintindu-ne de un lucru important în vacanțe, dar nu numai: “Fă rai din ce ai.” *Ține cont de taxele extra care pot apărea la cazările de tipul Airbnb, ca să nu fii luat(ă) prin surprindere de prețul final.
Pentru un concediu reușit, Oxana consideră că e important că fie destul spațiu și paturi confortabile pentru toată lumea, în timp ce alte aspecte pot fi trecute cu vederea (de ex., priveliștea din cameră).
Cei care au copii mici e bine să aleagă o cazare cu locuri de joacă și activități speciale pentru ei, sugerează Marian.
Pentru amatorii de experiențe inedite, Sorina recomandă platformele de tipul Workaway, unde poți călători și cunoaște o cultură nouă implicându-te în anumite proiecte comunitare, Couchsurfing, Warmshowers (pentru cei care merg cu bicicletele).
Încearcă o experiență la cort sau rulotă
Pentru cei aventuroși sau care vor să se bucure de natură în vacanță, cumpărarea unui cort și a unor echipamente potrivite poate ajuta la reducerea cheltuielilor pentru concediu, inclusiv pe termen lung, ne-a spus Tiby. Deși folosește același echipament de 10-18 ani, cu mici ajustări, încă este în stare bună. Silvia și Gabriel recomandă de asemenea cortul. Închirierea unei rulote este o altă variantă inedită de a călători.
Redu costurile cu mâncarea
Poți alege să mănânci în oraș doar la unele mese, iar în rest să cumperi street food sau alimente din supermarket. Alina recomandă alegerea unei cazări cu o mică bucătărie pentru a pregăti acolo micul dejun și chiar cina. Mergi la restaurante departe de zonele extrem de turistice, departe de centrele istorice, poate chiar în cartiere, cerând recomandări localnicilor sau gazdelor. Acestea sunt mult mai autentice și astfel eviți „capcanele” turistice.
Oxana cumpără de obicei băuturile din supermarket, deoarece la restaurante sunt foarte scumpe, și alege cazările care oferă un mic dejun copios, eventual de tip bufet suedez.
Folosește transportul public sau mergi pe jos
Transportul public (cu un abonament pe o zi sau pe mai multe în loc de bilete separate) și mersul pe jos pentru a explora sunt metode foarte bune de a reduce cheltuielile cu deplasarea și au fost menționate de multe persoane din comunitate. Pentru deplasările între localități, ia în calcul trenul.
*Ideile prezentate în acest articol sunt bazate pe experiența personală a membrilor comunității Banometru și e posibil să nu ți se potrivească toate, în funcție de preferințe și stil de viață. Când îți planifici vacanța, ia în calcul mai multe variante și analizează atent oferta.