Cum să te ferești de capcana cumpărăturilor emoționale

Este noiembrie. Afară plouă și e întuneric. Ana a ieșit pe balcon și se uită la toate luminițele aprinse în casele oamenilor. Se gândește că a fost un an lung, în care s-au întâmplat o grămadă de lucruri nu tocmai plăcute: mulți oameni din jurul ei au fost bolnavi de COVID, s-a simțit singură în serile în care era obișnuită să iasă cu prietenii, a muncit parcă mai mult ca de obicei, pentru că i-a fost greu să pună limite între serviciu și viața personală.

Intră în casă, bucuroasă de gura de aer rece, și simte că are mai multă energie. Deschide laptopul să verifice un email de la un client, dar vede mai întâi un email cu reduceri și se gândește că merită să-și continue pauza. E așa plăcut să navigheze printre articole, să compare produsele! Este distractiv și online, nu doar în magazine. A devenit o rutină aproape zilnică. Înainte lucra târziu la birou și se relaxa când intra în magazine, chiar și în cel alimentar, ca să-și cumpere ceva.

Poate nu își dă seama, dar pentru Ana cumpărăturile au devenit un mijloc de a evita să se gândească la problemele de la muncă sau de zi cu zi, și asta ar putea fi un semn că folosește cheltuielile pentru a face față unor situații stresante.

Uneori se simte ca un copil în fața raftului cu jucării, un copil care țipă că își dorește ACUM o jucărie. Ana nu țipă, dar simte că merită să aibă și ea un pic de satisfacție acum, așa că dă cu cardul... de debit, de credit, nu contează. Sunt reducerile de Black Friday, are deja coșul plin de produse pe care vrea să le ia și și-a păstrat niște bani pe cardul de cumpărături.

Tuturor ne place să avem lucruri noi. Însă dacă sentimentul imediat de mulțumire este principalul motiv pentru aceste cumpărături, în încercarea de a trăi fericire și entuziasm pe care altfel nu le simțim, așa cum este cazul Anei, asta arată că suntem cheltuitori emoționali.

Mâine dimineață, la întâlnirea de echipă, Ana abia așteaptă să-i spună Mariei ce rochiță și-a cumpărat, să vadă ce părere are, că doar Maria se pricepe, are atâția prieteni din zona de fashion.

A cumpăra lucruri pentru a (ne) da impresia că avem un anumit statut sau pentru a fi acceptați într-un grup poate deveni nesănătos atât pentru stima de sine, cât și pentru portofel.

Cel mai tare a fost când și-a cumpărat bicicleta electrică, după ce a câștigat un bonus la salariu pentru un proiect. Este drept că a costat muuult mai mult decât bonusul și că a folosit-o doar o dată, după ce a primit-o, când toți colegii au felicitat-o pentru achiziție și pentru că este în trendul eco-friendly. Dar la vară o va folosi mai des, este sigură de asta.

Este absolut normal să ne dorim să ieșim și să sărbătorim când ni se întâmplă lucruri bune, cum ar fi o promovare, dar dacă simțim că trebuie să cheltuim în mod constant, s-ar putea să folosim cheltuielile ca modalitate de a ne conecta cu noi înșine.

Partea delicată este că Ana simte că îi cam scapă lucrurile de sub control, deoarece deja a intrat în overdraft, în cardurile de cumpărături, dar se descurcă ea cumva, întotdeauna a făcut-o. Deci ce mai cumpără azi?

Încercăm să acoperim nefericirea sau stresul ieșind la cină sau cumpărând ultimul model de telefon pentru că nu suntem siguri de ce ne rezervă viitorul. Încercăm să uităm de problemele financiare cu alte cheltuieli pentru că pe moment simțim că suntem stabili financiar și ne permitem micile plăceri.

Ce îi recomandăm Anei pentru a evita să cadă în capcana cheltuielilor emoționale:

Fii atent/ă la deciziile tale de cheltuire și la bugetul personal pe care îl ai. Întreabă-te:

  • De ce cumpăr? Pentru că sunt singur/ă? Plictisit/ă? Sau pentru că am nevoie de obiectul respectiv? 
  • Voi fi supărat/ă în viitor dacă o să cumpăr asta acum?
  • Va fi iar un obiect pe care îl voi folosi doar o dată? 
  • Merită să îmi dau câteva ore din viața mea lucrătoare pe el?
  1. Folosește alte moduri de relaxare, în loc de cumpărături. Dacă ai tendința să faci cumpărături ca să faci față stresului, tristeții, singurătății sau a altor trăiri neplăcute, vezi ce alternative există. De exemplu, ieși la o plimbare în parc cu un prieten/prietenă, desenează, telefonează cuiva drag, scrie într-un jurnal etc.
  2. Amână până a doua zi. Când ești tentat/ă să cumperi ceva, așteaptă o zi sau chiar mai multe și vezi dacă mai vrei și atunci lucrul respectiv. S-ar putea să-ți dai seama că nu ți-l dorești, de fapt.
  3. Găsește un prieten/ o prietenă responsabil(ă) pe care să-l contactezi dacă ești tentat/ă să cumperi ceva. Alege pe cineva în care ai încredere, care va fi obiectiv.
  4. Educă-te. Lucrează cu un coach financiar independent pentru a-ți analiza activele, veniturile, planul de economii și cheltuielile. Așa vei deprinde obișnuința de a-ți gestiona mai bine banii și îți vei trăi viața cu intenție. Coachingul financiar este complet gratuit în Banometru. Înscrie-te aici.

Tu ce alte sfaturi pentru o viață financiară sănătoasă i-ai da Anei?



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.