6 pași ca să te pregătești financiar pentru o schimbare profesională

Vrei să-ți dai demisia de la locul de muncă sau chiar să schimbi total domeniul în care lucrezi? Nu ești singurul/ singura!

În căutare de libertate profesională și de sens, tot mai multe persoane aleg să renunțe la un serviciu „călduț”, dar care nu le oferă satisfacție, pentru a face ce le place sau a avea mai mult timp liber. Această decizie are desigur consecințe și în plan financiar.

Poate ai auzit vorbindu-se despre „Marea Demisie”. În urma pandemiei, angajații și-au dat seama că ritmul de la muncă este prea alert, că se simt sufocați, neîmpliniți profesional și le lipsește timpul pentru relaxare sau hobby-uri. Nemulțumirile i-au făcut pe oameni să se reorienteze spre locuri de muncă mai flexibile, unde pot lucra de acasă, în regim part-time sau pe post de colaborator independent. Unii și-au pus în practică visul de a fi propriul șef și au devenit freelanceri (liber profesioniști) sau și-au deschis afaceri, jucând cartea antreprenoriatului. 

Indiferent de drumul ales, pentru ca schimbarea să fie de succes, noi îți recomandăm să combini entuziasmul și dorința de a recâștiga timp pentru viață personală cu planificarea

Dacă iubești marea, dar nu știi să înoți, înainte să intri în apă iei cu tine o plută sau un colac. La fel e și cu schimbarea profesională: trebuie să ai un „colac” financiar care să te susțină în marea... demisie. Construiește-l din timp și pregătește-l pentru aventură!

Ce trebuie să faci înainte să-ți dai demisia?

Iată recomandările noastre înainte să-ți schimbi cariera, pentru a avea o trecere ușoară spre viața profesională și personală mult visată!

  1. Asigură-ți un fond de urgență 

Fondul de urgență reprezintă banii puși deoparte pe care îi scoți când apar cheltuieli neașteptate și care nu pot fi amânate. Din păcate, acestea nu țin cont dacă ai sau nu loc de muncă. De exemplu, se strică frigiderul, se sparge o țeavă, ai o problemă cu mașina, e nevoie de o intervenție medicală imediată. În astfel de situații, lipsa unor economii și a unui venit stabil te pot împinge să apelezi la credite în condiții dezavantajoase, din cauza urgenței.

  1. Creează sau dezvoltă fondul de siguranță

Fondul de siguranță constă în economii care acoperă 3-6 luni de cheltuieli curente dacă venitul se micșorează sau dispare, cum poate fi și situația unei schimbări profesionale. 

Economiile îți vor asigura o trecere mai relaxată la noul rol profesional. Dacă îți deschizi o afacere, sunt șanse mari ca în primele luni să nu obții profit, deci să nu ai venituri. În cazul în care vrei să-ți schimbi profesia sau domeniul de activitate, probabil va fi nevoie de o perioadă de învățare, când lipsa de experiență se va traduce printr-un salariu mai mic. Dacă îți dai demisia sau îți pierzi locul de muncă, s-ar putea să te simți presat(ă) să accepți prima ofertă de job, deși nu e avantajoasă pentru tine, doar pentru că nu ai niciun ban economisit.

Având cheltuielile de bază acoperite pentru câteva luni, vei putea să te concentrezi pe a te obișnui cu noul loc de muncă, cu noua afacere sau să înveți pentru a te specializa în ceva ce-ți place, în loc să stai cu grijă că nu ai cu ce să-ți plătești facturile. 

  1. Găsește surse alternative de venit

Nu-ți pune toate ouăle într-un coș”, se spune, iar când vine vorba de bani, credem că este o regulă de aur. Pe lângă un loc de muncă principal, găsește alte surse de venituri, valorificându-ți o pasiune sau o abilitate. De exemplu: meditații la limbi străine, croitorie, gătit, croșetat accesorii, curierat etc. În acest fel, chiar dacă dispare sursa de bază, nu rămâi complet descoperit(ă) și îți va fi mai ușor să te descurci pentru o perioadă.

  1. Apelează la coaching 

Dacă te încântă o schimbare de job, dar ți-e teamă de necunoscut, îți poți face un plan realist alături de un coach – specialist care îți pune întrebările potrivite pentru ca tu să iei decizii avantajoase pentru tine. Un coach financiar te poate susține să îți planifici bugetul pentru a avea o bază financiară solidă pentru schimbare. Programează-te la o sesiune gratuită de coaching financiar cu un coach Banometru! În echipa noastră avem coachi care au și pregătire de consilier vocațional (consultant în carieră), astfel încât te pot ajuta și în această direcție.

  1. “Câștigă bani fără efort!”

Oricât de tentant sună, stai deoparte de ofertele care sună prea bine ca să fie adevărate: muncești o oră pe zi de la tine acasă și câștigi garantat mii de euro, obții imediat venituri cu multe zerouri, primești un sistem de îmbogățire rapidă, fiind propriul tău șef. De obicei, chiar așa sunt – prea bune ca să fie adevărate :) 

Dacă vrei să-ți găsești un loc de muncă, apelează la platformele dedicate (de exemplu, ejobs, bestjobs, myjob), la grupuri de Facebook cu joburi pentru diferite domenii sau orașe, ANOFM, LinkedIn sau la rețeaua de prieteni și cunoștințe (anunță-i că vrei să faci o schimbare profesională și întreabă-i dacă îți pot recomanda ceva potrivit).

  1. Analizează beneficiile de la noul loc de muncă

Cum evaluezi beneficiile de la un job, ca să le poți pune în balanță cu fișa postului? Asigură-te că îți cunoști prioritățile sau elementele non-negociabile. De exemplu, poate pentru tine e foarte important să poți lucra de acasă măcar două zile pe săptămână, să-ți poți lua concediu mai din scurt, să poți ajunge și după ora 10:00 la lucru etc. 

Iată o serie de întrebări cu impact asupra finanțelor tale, pe care să le ai în vedere când analizezi oferta unui loc de muncă:

  • Câte ore vei munci și cum este programul? Există pauze? Trebuie să fii prezent(ă) zilnic la sediu sau se lucrează (și) de acasă? 
  • Unde este locația de la care vei lucra? (dacă este foarte departe, cheltuielile de transport s-ar putea să fie semnificative. Angajatorul suportă aceste cheltuieli sau tu îți asiguri transportul?)
  • Salariul negociat la interviu se regăsește ca atare în documente? (nu accepta bani la negru)
  • Ai salariul complet pe contract de muncă sau doar minimul pe economie, iar diferența prin alte forme de colaborări sau beneficii? (în funcție de salariul cu contractul de muncă se calculează și contribuțiile la pensia de stat, deci acest lucru are un impact pe termen lung)
  • Când este plătit salariul și cum (una sau mai multe tranșe, lunar, pe proiect etc.)?
  • Dacă va fi nevoie să lucrezi ore suplimentare, cum vor fi ele compensate?
  • Cum se acordă zilele de concediu? Ai o limită de zile pe care le poți lua deodată?
  • Ai beneficii extra? De exemplu: tipul tichete de masă, tichete de vacanță, asigurări private – medicale sau de viață, acces la săli de fitness și piscină, decont transport, reduceri la magazine, restaurante sau servicii. Mulți angajați nu le cunosc sau uită de ele, deci nu le valorifică. 

*Fă-ți propria listă de criterii pentru locul de muncă ideal

Ce ar trebui să aibă neapărat noul context sau loc de muncă, atât în plan financiar, cât și ca beneficii generale? Scrie-ți așteptările pentru a clarifica acele elemente esențiale care te fac să lucrezi cu plăcere și să fii productiv(ă). 

O parte dintre membrii echipei noastre a trecut prin schimbări în plan profesional, mai exact, de la statutul de angajat la cel de freelancer. Elena și Ina, coachi Banometru, ne-au spus ce le-a ajutat să facă această trecere.

“Când am făcut o schimbare majoră în viața mea profesională, întâi de toate, mi-am creat fondurile de urgență și de siguranță. Mi-am dat astfel șansa să pot trăi trei luni fără venituri sau cu venituri mai mici decât la locul de muncă unde eram angajată. 

Tot ca etapă premergătoare, i-am rugat pe membrii familiei și pe prieteni să îmi spună la ce cred ei că aș fi bună, m-am gândit la ce feedback am mai primit în trecut legat de abilitățile mele. Coachingul și terapia apăreau destul de des în recomandările prietenilor mei. 

Nu în ultimul rând, am plătit un coach timp de trei luni care să mă ajute să identific ce aș putea face și în ce formă. Înainte să lucrez cu un coach, nu vedeam freelancingul ca posibilitate. Îmi era foarte teamă. Alături de un coach, am început să conturez un plan și să-mi dau seama că nu e ceva atât de înspăimântător, ci că, pas cu pas, aș putea să încep să generez venituri din asta. 

Așadar, planificarea, crearea fondurilor de urgență și de siguranță și coaching/ mentorat sunt recomandările mele.” Elena

“Consider că sunt două lucruri foarte importante când faci o schimbare: plasa de siguranță și suportul celor din jur, deoarece îți oferă mai multă liniște pentru această trecere. Prin plasă de siguranță mă refer la a avea câteva luni acoperite financiar, prin fondul de urgență și cel de siguranță. 

Sistemul de suport, format din partener de viață/ părinți/ prieteni/ mentor, ajută atât în plan psihologic, pentru momentele dificile, cât și practic, pentru a genera resurse când te blochezi. De exemplu, ei îți pot face o recomandare de curs, te pun în legătură cu cineva pentru un nou loc de muncă etc.  

  În plus, ideal este să fi început deja să construiești o sursă extra de venit înainte de schimbare.” Ina

   I-am întrebat și pe membrii Comunității Banometru care   este cel mai important lucru pentru ei atunci când fac schimbări în viață. Iată câteva dintre răspunsurile lor, care sperăm să te inspire!

  “Să-mi pun întrebări: Ce schimbare vreau să fac? Ce trebuie să fac? De ce vreau o schimbare? Ce avantaje și dezavantaje îmi aduce schimbarea pe termen scurt, pe termen lung?” (Gina)

  “Să nu renunțăm când dăm de greu! Să fim consecvenți, perseverenți și să ne reamintim motivele ce stau la baza schimbării pe care ne-o dorim. Și, de ce nu, să vizualizăm cât mai în detaliu cum ne vom simți atunci când schimbarea aceea va fi materializată.” (Felicia) 

Să ne alegem un mentor care a obținut deja ceea ce noi ne dorim.” (Marius) 

  • E important să știm dacă schimbarea este în acord cu valorile noastre sau cum poate susține ceva care este în acord cu valorile noastre.
  •  Să facem în fiecare zi un lucru în direcția respectivă, oricat de mic.
  • Să cerem ajutor/ mentorat. În momentul de față, lucrez cu un mentor pentru o schimbare de job. Înainte preferam să lucrez singură la atingerea obiectivelor mele (probabil frica de a arăta că nu știu, frica de a fi judecată etc). Opinia mea s-a schimbat după această experiență și acum mi-ar plăcea sa lucrez cu un mentor la fiecare obiectiv de pe lista mea. 
  • Poate putem trece pe lista lucrurilor importante și a-ți da voie să testezi lucruri noi (care pot funcționa sau nu, care sunt în zona ta de confort sau nu).” (Silvi)

Să ne punem intenții.” (Sergiu)

Chiar să VREM și să ne ținem de schimbare. E greu să schimbi un obicei sau să adopți un nou comportament. Consecvența, hotărârea și să nu dai înapoi, oricât de dificil ar fi, căci dificil ESTE.” (Camelia) 

Pe lângă cele enumerate deja, mi-am pus pe hârtie aptitudinile. Este important să evaluezi dacă îți poți schimba viața făcând ceva ce ți-ar plăcea.” (Valentina) 

Tu cum ai gestionat schimbările profesionale de până acum? Care crezi că este cel mai important lucru de făcut în acest caz? Hai în Comunitatea Banometru să discutăm cum facem trecerile mai ușoare! Împărtășim idei, ne inspirăm și învățăm unii de la alții.

 



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.