Idei practice de economisire prin obiceiuri fără risipă

Sănătatea financiară și obiceiurile prietenoase cu mediul se potrivesc de minune, mai ales când vrem să economisim bani. Cu puțină atenție și creativitate, putem reduce risipa cu produsele pe care le cumpărăm pentru locuință și îngrijirea personală, fie că vrem să  cheltuim mai puțin, ne pasă de planetă sau ambele.

Despre toate acestea am povestit în întâlnirea LIVE unde Isabela Neague, moderatoarea comunității Banometru, a avut-o ca invitată pe Diana Ghindă. Diana a început să învețe și să aplice acum 10-15 ani educația financiară și sustenabilitatea. Mai întâi personal, apoi ca antreprenor și ca mamă a testat și a adoptat tot mai multe obiceiuri care să reducă deșeurile. A îmbinat lucruri învățate în copilărie de la bunica și mama cu resurse noi despre sustenabilitate, iar în timp a observat cum aceste obiceiuri au generat reduceri în bugetul de cheltuieli. 

Am extras din conversația cu Diana câteva idei și obiceiuri pe care le poți aplica în viața ta ca să reduci risipa și, astfel, banii cheltuiți degeaba, care practic se duc... la gunoi.

Principii de care să ținem cont când vrem să adoptăm obiceiuri sănătoase pentru casă și îngrijirea personală:
  • Regândește: observă ce anume arunci mai des, vezi cum arată coșul tău de gunoi și cel de reciclat. Începe de acolo pentru a diminua risipa. Te poate ajuta exercițiul practic din fișa de lucru de la video #7 Banometru (Trebuie să fii logat în contul tău Banometru ca să ai acces. Dacă nu ai cont, îți poți face unul aici, gratuit).
  • Relocalizează: cumpără produse locale, cumpără de la magazine mai apropiate de casă, așa poți și susține un antreprenor, un fermier sau un meșteșugar din zona în care stai sau dintr-o zonă apropiată.
  • Reutilizează: apelează la obiecte pe care le poți folosi de mai multe ori (termosul de cafea, sticla de apă).
  • Redu (descreștere): vezi ce pot să reduci  fără să-ți afecteze calitatea vieții.
  • Repară: găsește oameni care se pricep la reparat (croitorie, încălțăminte, electronice) și apelează la ei sau repară chiar tu unele lucruri, dacă te pricepi.
  • Refuză: dă înapoi sau refuză lucrurile pe care crezi că nu le vei folosi, inclusiv cadouri, dacă îți permite contextul.
  • Redistribuie (vinde, donează): vinde sau donează obiectele pe care nu le mai folosești.
  • Recirculă: vezi unde poți cumpăra sau schimba lucruri folosite, la mâna a doua, care sunt în stare bună. Există inițiative pentru schimb de jucării, de haine sau de cărți. 
  • Compostează (rot): se aplică mai mult pentru cei care au curte sau un balcon mai mare și pot să composteze resturile alimentare.
  • Reciclează/ colectează selectiv: este ultima opțiune pe listă, pentru situațiile în care nu ai reușit să găsești o altă soluție.

Poate aceste principii, în esență, nu ți se par noi. Într-adevăr, multe dintre ele erau sau sunt practicate la țară, de bunici, sau în alte vremuri, când oamenii nu aveau de ales. Însă putem adopta și în prezent obiceiuri sustenabile, folosindu-ne de noi produse sau resurse.

Sustenabilitatea este disponibilă oricui, dar trebuie adaptată. 

Orice obicei din zona de sustenabilitate trebuie regândit din perspectiva situației fiecăruia înainte de a fi adoptat. Obiceiurile sustenabile vor arăta diferit în funcție de contextul și stilul de viață: depinde dacă ești student(ă), mamă cu copii mici, dacă locuiești la țară sau la oraș, dacă ești singur(ă) sau în cuplu etc.

De unde începi dacă vrei să reduci risipa și să faci economii

Diana recomandă să ne răspundem la aceste două întrebări:

  • Ce lucruri cumpăr, folosesc puțin, apoi arunc? 
  • Cu ce aș putea să le înlocuiesc, ca să fie mai trainice și să le folosesc mai mult?

Dacă îți ții bugetul, vezi pe ce categorii dai mai mulți bani și ai putea reduce. De exemplu, dacă observi că pe apă, soluția poate fi să îți iei o cană filtrantă sau un filtru pentru chiuvetă. Iată câteva recomandări: 

Obiecte și obiceiuri mai prietenoase cu mediu și cu bugetul

Bugetul de mâncare

  • Utilizează recipiente refolosibile pentru apă, cafea, ceai sau alte băuturi. Unele cafenele oferă chiar reduceri dacă aduci cana ta.
  • Investește în săculeți reutilizabili pentru fructe și legume și sacoșe reutilizabile, înlocuind pungile de plastic de unică folosință. Săculeții pot fi confecționați și acasă sau cu ajutor de la cineva din familie cu mașină de cusut, folosind materiale reutilizate.
  • Optează pentru alimente achiziționate vrac, astfel încât să poți folosi propriile recipiente/ambalaje reutilizabile: condimente, fructe uscate, fructe proaspete, legume.
  • Alege paiele reutilizabile - se găsesc de cumpărat împreună cu o periuță pentru curățare, unele dintre ele se pot spăla și la mașina de spălat vase.
  • Planifică-ți mesele și fă o listă de cumpărături pentru a reduce risipa alimentară și pentru a economisi bani.

Bugetul de casă

  • Înlocuiește folia de plastic cu caserole de sticlă pentru a păstra alimentele la frigider.
  • Poți înlocui hârtia de copt de unică folosință cu o folie pentru copt reutilizabilă.
  • Alege șervete de bumbac pentru bucătărie, în loc de șervețele de hârtie de unică folosință.
  • Utilizează sisteme de filtrare a apei în loc de apă îmbuteliată pentru a reduce deșeurile de plastic.
  • Detergenți lichizi cumpărați în sticla proprie.
  • Programele Buy-Back de la unele magazine = aduci un produs folosit sau care nu-ți mai trebuie la magazinul de unde l-ai cumpărat și primești o reducere pentru a cumpăra unul de care ai nevoie. Exemple de magazine care au astfel de campanii: Ikea, Decathlon.
  • Acumulatori în loc de baterii. Mai ales pentru jucăriile copiilor, dar nu numai. Bateriile pot fi schimbate cu acumulatori în unele magazine, de exemplu la Ikea.

Bugetul de igienă personală

  • Poți să folosești bețișoare de urechi reutilizabile și ață dentară în recipient de sticlă, reîncărcabil, pentru a reduce consumul de produse de unică folosință.
  • Optează pentru dischete demachiante din bumbac, pe care le poți spăla și reutiliza.
  • Cosmetice în ambalaje de carton și săpun solid.

Educație și alte cheltuieli

  • Împrumută cărți de la biblioteci sau de la prieteni pentru a reduce cheltuielile și deșeurile de hârtie.
  • Alege markere reîncărcabile, asemenea stiloului cu cerneală.

La nivel de zile sau săptămâni, progresul și economiile nu sunt spectaculoase. Dar când calculăm la nivel de ani, situația de schimbă și vedem că bugetul și viața noastră au avut de câștigat.

Costă mai mult să fii sustenabil?

Unele obiceiuri sustenabile nu ne costă deloc – o sacoșă de pânză sau un termos probabil avem deja acasă, dar ne costă schimbarea de mentalitatea și obiceiul de a le lua cu noi, de a le pune în geantă. Acestea se rezolvă în timp, prin practică. Pot ajuta conversațiile cu membri ai familiei sau chiar un reminder pe telefon.

Alte lucruri costă inițial mai mult decât corespondentele lor de unică folosință (de ex., sistemele de filtrare a apei), sau foarte mult (de ex. panourile solare), dar pe termen lung micile reduceri de cheltuieli se adună și înseamnă economie la buget. De exemplu, Diana a calculat la un moment dat o economie de 250 lei/ an de la înlocuirea șervețelelor de unică folosință cu variante textile reutilizabile. 

Adoptă obiceiurile și obiectele sustenabile pe rând

Recomandarea Dianei este să facem schimbările treptat, nu multe deodată, pentru că altfel pot fi copleșitoare și foarte posibil nici nu ne vom ține de noile obiceiuri. E mai bine să testăm un obicei sau obiect nou (de exemplu, șervete de bumbac), să vedem dacă se potrivește stilului nostru de viață, să-l integrăm în activitatea noastră și de-abia apoi să trecem la un altul. 

E important să testezi și să găsești o combinație de lucruri/ obiceiuri sustenabile care sunt potrivite pentru tine.

Despre opțiunile mai prietenoase cu mediul te poți informa din mediul online, din comunitățile de troc sau din magazinele de specialitate, ca de exemplu magazinul Zero Waste din București. Poți întreba acolo ce produse noi au.

În concluzie, când vine vorba de adoptarea unor obiceiuri fără risipă, e important să elimini presiunea de a face schimbări mari peste noapte, care îți pot afecta bugetul, dar și pe tine. E de preferat să iei lucrurile pe rând, cu blândețe. Nu căuta perfecțiunea, ci progresul.

Urmărește înregistrarea discuției LIVE aici.

Alte resurse:

Harta sustenabilității – aici găsești ateliere de reparații, magazine zero waste și alte inițiative care promovează sustenabilitatea (în toată țara)

Unde ducem uleiul folosit? 

  • Uleiosul
  • OliRight (Timișoara)
  • Unele benzinării au campanii de colectare de ulei uzat
  • Ca alternativă, putem reduce cantitatea de ulei folosită la gătit și cantitatea de carne.

Biblioteca obiectelor (București) - loc de unde poți împrumuta ocazional obiecte diverse, ca de exemplu o bormașină sau un hamac.

Câteva magazine (fizice) fără risipă: Magazin Zero Waste – București, Less – Timișoara, AER – Piatra Neamț

https://cumparalocal.ro

https://www.facebook.com/adoptauntaran.ro/