Cum să câștigi bani în plus când locuiești la țară

„Îmi ajung banii pe care îi câștig acum?” „Îmi doresc să câștig mai mult?”

Până când îți răspunzi la aceste întrebări, reține că pentru a avea venituri mai mari este important să încerci activități noi - foarte repede poți descoperi că cineva are nevoie de ceea ce știi să faci și poți avea o nouă sursă de venit, inclusiv la sat. Poate este nevoie să înveți cum să faci ceva nou, care la fel de bine îți poate aduce bani.


Dacă locuiești la țară sau într-o zonă depărtată de oraș și nu există nici un mijloc de transport pentru a merge la muncă în zonele dezvoltate, sau pur și simplu vrei să mai câștigi câte ceva extra pe lângă job sau pensie, dar nu știi cum să faci asta, acest articol este pentru tine. 

Uite câteva lucruri la care să te gândești pentru a veni cu idei pe care le poți pune chiar TU în practică, și care să ți se potrivească mănușă:

  1. Ce știi să faci și crezi că ar ajuta oamenii? De exemplu: știi să faci mâncare bună și dulciuri, știi croitorie, știi să repari garduri, ești instalator, ai permis de conducere etc.
  2. Ce nevoi au cei din jurul tău? Pentru ce fel de ajutor sau produse plătesc deja sau ar plăti vecinii sau oamenii din satul tău dacă ar ști că cineva le poate oferi acest lucru?
  3. Ce îți place să faci? Poate vii cu o idee legată de lucruri pe care oricum le faci, din plăcere, de care alții au nevoie și pentru care ar fi dispuși să te plătească.

Acum, după aceste 3 lucruri pe care le-ai clarificat, începe să le spui apropiaților tăi sau chiar oamenilor pe care îi întâlnești că vrei să câștigi bani în plus. Roagă-i să te anunțe dacă știu pe cineva care are nevoie de ajutor cu ceva din ceea ce tu poți oferi. De multe ori așa apar oportunitățile la care noi nu ne gândim. Vorba se duce repede în sat și în câteva zile pot apărea mulți oameni care să îți ceară ajutorul, contracost.

Dacă locuiești într-un sat mai mare și există un grup de Facebook al locuitorilor, ia în calcul să-ți anunți și acolo serviciile.

Exemple de idei pentru a câștiga bani în plus, pe care le-am văzut la oamenii care locuiesc la sat:

  1. Să lucrezi ca zilier la muncile agricole.
  2. Să îți ajuți vecinii la muncile din gospodărie (spart lemne, curățat grădina, curățenie în casă, dat de mâncare la animale etc.).
  3. Să produci și vinzi murături/ zacuscă/ gemuri/ dulcețuri/ alte borcane cu diverse de mâncare/ cozonaci sau prăjituri de sărbători.
  4. Să produci și să vinzi țuică/ vin.
  5. Să ajuți la tăierea porcului sau a altor animale.
  6. Să retușezi haine sau să le faci de la zero / confecții, croitorie, (o doamnă face încălțăminte din tălpi cumpărate și restul le croșetează ea; sau poți face căciuli, fulare etc.).
  7. Să devii reprezentant(ă) al unei firme de cosmetice/ haine/ lenjerii de pat, iar pentru orice comandă să primești un comision.
  8. Să tunzi bărbații din sat sau să le faci coafura femeilor sau să oferi diverse servicii de înfrumusețare (unghii, manichiură, pedichiură etc.).
  9. Să faci cruci pentru morminte.
  10. Să construiești și să repari sobe.
  11. Să realizezi construcții: acoperișuri/ case/ magazie/ garduri etc., să te ocupi cu reparații, tencuială, turnat beton, zugrăveală, vopsit.
  12. Să plantezi răsaduri și să vinzi puieți de pomi/ diverse flori sau plante.
  13. Să îți faci o seră sau o livadă și să vinzi legume și fructe la poartă sau prin vecini sau la magazinul satului.
  14. Să ai grijă de copiii vecinilor (bonă).
  15. Să ai grijă de bătrâni bolnavi, poate imobilizați la pat.
  16. Să dai meditații copiilor, ajutor la teme pentru școală.
Cum începi? Vino cu o idee și încearc-o, să vezi dacă funcționează, dacă reușești să găsești cel puțin un om care să te plătească pentru ceea ce te-ai gândit să faci.

La fel de important, nu te stresa prea tare cu planuri complicate, important este să faci pași mici către noua sursă de venit, ca să ai șanse mai mari de reușită. Vorbește cu câțiva oameni, vezi ce oportunitate apare în calea ta și acționează!

Dacă vrei să discuți cu un specialist care să te ghideze pentru a veni cu idei pentru a câștiga bani în plus sau dacă vrei să-ți administrezi mai bine datoriile, facturile, banii în general, sau să reușești să pui bani deoparte pentru urgențe sau pentru a cumpăra alte lucruri mai scumpe în viitor, vino la o ședință gratuită de coaching financiar Banometru. Te poți înscrie aici și te va contacta colega noastră pentru a te programa la o întâlnire telefonică GRATUITĂ de îndrumare financiară.

Succes! La cât mai multe venituri care să-ți ușureze situația financiară!

 

Despre autori:

Sergiu Vlăsceanu este coach financiar în cadrul programului Banometru, de peste 2 ani, timp în care a lucrat cu multe persoane pe partea de generat extra venituri, de economisire, de a-și urmări cheltuielile, de a gestiona datoriile.

Alina Susai este pedagog la un Centru de Zi din mediul rural. Prin intermediul cursului la care a luat parte, a ajutat persoanele din comunitatea ei să își crească veniturile, să economisească și să fie pregătite financiar în cazul în care apar situații neprevăzute.

*Ideea acestui articol a venit în urma unei discuții dintre Sergiu și Alina, care s-au întâlnit la un eveniment organizat în Centrele de zi din mediul rural alături de Organizația Umanitară Concordia. Alina a fost și ea formată în cadrul programului Banometru și, după ce a făcut schimbări în bine în viața ei financiară, a început să-i ajute și pe cei de la Centrul unde lucrează să se organizeze mai eficient cu banii. 



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.