Cumpărături pentru bebe. Ce să incluzi în buget la primul copil

Există credința că a fi părinte este un rol natural, care vine de la sine. Realitatea ne arată însă că a fi mamă sau tată se învață.

Ca părinte, sunt situații pentru care te poți pregăti, dar și abilități pe care le vei deprinde din mers. Vor exista cu siguranță împrejurări care te vor lua prin surprindere (nu poți să controlezi totul, mereu), însă poți să scapi de o mare parte din stres și neliniște dacă te informezi, dacă planifici din timp, iar asta include bugetul familiei adaptat pentru viața cu bebe.

Când vine vorba de primul copil, sunt lucruri care în unele familii funcționează, iar în altele, nu; deciziile trebuie discutate și luate în funcție de situația fiecăruia. Totuși, ne-am dorit să venim în ajutorul noilor părinți cu câteva elemente la care e bine să te gândești chiar dinainte de a avea un bebe. Bugetul pentru primul copil este o resursă pe care o punem gratuit la dispoziție, iar în cele ce urmează vom detalia câteva categorii de luat în considerare când calculezi cheltuielile pentru perioada pre și postnatală.

Acest articol a fost realizat cu ajutorul părinților din Comunitatea Banometru, cărora le mulțumim mult pentru implicare pentru definirea unui plan financiar general atunci când vine vorba de creșterea familiei!

Cursuri pentru părinți

Foarte probabil vei primi sfaturi nesolicitate de la tot felul de persoane, de la membri ai familiei până la vecini și chiar necunoscuți, astfel că devine greu să discerni între ce e bine pentru bebe și ce nu, ce e mit și ce e adevăr. Cursurile prenatale te vor ajuta să te pregătești pentru perioada nașterii și primii pași după ce ajungi acasă, iar pe lângă informații la obiect îți vor oferi un plus de încredere în noul tău rol, acela de părinte. 

Cursurile de îngrijire a nou-născutului (puericultură) te pot scăpa de dificultăți serioase și îți vor răspunde la întrebări despre alăptare sau identificarea rapidă a unor probleme de sănătate. Este important să te informezi, fie din cursuri, fie direct de la medic, deoarece vei face “economie” la stres. De exemplu, alăptarea nu vine ca proces natural și intuitiv pentru toate mamele, deci a ști ce să faci când întâmpini greutăți îți va oferi mai multă siguranță și liniște. 

Cursurile de prim-ajutor sunt cruciale pentru a evita drumuri la spital sau pentru a avea o reacție rapidă, dacă apar situații urgente. 

Costurile se ridică la aproximativ 300 lei/ curs, în funcție de complexitate și durată.

Sănătate, siguranță și îngrijire

Este bine să aloci un buget pentru articolele de îngrijire a mamei: creme de prevenire a vergeturilor, cremă cicatrizantă (dacă apar răni de la alăptat), sfârcuri de silicon pentru situația în care bebe nu poate prinde sfârcul.

Dacă bugetul îți permite, alege un detergent mai blând pentru hainele copilului.

Întreabă medicul de familie despre analizele și consultațiile necesare și care dintre ele sunt decontate de Casa de Asigurări, deoarece acestea se modifică periodic sau apar situații punctuale. De exemplu, o mamă din comunitate a spus că a trebuit să plătească și pentru vaccinurile obligatorii, deoarece în acea perioadă nu se găseau gratuit. 

Articolele sanitare pentru bebe (unghieră, perie etc.) sunt utile. O investiție bună este batista bebelușului, un aspirator nazal pentru a curăța mucozitățile celor mici. Acest lucru este important, deoarece secrețiile acumulate în nas fac respirația dificilă și pot chiar produce infecții. Dispozitivul costă circa 50 lei.

Medicamentele ar putea ajunge la 400 lei pe un an, pentru gripe, răceli, alergii etc., în funcție de problemele de sănătate care apar.

Dacă ai mașină, asigură-te că folosești pentru bebe scoică și/ sau scaun de mașină de calitate, omologate. Merită să investești în ele, poate chiar să le împrumuți, dar să fie potrivite pentru vârsta copilului și poziționate corect. 

O mașină de spălat vase și accesorii de gătit (slow cooker, de exemplu) ridică mult costurile, însă pot fi o opțiune bună pentru unele familii. Mâncarea pentru părinți poate fi preparată în cantități mai mari și apoi congelată, iar timpul economisit poate fi folosit pentru odihnă sau relaxare.

Ia în calcul creșterea costurilor cu utilitățile, cum ar fi consumul de apă.

Obiecte pentru bebe

Există numeroase obiecte frumoase și creative, special pentru copii, inclusiv pentru cei de câteva luni. Înainte să cumperi de toate, vorbește cu alți părinți și află ce li s-a părut lor folositor și i-a ajutat.

Dacă ai dubii că un obiect anume îți va fi util, încearcă să-l împrumuți în primă instanță de la prieteni, alți membri ai familiei sau chiar de pe grupurile de freecycle și ale comunităților de părinți. Dacă se dovedește o alegere bună și mai ai nevoie de lucrul respectiv, îl poți cumpăra apoi nou.

Vei folosi scutece de unică folosință sau reutilizabile? Scutecele reutilizabile din prezent sunt foarte diferite de cele pe care le foloseau mamele sau bunicile, astfel că dacă nu te încântă ideea de a apela la scutecele convenționale, poți explora varianta celor din materiale textile. Ele trebuie spălate și întreținute, nu sunt poate la fel de comode pentru părinți ca cele reutilizabile, însă te ajută să faci economii consistente și sunt prietenoase cu mediul. În plus, dacă vor urma și alți copii, scutecele pot fi moștenite de frații mai mici.

O mămică din Comunitatea Banometru a calculat un cost de 1500 lei pentru aproximativ 3 ani cu scutece reutilizabile, ceea ce înseamnă între 12-15% din costul unor scutece de unică folosință.

Sunt multe comunități de părinți pasionați de ideea de articole reutilizabile, iar acești pot da recomandări în legătură cu modele, materiale, mod de curățare etc.  

Gândește pe termen lung când cumperi mobila din camera copilului, în special dulapul și comoda. Pătuțul pentru bebe poate fi împrumutat, cel puțin până știi dacă acceptă sau nu să doarmă singur în pat. 

Masa de schimbat pentru copil o poți înlocui cu aleze reutilizabile, practice pentru toată perioada de folosire a scutecelor. Alezele sau cearșafurile absorbante sunt bucăți de materiale impermeabile pe care le poți așeza pe pat sau pe o masă obișnuită. 

Cădiță de baie poate fi de asemenea împrumutată, deoarece după câteva luni vei trece direct la cadă. 

În ceea ce privește căruciorul/ sistemul de purtat, primul pas ar fi un sistem de purtare de tip Wrap, apoi Soft Structure Carrier. Din nou, acestea pot fi împrumutate pentru test, mai ales în orașele mari, din comunitățile de părinți care sunt interesați de aceste subiecte, până găsești unul care ți se potrivește.  

Pompa de sân și biberoanele pot fi cumpărate după ce se naște copilul. Mulți nu acceptă biberoane, iar de pompă de sân s-ar putea să nu fie nevoie. Costă aproximativ 150 lei dacă e manuală sau 500-600 lei, dacă e electrică.

Nu sunt neapărat o prioritate: scaun de legănat, lumini de veghe. Jucării poți cumpăra cel mai bine după 4 luni, iar scaunul de bebe, după 6 luni (aproximativ 400 lei).

Concluzia

Sunt multe obiecte drăguțe, tentante de cumpărat pentru bebe, dar care nu sunt neapărat practice. Dimpotrivă, se adună în casă și încurcă.

Înainte de a cumpăra ceva, vezi dacă ți-ar fi cu adevărat util citind recenzii de la alți părinți sau întrebând eventual prietenii care au copii. Dacă este posibil, încearcă să împrumuți obiectul respectiv, măcar în prima fază, de test, iar dacă ajungi la concluzia că merită, îl poți cumpăra ulterior.

Probabil că mulți prieteni și rude vor întreba ce cadouri să aducă pentru bebe. Profită și spune-le de ce aveți nevoie, ca să nu te trezești că primești doar hăinuțe sau jucării. Fă o listă cu obiectele necesare, cu informații cât mai exacte, și pune-o la dispoziția celor interesați. Este o abordare foarte practică și prietenoasă cu bugetul.

Merită să investești în lucruri care țin de sănătatea și siguranța copilului și mai puțin în jucării, pături colorate sau hăinuțe care vor rămâne repede mici.

*Prețurile menționate sunt orientative.






img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.