7 întrebări la care să răspunzi pentru a depăși cu bine o criză

Crizele, fie ele financiare sau de altă natură, aduc multă nesiguranță și griji. Pare că suntem prinși în capcană, impasul este definitiv și nu se vede nicio luminiță de speranță. Poate ți s-a întâmplat să te confrunți în trecut cu astfel de situații-limită sau poate chiar acum treci printr-una. Cei mai mulți oameni au, de-a lungul vieții, astfel de momente, mai ales când și mediul economic se confruntă cu turbulențe. 

Totuși, crizele ne împing de la spate (uneori cam brutal) să ne redescoperim și să ne reinventăm, cum este cazul persoanelor care, în urma unui accident sau a unui faliment, au decis să-și schimbe viața și să ia decizii mai bune.

Cum depășești o criză financiară? 

Ce e de făcut ca să-ți pui din nou viața pe făgașul normal sau chiar să ți-o îmbunătățești?

Iată 7 întrebări la care te invităm să răspunzi:

1. Ce mă îngrijorează?

Scrie tot ce te neliniștește când vine vorba de bani, cum ar fi: datoriile prea mari, lipsa unui venit stabil sau a economiilor, cheltuielile impulsive, problemele medicale etc.

S-ar putea să vrei să găsești „vinovați” pentru ele. Nu avem controlul asupra tuturor evenimentelor care se întâmplă în viața noastră, așa că este mai bine să ne concentrăm pe ce putem influența, ca de exemplu: atitudinea, locul de muncă, abilitățile, deciziile de cumpărare etc.

Faptul că te gândești mai concret la situația de criză în care te afli și “pui degetul” pe ce te doare te va ajuta să obții mai multă claritate și să știi în ce direcții ar fi bine să-ți îndrepți atenția.

2. Care sunt prioritățile?

După ce ai pus pe hârtie toate motivele tale de îngrijorare, ce vezi acolo s-ar putea să te copleșească. Stabilește o listă scurtă de 3 probleme importante, a căror rezolvare te-ar face să te simți mai încrezător/ încrezătoare în viitorul tău și ți-ar lua o povară mare de pe umeri.

3. Unde mă aflu acum? 

Analizează unde te afli din punct de vedere financiar în prezent. Care sunt cheltuielile și veniturile lunare ale tale/ ale familiei tale? Care sunt datoriile pe care le ai? S-ar putea să te temi să pui pe hârtie aceste cifre, gândindu-te “Mai bine nu știu”. În realitate, când îți cunoști bine situația ta financiară, ai făcut deja un pas înainte și ai mai ridicat din “ceața” care simți că te învăluie. Dacă vrei să ajungi într-un loc cu ajutorul GPS-ului, trebuie să indici și punctul de pornire, altfel nu-ți poate calcula ruta cea mai convenabilă până la destinație. La fel e și cu banii.

4. Ce resurse am la dispoziție sau pot găsi?

Cunoști punctul de pornire, știi unde vrei să ajungi, acum rămâne să găsești drumul. Poți face acest lucru cu ajutorul resurselor.

Când spunem resurse, ne referim la ce știi să faci, la ce te pricepi (cusut, tâmplărie, grafică, programare, limbi străine etc.), lucruri noi pe care le poți învăța, metode de reducere a cheltuielilor și de creștere a veniturilor, persoane la care poți apela pentru ajutor etc. De asemenea, Banometru, prin programul de coaching financiar gratuit, este una dintre resursele pe care poți conta. 

Dacă ți-ai propus să găsești o soluție, vei identifica mai ușor în jur oportunități și idei, deoarece atenția ta va fi îndreptată în această direcție.

5. Ce pot face azi pentru a acționa în direcția propusă? 

Foarte multe persoane amână să-și facă un buget, să economisească sau să-și reducă din datorii, găsind scuze în locul soluțiilor. Este o provocare să-ți schimbi obiceiurile financiare și să adopți unele sănătoase, însă te asigurăm că poți face acest lucru indiferent de relația ta din trecut cu banii.

Cum îți faci un buget? Vezi aici câteva modele.

Acționează acum. Poate primul pas pe care îl poți face azi este să vezi dacă ai obiecte noi, nefolosite în casă, pe care să le vinzi pentru a-ți mai plăti din datorii. Reducerea cheltuielilor neesențiale (abonament la Netflix, la sală, la diferite aplicații, renunțarea la produse nesănătoase, ca țigările etc.) este iar o idee bună. Sau începe să cauți o nouă sursă de venituri - o colaborare suplimentară. De exemplu, poți să dai de veste prietenilor că oferi meditații la engleză sau că recondiționezi mobilă veche.

6. Cum m-am descurcat într-o altă situație dificilă din trecut? 

Foarte probabil, ai mai trecut prin dificultăți și ai reușit să răzbați. Amintește-ți ce te-a motivat atunci, ce resurse ai folosit și cum ai depășit criza. Poate vei găsi o idee pe care să o aplici și în prezent sau, dacă nu, vei dobândi oricum mai multă încredere în tine și în abilitățile tale. Un exemplu: “S-a îmbolnăvit cineva drag din familie și am făcut 3 credite fără să stau prea mult pe gânduri. Mi-am dat apoi seama că puteam să obțin banii și altfel: să vând ceva ce nu-mi trebuie, să mă împrumut fără dobândă de la un prieten, să accesez ajutoare de la stat despre care nu știam etc. Astfel, am învățat că e extrem de important ca înainte de a lua o decizie să analizez bine situația și să mă informez înainte să mă arunc la ceva ce pare cel mai la îndemână.”

7. Ce pot să învăț din această criză? 

Așa cum spuneam la început, crizele ne oferă lecții valoroase. Iar dacă te gândești ce poți să înveți din aceste experiențe, înseamnă că aplici o gândire orientată spre soluții, nu probleme, iar acesta e un semn bun: ai mai multe șanse să le rezolvi.

Ce poți lua bun din situația dificilă, care să te ajute în viitor? Poate ai ajuns la concluzia că un fond de urgență este important și ai început să pui bani deoparte. Sau poate ai reușit în sfârșit să-ți faci un plan realist de rambursare anticipată a unui credit. Află mai multe despre cum să-ți iei lecții din crize din acest articol.

Deși pe moment par copleșitoare, crizele nu sunt perioade complet întunecate, ci poți găsi în ele mici surse de lumină pe care să le amplifici. Trebuie doar să-ți ridici ochii și să privești cu atenție. 



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.