Top 7 lucruri de care să ții cont când îți planifici cheltuielile pentru vacanță

Când îți faci bugetul pentru vacanță e bine să iei în calcul mai multe categorii de cheltuieli, ca să nu ai surprize neplăcute. 

Desigur, fiecare dintre noi are așteptări diferite de la o vacanță. Unii își doresc aventură, adrenalină, explorarea cât mai multor locuri sau vizitarea de muzee, alții preferă să stea la plajă și să savureze preparate locale. Alte persoane iubesc natura și vor să scape de agitația orașelor mari, alegând ieșiri cu cortul sau rulota. 

Înainte de a planifica un concediu, răspunde la întrebările de mai jos și invită-i și pe cei cu care vei merge în vacanță să facă acest lucru pentru a găsi o cale de mijloc satisfăcătoare pentru toată lumea.

  • Ce îți dorești de la această vacanță?
  • Ce ar trebui neapărat să includă ca să fie una reușită?
  • Care sunt prioritățile tale? 
  • La ce ai putea să renunți? 

Acum că s-au clarificat (măcar un pic) așteptările, puteți trece la planificarea vacanței și a cheltuielilor necesare. Iată 7 categorii pe care să le ai în vedere când bugetezi pentru concediu:

  1. Transportul

Dacă mergi cu avionul, verifică bagajele incluse în bilet și mai ales dimensiunea și greutatea acceptată, pentru a evita surprizele neplăcute la aeroport. Pont: dacă ai doar bagaj de mână, alege rucsac în loc de troler.

Alege să zbori în zilele de mijloc ale săptămânii și evită zilele de weekend când prețurile la bilete sunt adesea mai ridicate. De asemenea, zborurile cu plecare dimineața devreme sau noaptea târziu pot fi mai ieftine.

Planifică atent transportul de la aeroport/ gară la cazare, pentru că uneori acesta poate cântări greu în buget. Dacă ajungi noaptea, găsești transport în comun sau trebuie să apelezi la taxi? Vezi ce opțiuni ai și care sunt mai convenabile.

Dacă mergi cu mașina, vezi cât costă parcarea și eventualele taxe de drum, pe lângă carburant.

Pentru transportul local, achiziționează abonamente, care de obicei sunt mai ieftine comparativ cu biletele individuale pentru fiecare călătorie. Verifică dacă le poți cumpăra online, e mai ușor și uneori și mai ieftin.

  1. Cazarea

Dacă mergi într-un oraș mai mare, poți să te cazezi în centru și să te deplasezi mai mult pe jos sau poți să te cazezi într-o zonă mai puțin turistică și să mergi cu transportul în comun în locurile dorite. Depinde de prioritățile tale, de buget și de ce așteptări ai de la vacanță.

Călătorește în afara sezonului turistic pentru tarife mai reduse la cazare și transport.

Utilizează platforme online pentru a compara prețurile la zboruri, cazare și închirieri auto, și a putea alege cele mai bune oferte.  

Informează-te despre eventualele taxe locale sau comisioane care sunt adăugate la cazarea ta, mai ales dacă faci rezervarea pe o platformă online.

Dacă mergi în vacanță cu copii mici, alege cazări care oferă facilități și servicii adaptate lor, cum ar fi locuri de joacă, piscine sau meniuri speciale.

  1. Mâncarea

Dacă te așteaptă un drum lung până la destinație, ia cu tine gustări pentru a evita să cumperi alimente scumpe din aeroporturi sau benzinării.

Vei mânca în oraș, la restaurante, în toate zilele de vacanță sau vei apela și la supermarketuri, piețe, street food pentru unele mese? Eventual, poți opta pentru o cazare cu o mică bucătărie (apartament sau pensiune), ca să poți pregăti și servi anumite mese acolo.

Include în buget și micile gustări (suc, înghețată etc.), nu doar mesele principale.

Ai grijă la “capcanele” turistice. În special în orașele mari, cu mulți turiști, unele restaurante din centru au prețuri exagerate și mâncare proastă. Verifică înainte recenziile online sau cere recomandări de la gazde/ localnici.

  1. Atracțiile turistice 

Cumpără bilete online pentru atracții turistice pentru a evita statul la coadă; în unele cazuri este și mai ieftin.

În multe orașe mari poți participa la tururi gratuite, cu un ghid local, iar plata rămâne la latitudinea ta. Poți contribui la final cu suma pe care o dorești. Caută pe Google după free walking tours + numele orașului unde mergi.

  1. Asigurările

Dacă vrei să stai mai liniștit(ă), îți poți face o asigurare pentru călătorie. Asigurarea medicală te protejează în cazuri unor urgențe legate de sănătate, dar îți poți face asigurare și pentru alte situații, ca de exemplu pentru bagaje, accidente, anularea călătoriei, sporturi cu grad de risc ridicat etc.

  1. Cadourile

Vei cumpăra obiecte locale sau alte amintiri pentru tine și/ sau pentru cei dragi? Asigură-te că ai în loc în bagaj și în buget pentru ele.

  1. Altele

Dacă alegi o vacanță în afara țării, informează-te despre schimbul valutar și vezi dacă poți plăti cu cardul în locurile unde vrei să mergi. E bine să ai la tine și bani cash în moneda locală. 

Ia cu tine o sumă extra de bani pentru urgențe și pune-o separat de portofel și carduri.

Citește despre obiceiurile țării unde mergi (cu atât mai mult dacă este o cultură foarte diferită), ca să nu riști amenzi sau pur și simplu să poți să prevezi unele cheltuieli. De exemplu, multe restaurante din Italia au o taxă adăugată la consumație pentru locul la masă (coperta).

Cum să-ți planifici mai eficient cheltuielile pentru călătorie

Folosește modelul de buget pentru călătorii de pe site-ul Banometru. Intră aici, apasă pe Buget călătorii și estimator economisire (în jos, ultimul pătrat din dreapta) și salvează Excelul pentru a-l completa.

  • În primul sheet (Estimare economii vacanță) ai un estimator de economii, pentru a-ți fi mai ușor să strângi banii necesari vacanței, dacă nu îi ai încă pe toți.
  • În al doilea sheet (Buget vacanță) găsești câteva categorii de cheltuieli pe care să le completezi - coloana Total bugetat, dar și loc pentru a adăuga alte categorii specifice, dacă e cazul. Când te întorci din vacanță, notează și cheltuielile reale - coloana Cheltuială reală. Se va genera automat o diagramă cu împărțirea cheltuielilor pe categorii și un grafic cu bugetul estimat vs. bugetul real. Astfel, vei deveni mai conștient(ă) de costurile vacanțelor tale și pe viitor vei putea estima eficient sumele cheltuite.

Spor la planificat vacanțe plăcute!



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.