Când i-am spus Anei că ar fi bine să-și pună lunar o sumă de bani deoparte, replica ei a fost: „Nu câștig suficient de bine cât să mă gândesc la asta. Voi economisi când voi avea un salariu mai mare.”
Poate și ție ți s-a întâmplat să amâni momentul în care vei economisi sau vei cheltui mai puțin, lăsându-l pe luna viitoare, anul care vine sau când o să câștigi mai mulți bani. Totuși, cel mai bun moment să adopți obiceiuri financiare sănătoase este acum.
Ce înseamnă obiceiuri financiare?
Sunt deciziile pe care le iei zilnic cu privire la banii tăi, uneori fără să-ți dai seama. Sunt acele gesturi “automate” pe care le faci fără să te gândești prea mult, pentru că… așa te-ai obișnuit. Așa cum te speli pe față la trezirea din somn, la fel de natural îți vine să dai banii pe o cămașă doar pentru că e la reducere. Însă nu toate aceste practici te ajută să ai o viață prosperă.
Obiceiurile financiare nesănătoase îți afectează negativ bugetul și viața, pe termen lung.
Exemple de obiceiuri financiare nesănătoase: cheltuielile impulsive, lipsa unui buget și a economiilor, îndatorarea excesivă, folosirea cardurilor de cumpărături pentru dorințe, nu pentru nevoi etc.
Pe de altă parte, obiceiurile financiare sănătoase sunt un instrument valoros ca să ajungi la stilul de viață pe care ți-l dorești, susținându-ți în mod constructiv comportamentele și activitățile zilnice.
Exemple de obiceiuri financiare sănătoase: economisirea constantă, ținerea unui buget lunar, crearea fondului de urgență, găsirea unor noi modalități de creștere a veniturilor, folosirea adecvată a produselor de creditare și plata datoriilor la timp etc.
“Banii parcă mi se scurg printre degete, dar așa sunt eu, n-am ce face.”
Imaginează-ți că s-ar putea să ai nevoie de bani pentru un tratament medical important sau o reparație la sistemul de apă, iar în lipsa unui fond de urgență, a unei rezerve de bani puși deoparte, va trebui să te îndatorezi și să plătești o dobândă care poate să nu fie avantajoasă.
Dacă ai constatat că ai deprinderi nesănătoase când vine vorba de bani sau obiceiurile dobândite în trecut nu îți mai sunt de folos, le poți schimba. Poți deprinde noi obiceiuri indiferent de vârsta pe care o ai sau care a fost relația ta cu banii în trecut.
Ca orice obiceiuri bune, și cele financiare se construiesc în timp, pas cu pas. Dacă nu începi deja să le cultivi, ele nu vor apărea ca prin minune anul viitor sau atunci când te vei îmbogăți (tot ca prin minune). “Mușchiul” economisirii trebuie antrenat constant, începând din prezent.
Dacă citești acest articol, felicitări! Foarte probabil ai acceptat că e nevoie să faci o schimbare în obiceiurile tale financiare și ești deschis(ă) să găsești soluții pentru a le îmbunătăți, începând cu felul în care privești banii.
Baza pentru obiceiuri financiare sănătoase
Iată câteva elemente ce țin de mentalitate și atitudine, cu care să pornești la drum în construirea unor obiceiuri financiare sănătoase:
Începe de unde ești și fă atât cât poți, cu instrumentele pe care le ai la îndemână.
Renunță la ideea de perfecțiune și nu te gândi că de mâine vei deveni un maestru al finanțelor. Important e să te pui în mișcare pe drumul spre sănătatea financiară, prin pași mici, cum ar fi:
- reduci cu 50 de lei cheltuielile pentru mâncare pe lună
- îți actualizezi CV-ul și cauți noi oportunități profesionale
- renunți să-ți cumperi sistemul GPS de care nu ai nevoie
- îți creezi un fond de economii și pui în el 30 de lei pe lună etc.
Continuă chiar dacă la un moment dat te-ai abătut puțin de la plan. Persistența și consecvența vor da roade în timp.
Nu compara parcursul tău financiar cu al prietenei, colegului, vecinului, vedetei de pe Facebook. Fiecare are priorități și contexte de viață diferite.
5 pași pe care îi poți face fără prea mare greutate, ca să pui baza unor deprinderi financiare sănătoase:
- Planifică-ți cheltuielile. Fă o listă cu lucrurile pe care vrei să le cumperi, împărțindu-le pe categorii. Înainte să faci achizițiile propriu-zise, gândește-te dacă ai într-adevăr nevoie de ele. Dacă da, compară mai multe oferte pentru a alege un preț avantajos. Este valabil fie că vorbim de cosmetice, haine, alimente sau electrocasnice.
- Nu merge la cumpărături (fizic sau online) dacă nu ai nimic de luat, doar ca să te uiți. S-ar putea ca “ispitele” să fie prea puternice și să cheltui bani impulsiv.
- Vezi ce cheltuieli poți reduce. Poate în loc de cafeaua zilnică pe care o cumperi de la magazin îți poți pregăti una acasă. Găsește o sală de fitness cu abonamente mai avantajoase sau fă sport acasă, urmând programe gratuite de antrenament pe Youtube.
- Notează-ți toate datoriile pe care le ai și fă un plan pentru a le achita, începând cu cea mai mică.
- Înscrie-te în programul gratuit Banometru. Ai acces la susținerea unui profesionist ca să găsești soluții la problemele financiare care te frământă, plus cursuri ușor de înțeles, susținerea unei Comunități prietenoase și instrumente practice de lucru - modele de buget, simulări de rambursare anticipată.
Tu cu care vei începe?