Educația financiară - soluția pentru angajați mai productivi și fericiți

O companie are la bază oamenii, iar când aceștia se confruntă cu probleme financiare, ele se răsfrâng și asupra productivității la serviciu. Grijile cu privire la bani consumă din timpul alocat sarcinilor profesionale, influențând negativ activitatea organizației.

Stresul financiar resimțit de angajați afectează compania mai ales prin:

  • Fluctuația de personal. Angajații stresați tind să caute un nou loc de muncă, astfel că organizația trebuie să facă recrutări frecvente, ceea ce implică timp și bani în plus.
  • Productivitatea scăzută. Studiul „PwC Employee Financial Wellness Survey 2022” a arătat că 76% dintre angajații stresați spun că grijile financiare au avut un impact negativ asupra productivității lor. Peste jumătate dintre angajații stresați de situația lor cu banii petrec aproximativ 3 ore pe săptămână la locul de muncă ocupându-se de finanțele personale. Într-un an se strâng 156 de ore pierdute pentru companie, potrivit aceluiași studiu PwC. 

Angajații devin distrași, neatenți. Cer măriri de salariu pentru că au dificultăți cu banii, nu ca recompensă pentru performanța profesională. Este influențată negativ atmosfera generală din echipă. 

Problemele financiare ale angajaților sunt cauzate de mai mulți factori, printre care:

  • Evenimente de viață (nașterea unui copil, căsătorie, casă nouă, înmormântare etc.)
  • Circumstanțe economice (pandemie, război etc.)
  • Abilități reduse de scriere/ citire/ digitale
  • Venit redus sau nesigur 
  • Competențe financiare limitate (lipsa unui buget, necunoașterea informațiilor de bază despre produsele financiare etc.)

Primele două dintre acestea nu pot fi evitate sau controlate mereu, însă oamenii și companiile pot interveni cu succes în celelalte trei, pentru a preveni apariția dificultăților financiare sau a învăța să le gestioneze mai bine.

Pe parcursul celor 6 ani în care am derulat proiectul Banometru, am identificat top 5 probleme care afectează sănătatea financiară:

Aceste 5 probleme pot fi adresate prin deprinderea unor atitudini, comportamente și obiceiuri noi, mai bune, pentru administrarea banilor. Pe scurt, prin educație financiară.

În luna septembrie am organizat o întâlnire online cu specialiști de resurse umane și am generat împreună soluții pentru o mai bună sănătate financiară a oamenilor și echipelor de lucru.

Iată care au fost principalele idei desprinse din webinarul „Well-being financiar pentru angajați mai productivi și fericiți”, pe care specialiștii HR, managerii și antreprenorii le pot implementa ca să susțină sănătatea financiară a colegilor.

  • Cursuri de educație financiară pentru angajați, similare celor de SSM (regulate), pentru a preveni apariția problemelor de sănătate financiară, dar și a-i ajuta să le depășească, dacă este cazul.
  • Grup de suport pentru educație financiară și rețele peer-to-peer (o persoană care participă la un curs poate da mai departe din cunoștințele acumulate).
  • Transparență privind situația financiară a firmei.
  • Includerea în oferta de angajare a salariului sub formă de avans + lichidare.
  • Un manager de comunicare internă care să țină legătura cu angajații și să fie apropiați de ei (dream manager, consultant financiar, specialist resurse umane).
  • Angajații și viitorii angajați să înțeleagă costurile organizației cu salariile și beneficiile lor (de ex: tichete de masă, asigurări medicale, abonamente la săli de sport etc), nu doar diferențierea salariu net/ brut. „Să se vadă și feliile, și mărul.”
  • Transparență cu privire la planurile de îmbunătățire (beneficii oferite în plus) discutate la nivel de conducere. E important ca oamenii să știe că te gândești la nevoile lor și că iei măsuri pentru a le oferi un context de lucru mai bun.
  • Schimb de roluri pentru o zi. Angajații să ia locul oamenilor din management și invers (pot astfel înțelege că trebuie să fie mai proactivi și să spună ce probleme au).

De asemenea, participanții la webinar au adus în discuție faptul că multor angajați le este rușine să vorbească despre problemele lor financiare sau nu au încredere să aducă vorba despre ele la serviciu, cu colegii sau managerii. 

Cum creăm încredere, cum îi ajutăm să se deschidă? Cum ne dăm seama că angajații au nevoie de educație financiară? Iată o serie de abordări interesante pentru aceste întrebări, propuse de specialiștii de resurse umane:

  • Cunoașterea mai bună a angajaților, a nevoilor și dificultăților cu care se confruntă. Întrebările despre viața personală să fie formulate empatic, ca să nu fie resimțite ca intruzive. 
  • Omul de HR să iasă din birou și să se ducă în alte departamente sau „pe teren”, în proiecte, ca să înțeleagă care sunt nevoile reale ale angajaților. Când sunt mulți angajați, legătura se poate păstra cu ajutorul coordonatorilor de echipe. Multe frustrări vin din faptul că organizația nu-și cunoaște angajații.
  • Plecarea de la premisa că oamenii au oricum nevoie de educație financiară, doar că se află în etape diferite: unii au datorii, alții au nevoie să economisească sau să învețe să investească etc.
  • Împrumut/ ajutoare pentru situații de viață (căsătorie, nașterea unui copil, decesul unei rude apropiate).
  • Aplicarea unor chestionare anonime în care să aflăm cât știu angajații despre credite, buget, produse financiare etc., cu scopul de a le oferi apoi cursuri adecvate.
  • Jucarea unor jocuri financiare în echipă (de ex: Monopoly, Cashflow).

 

RESURSE pentru sănătate financiară personală și la locul de muncă

Cărți 

  • “Antifragil. Ce avem de câștigat de pe urma dezordinii” Nassim Nicholas Taleb
  • “Dream Management. Fișa postului pentru cei care aleg să fie managerii propriilor vieți” Mirela Oprea

Cercetări pe care le recomandăm

  • JOINT EU/OECD-INFE Financial Competence Framework for Adults. Listă a competențelor, atitudinilor și informațiilor pe care trebuie să le dețină o persoană pentru a putea avea o viață financiară sănătoasă - buget, economisire, pregătire de pensie, transferuri de bani, cunoașterea drepturilor și responsabilităților etc. 
  • Policy Handbook on Financial Education in the Workplace. Instrument care ajută organizațiile să dezvolte programe de educație financiară pentru angajați, astfel încât aceștia să-și poată dezvolta competențele-cheie în domeniu. Sunt oferite sugestii pentru a identifica problemele, dar și pentru dezvoltarea și implementarea programelor. 

 

Tu cum stai cu banii? 

Ai griji financiare pe care le porți cu tine la muncă, în familie sau când vrei să te relaxezi? Eliberează-te de povara lor învățând să-ți gestionezi mai bine finanțele personale! La Banometru suntem alături de tine și de cei dragi ție.

Dacă îți dorești să oferi ateliere gratuite de educație financiară colegilor din compania în care lucrezi sau prietenilor tăi, suntem la un email sau telefon distanță. Dă-ne un semn la andreea@banometru.ro sau la telefon 0743 908 338.

Sesiunile individuale de coaching financiar sunt de asemenea gratuite, cu mențiunea că acestea se adresează persoanelor cu un anumit grad de fragilitate financiară, care au nevoie de îndrumare în relația lor cu banii (datorii, lipsa economiilor, cheltuieli impulsive, lipsa unui buget, venituri reduse, cheltuieli mai mari sau egale cu venitul lunar etc.). 

Pe site-ul nostru găsești multe alte resurse gratuite, pe care te invităm să le accesezi: cursuri video, modele de bugete, calculatoare de economisire și creditare, produse financiare explicate. Te așteptăm!



1. Workplace-financial-education-policy-handbook
2. Financial-competence-framework-adults-tool_en


img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.