Cardul de credit – ofertă de neratat sau datorie de refuzat?

“De ce să aștepți reducerile, când îți poți cumpăra tot ce vrei chiar acum? Vrei la shopping, dar mai e până la salariu? Vrei să-ți cumperi ceva ce nu îți permiți? Ia-ți un card de credit! Fără documente de venit! Fără să te deplasezi până la sediul băncii!”

Zeci de reclame de acest fel îți invadează viața zilnic, pe rețelele sociale, la televizor sau pe stradă. Este însă cardul de credit o soluție bună pentru a cumpăra tot ce-ți poftește inima?

Ce e un card de credit?

Unii ar spune că e un mic împrumut, în condiții extrem de avantajoase pentru cel care îl contractează. Nimic mai greșit!

Cardul de credit este o formă de îndatorare la bancă, adesea în condiții deloc avantajoase. Cardul de credit e, în mod clar, un credit, care variază de la o bancă la alta, dar nu depășește un anumit număr de salarii. Se pot accesa sume pornind de la câteva sute de lei și ajungând la câteva zeci de mii de lei, în funcție de valoarea venitului lunar. 

Cum funcționează cardul de credit? 

Poți să accesezi o linie de creditare prin intermediul căreia ți se permite folosirea unor bani – banii altcuiva, nu? – în caz de nevoie și cărora nu li se aplică dobândă (o vreme) dacă îi returnezi în perioada de grație, care este de o lună și câteva zile de la cheltuirea lor. Dacă întârzii chiar și o zi peste data scadenței, banca percepe dobânzi mari, chiar peste 25% din sumă. 

Cardul de credit - e avantajos? 

Singura variantă în care ofertele la cardurile de credit chiar sunt avantajoase este aceea în care reușești returnarea integrală a sumei folosite înainte de scadență.

Altfel, cardul de credit este doar o datorie împovărătoare, iar băncile, în principiu, mizează tocmai pe faptul că cei mai mulți dintre clienții care își iau un astfel de produs nu au disciplina financiară necesară returnării banilor la timp.

Cât de scump e un card de credit?

Cardul de credit, ca orice produs bancar, presupune și alte costuri legate de emiterea și administrarea lui.

Costurile de emitere sunt de câteva zeci de lei, în funcție de bancă (deși sunt bănci care nu au taxă de emitere, dar au alte taxe). În general, aceste tipuri de carduri se emit pe minim 3 ani și presupun și cost de administrare a contului, care, la fel, ajunge chiar și la câteva zeci de lei pe an.

Nici alte operațiuni legate de cardul de credit nu sunt gratuite, de la retragere numerar, până la folosirea de internet banking, asigurări, înlocuire card sau PIN sau taxa de rambursare întârziată.

În plus, făcând o simulare la oricare bancă, poți ajunge să plătești chiar și câteva zeci de luni bune pe lună sau chiar câteva sute sau chiar mii de lei pe an (dacă nu rambursezi la timp).

Află mai multe despre cardul de credit și cum să-l folosești corect, ca să fie în avantajul tău.

Urmează cursul de educație financiară pe care ți-l oferim pe platforma Banometru, iar dacă ai nevoie de îndrumare pentru rambursare datorii sau prevenirea lor, te așteptăm la sesiunile gratuite de coaching financiar!