În cele ce urmează vom discuta despre un lucru foarte important, și anume cum să ne producem sau, și mai bine, să ne crestem veniturile. Abilitatea de a produce venit se mai formulează și „să faci bani”. Doar ca să faci bani este o chestiune ilegală, în sensul în care în fiecare stat există o structură care se ocupă cu făcutul banilor. Statul are, de obicei, monopol pe făcutul de bani. Prin urmare, cred că ar fi util să conștientizăm că toți banii pe care o să-i obținem vreodată se afla deja la alți oameni, pentru că numai oamenii folosesc bani. Tot ce avem noi de făcut este să le oferim celorlalți motive suficiente pentru a se despărți de viața lor lucrătoare și să ne-o dea nouă. Adică să le rezolvăm o problemă, oferindu-le o soluție. Să îi ajutăm să vadă că dacă ne-ar plăti pe noi, o sa le fie mai bine ori mai puțin rău. Pe scurt, vorbim de un ciclu de oferta și cerere, în care tu devii cel care creează o cerere pentru oferta ta.
De asemenea, este important de știut că avem doi factori motivatori extrem de importanți: plăcerea și durerea. Aceste două emoții stau la baza acțiunilor pe care le întreprindem- ne dorim să obținem plăcerea și să evităm durerea, de cele mai multe ori. Desigur, cum oamenii sunt ființe complexe, putem avea adesea relații mai complicate decât atât.
Ce abilitate poți să-ți dezvolți, astfel încât ceilalți oameni să fie bucuroși să te plătească și să-și dorească să primească lucrul respectiv de la tine, în loc de la altcineva? Cum poți să-ți împachetezi unicitatea și s-o oferi lumii?
Filozofia următorului exercițiu este împrumutată din înțelepciunea principiului IKIGAI, din cultura japoneză. IKIGAI este compus din 2 cuvinte: `iki`- a trăi, a fi și `gai`- scop, motiv, rațiune; deci, acest cuvânt se referă literalmente la scopul de a fi. Recomandările japonezilor sunt pentru o viață trăită simplu și cu intenție, pentru a aduce echilibrul necesar, astfel încât să nu simțim niciodată presiunea sau povara muncii pe care o facem, întrucât aceasta stă la baza expresiei noastre autentice.
Așa că, te invit să-ți deschizi workbook-ul în format electronic sau printat.
Exercițiul pe care ți-l propun te va ajuta să-ți descoperi resursele interioare.
Ai de făcut 4 liste și anume:
- Lucruri pe care știu să le fac:
Pot fi de la gătit, vorbit limbi străine, scris, crescut copii, etc - orice abilitate pe care o ai poate fi transformată în sursa de venit în momentul în care devii conștient de ea și descoperi că sunt alți oameni împrejur, dornici să plătească pentru asta. Poate că există și alte persoane care ar ști să facă lucrurile pe care le știi și tu, însă nimeni altcineva nu este TU! Tu ești unic și ai posibilitatea de a oferi aceasta unicitate, prin faptul că tu ești expertul vieții tale.
- Lucruri pe care îți place să le faci - pentru că te inspiră.
Aici aș vrea să dau exemplul celor cu magazinul Himalaya din spatele magazinului Cocor, care este un magazin cu profil de montaniarzi. Pentru că celor cărora au deschis magazinul le plăcea să meargă pe munte, au descoperit că în momentul în care era nevoie de acest echipament, mai erau oameni cu ei care nu aveau necesarul de siguranța și confort, și i-au întrebat dacă și-ar cumpăra echipament dacă ar avea de unde. În urma unui răspuns pozitiv, le-au adus soluția: au adus echipament celor cărora își doreau să-l aibă pentru a merge pe munte, bucurându-se de experiența fără a face rabat din cauza lipsei de informație sau alegere.
- Pentru ce mă caută oamenii și ar fi dispuși să mă plătească
Dacă îți dai câteva momente de gândire, vei constata că oamenii nu te caută pentru motivele pe care le crezi tu, ci mai degrabă pentru alte motive. Exemplul pe care îl pot da este despre o doamna inginer din Suceava, care s-a mutat la țară, într-un sat de pe lângă oraș. Sătenii o căutau nu pentru cunoștințele și abilitățile ei inginerești, ci pentru cozonacii săi fantastici. Ca urmare, s-a conformat, și a decis că în loc de ingineră, va fi cozonocăreasa, și și-a deschis o cozonocărie, unde face cozonaci pe care-i vinde inclusiv corporatiștilor din București. Așadar a avut de ales între „sunt ce scrie pe diplomă că sunt, sau sunt o persoana care știe să facă un lucru care este căutat de alte persoane, și pentru care alte persoane sunt dispuse sa dea bani?”
Tu în ce situație de a alege te vezi?
- Provocări pe care le-ai avut și le-ai rezolvat
Gândește-te la cele mai mari provocări pe care le-ai întâlnit atât în viața personală, cât și în cariera sau viața de familie pe care ai reușit să le depășești și, mai mult decat atât, momentele din care ai invatat ceva valoros și ai putea sa dai mai departe din ponturile descoperite. Asta înseamnă că unicitatea ta poate fi transferată ca și puncte valoroase pentru altcineva.
Cel mai adesea, în momente dificile care ne scot din zona de confort, ne vedem nevoiți să găsim soluții noi cu ajutorul resurselor interioare, care pot crea modalități inedite de creștere. Tu ce astfel de exemple ai?
Perfect. Acum este momentul să-ți completezi în workbook fie pe calculator, sau formă printată, sau chiar caietul personal. Acordă-ți timp pentru a face acest exercițiu și permite-ți să explorezi răspunsurile fără judecată sau presiune. Spor!
După ce ai terminat, îți recomand să arunci un ochi și la secțiunea cele 10 legi ale IKIGAI-ului. Privește-le ca pe niște sugestii pentru a trăi mai prezent/ă în viața ta.