Independența financiară – poți ajunge la ea?

Cum devin independent financiar? Cum pot să fac venit pasiv? 

Auzim uneori aceste întrebări de la oamenii cu care discutăm și probabil că și Google sau ChatGPT trebuie să răspundă tot mai des la ele. Multe persoane își doresc să devină independente financiar și visează să aibă venit pasiv, cu gândul că nu va mai trebui să muncească, iar banii vor venii la ei pur și simplu. Însă și venitul pasiv are o parte activă, de care majoritatea uită sau nu știe.

Despre ce înseamnă independența financiară și cum o putem obține în mod realist am discutat cu o persoană care a ajuns acolo și împărtășește cu drag parcursul său pentru a-i inspira și pe alții. Oana Mitruț a stat de vorbă din partea echipei noastre cu Geta Butar, membră a comunității Banometru, consultant financiar și... pensionară la 54 de ani.

Iată câteva idei desprinse din conversația cu Geta, care sperăm să te motiveze să lucrezi la visul tău, indiferent de vârstă! 

Ce înseamnă independența financiară?

Fiecare om are o perspectivă diferită despre independența financiară. Unele persoane consideră că dacă până când ies la pensie au acumulat suficiente proprietăți, pot vinde din ele în caz că au nevoie de bani. Alte persoane se uită la independența financiară prin prisma luxului, adică să aibă o vilă, o mașină bună, să se poată bucura de o viață de lux.

O altă definiție a independenței financiare se referă la a avea o anumită sumă de bani de la o vârstă aleasă, care să-ți acopere minim cheltuielile curente, iar dacă vei mai dori să lucrezi, să poți să o faci fără presiunea de a câștiga bani. Adică să poți să te retragi și să nu mai lucrezi neapărat, având economii din care să trăiești bine.

Perioada pensionării nu trebuie să fie neapărat pasivă, poți să te gândești cum vrei să arate ea și cum îți poți îmbunătăți din acest moment calitatea vieții în viitor. Întreabă-te cât o să te coste stilul de viață pe care vrei să-l ai la 50, 60, 70 de ani și apoi începe deja să strângi bani pentru a-ți crește șansele să-l trăiești.

Independența financiară - Începe cu atitudinea

Este mai greu să ai o gândire pozitivă și să te ocupi de independența ta financiară când de-abia te ajungi cu banii, dar poți să adopți o atitudine deschisă și să vezi ce soluții poți găsi începând din prezent. Câteva puncte de pornire:

  • Intră pe grupuri unde se dezvoltă principiul economisirii, unde sunt oameni cu aceleași provocări ca ale tale și care vor să găsească soluții. Un exemplu este comunitatea Banometru. Aplică și testează idei, ca să vezi ce se potrivește situației tale de viață.
  • Citește constant și creează-ți un obicei de a învăța lucruri noi. Din ce citești, alege 3 idei utile, valoroase pentru tine și pune-le în aplicare. Dacă rămâi cu 1000 de idei în minte, scad șansele să le aplici și, deci, să obții vreo îmbunătățire.
  • Informează-te și discută cu oameni avizați. Când vrei să iei o decizie, ia-ți informația dintre 3 surse diferite: un site oficial, un expert și un prieten care are deja obiceiurile pe care vrei să ți le dezvolți.
  • Pornește cu atitudinea curajoasă de a te uita la bugetul tău, chiar dacă e groaznic. Nu trebuie neapărat să folosești o aplicație sau un excel complicat ca să-ți planifici și să-ți monitorizezi banii. Poți să folosești o agendă obișnuită, dacă îți este mai ușor.
  • Fii conștient(ă) că lucrurile nu se schimbă de la o zi la alta, dar prin pași mici și consecvenți poți reuși să ajungi unde ți-ai dorit.

Un alt lucru important ca să-ți construiești independența financiară e să ai un vis.

Scrisul cristalizează gândurile, e mai ușor să știi ce ai de făcut când așezi planul pe hârtie. Răspunde la aceste întrebări pentru a-ți clarifica visul:

  1. Când te trezești dimineața, pentru ce anume te trezești? Care e primul lucru care-ți vine în minte? Pot fi sănătatea, copilul, casa, părinții, o pasiune, cariera etc. Acel lucru te motivează și trebuie să-l cuantifici, să mergi mai în adâncime, să înțelegi de ce e important pt tine.
  2. Care e cel mai important lucru pentru tine în acest moment al vieții? Acesta e un alt motor, alături de răspunsul de la prima întrebare, deoarece oamenii încep să facă lucruri în direcția viziunii identificate. Măcar o dată pe an, ia-ți timp să-ți faci o analiză a valorilor și să vezi ce contează cu adevărat pentru tine la acel moment, deoarece prioritățile se mai schimbă.

Când tu ai control pe atitudine, cunoștințe, abilități și obiceiuri, iar drumul este presărat cu bucurie, niciun factor perturbator nu te mai afectează.

Un alt exercițiu: Fă o listă cu 20 de dorințe, cu reușite care simți că te-ar împlini, care corespund valorilor tale și care poate îți vor aduce la un moment dat și bani. Nu contează cât timp durează să le îndeplinești. Anual, fă-ți o analiză a acestor dorințe, vezi ce s-a îndeplinit și ce nu. Prioritizează-ți dorințele, iar acțiunile și deciziile să vină în aliniament cu aceste conștientizări.

Doar să scriem o rezoluție la început de an nu funcționează neapărat. Însă ne putem sprijini de listă ca să realizăm planurile de viață cu ajutorul banilor. Banii sunt un instrument care ne ajută să trăim viața pe care ne-o dorim.

Recomandarea Getei este să ai setat foarte clar unde vrei să ajungi ca sumă de bani

Dacă nu vrei să te concentrezi din prima pe independență financiară, lucrează pe un obiectiv mai mic, de 3 sau 5 ani, ca să-ți dezvolți cu pași mici obiceiul planificării pe un anumit termen.

Apoi fii consecvent(ă) cu planul făcut. De exemplu, acum câștigi 7000 lei și îi cheltui pe toți. Identifică visul, cuantifică-l în bani – cât ar însemna, împarte suma la 3 ani, de exemplu, apoi la 12 luni și vezi ce ar însemna lunar ca bani pe care să-i economisești. Dacă suma este de 10-15% din venitul tău, îți poți imaginea că de mâine îți scade salariul cu 10-15%. Fii tu angajatorul tău intern și pune deoparte din venituri acești 10-15%, ca atunci când intervine un factor extern (o reducere reală de salariu sau o scădere a veniturilor) să fii pregătit(ă).

O informație pe care o cauți din timp poate nu te costă nimic, dar lipsa ei, da. Informează-te de acum ce pensie vei avea, iar dacă suma este foarte mică, ai un motiv în plus să-ți planifici viața din timp, cu disciplină. Nu uita că disciplina se poate construi, deci nu e o problemă dacă nu o ai deja.

Pentru planificarea banilor e nevoie de matematică, dar și de spontaneitate, flexibilitate, creativitate. Nu există rețete predefinite și de aceea trebuie să te folosești de creativitate și imaginație și să le pui să lucreze pentru viața și banii tăi.

Mai multe recomandări despre libertatea financiară găsești în cartea scrisă chiar de Geta Butar, “Ritual de sănătate financiară”.

Urmărește întregistrarea discuției dintre Oana și Geta, aici.

Vrei să afli și alte idei practice pentru a-ți organiza mai bine banii și viața? Înscrie-te la newsletterul Banometru, dacă n-ai făcut-o deja! 



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.