Cum să-ți finanțezi obiectivele

Început de an, noi intenții și obiective stabilite. Fie că este vorba de a călători mai mult, de a învăța ceva nou sau de a face sport constant, foarte probabil că unele dintre visurile tale necesită un buget suplimentar. De unde faci rost de el? Îți recomandăm să treci prin următorul proces:

  1. Clarifică-ți obiectivele 

Asigură-te că ți-ai stabilit obiective care chiar contează pentru tine și nu le-ai ales doar pentru că așa au făcut alții. Dacă intențiile tale nu se armonizează cu valorile și prioritățile proprii de la acel moment, îți va fi dificil să te mobilizezi să le îndeplinești.

De asemenea, te va ajuta să îți creionezi obiective realiste și în mod cât mai concret (cu cifre, rezultate dorite și durată de timp). Știind exact către ce aspiri și de ce este important pentru tine, obții un plus de motivație și claritate, utile pentru momentele de descurajare, cu care s-ar putea să te confrunți pe parcurs.

  1. Estimează suma necesară 

De câți bani ai nevoie pentru a-ți finanța fiecare obiectiv? Documentează-te puțin și fă o estimare a bugetului. În funcție de alegerea ta, poți căuta informații pe Internet (De ex: cât costă cursuri de limbă engleză, HTML etc.), poți întreba prieteni sau cunoștințe care au legătură cu respectivul domeniu (De ex: artă, alergare etc.) sau chiar pe grupuri de Facebook de profil (De ex: pasionați de drumeții).

Având o sumă aproximativă pe hârtie, ai făcut deja un pas înainte către visul tău. Mai departe, vezi dacă poți să reduci din cheltuieli, să îți crești veniturile sau să cauți alte soluții pentru a face rost de banii respectivi.

  1. Redu cheltuielile 

Propune-ți o sumă de economisit la o anumită perioadă de timp, în funcție de banii pe care vrei să-i strângi și de intervalul de timp stabilit pentru obiective (50 lei/ săptămână, 150 lei /lună etc.). 

Folosește calculatoarele de economisire de pe platforma Banometru ca să îți faci o idee mai clară despre câți bani poți pune deoparte într-o anumită perioadă sau de cât timp ai nevoie ca să strângi o sumă anume.

Învață să faci diferența între nevoi și dorințe și, pe cât posibil, taie din cheltuieli în domeniile care nu sunt esențiale sau importante pentru tine. În acest articol găsești mai multe metode de a-ți reduce cheltuielile lunare fără să resimți această decizie ca o povară.

  1. Crește-ți veniturile 

Ca să câștigi mai mult poți să îți crești valoarea pe ora lucrată (perfecționându-te pe cont propriu sau prin cursuri), să lucrezi ore suplimentare la locul de muncă actual sau să mai cauți o colaborare nouă, un job part-time sau un proiect temporar.

Evită anunțurile care promit un venit extraordinar într-o perioadă scurtă de timp, fără să faci mai nimic – foarte probabil sunt doar iluzii și s-ar putea chiar să fii nevoit să dai bani de la tine, în final.

  1. Găsește soluții alternative 

Dacă reducerea cheltuielilor sau creșterea veniturilor nu îți este deocamdată la îndemână, folosește-ți creativitatea ca să identifici metode alternative. Online-ul este plin de resurse de tot felul. În cazul în care vrei să înveți o limbă străină, caută o aplicație gratuită sau oferă-ți serviciile în domeniul tău în schimbul unor lecții 1 la 1. Împrumută de la prieteni accesorii pentru fitness sau găsește-ți un partener de alergare.

Pentru alte idei inspirate, urmează cursul de educație financiară Banometru și devino parte din Comunitate. Te așteptăm și la sesiunile individuale de coaching financiar, de asemenea gratuite! Alături de un coach dedicat, vei crea un plan realist, potrivit stilului tău de viață, ca să-ți atingi mai ușor obiectivele.

Succes!



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.