Tu ce scoți din priză când pleci de acasă?

Primăvara este sezonul perfect pentru curățenie în buget, când tăiem cheltuielile nefolositoare ca să poată să înflorească obiceiuri mai bune; mai bune pentru portofelul nostru, pentru obiectivele pe care ni le-am propus și, de ce nu, pentru mediu. 

Sunt gesturi pe care le putem face ca să reducem din cheltuieli, dar în același timp avem grijă și de mediu, de viitor - deci toată lumea are de câștigat. De exemplu:

  • Mergi la cumpărături cu lista, ca să nu mai arunci mâncare.
  • Îți iei mai puține haine, dar de o calitate mai bună.
  • Închizi apa cât timp te speli pe dinți.
  • Alegi electrocasnice eficiente energetic.

De la simple gesturi, acestea se pot transforma în obiceiuri, așa că te încurajăm să devii conștient(ă) de efectele pe care acțiunile tale zilnice le au asupra bugetului și a mediului înconjurător și să gândești pe termen lung, pe cât posibil.

Este adevărat că nu putem controla totul când vine vorba de asigurarea unui mediu mai sănătos pentru viitor, din postura de simpli consumatori. Însă putem să facem alegeri mai bune atunci când stă în puterea noastră, chiar dacă este vorba despre mici obiceiuri sau acțiuni, cum ar fi alegerea și folosirea electronicelor și electrocasnicelor, a mijloacelor de transport sau a locuinței.

Am povestit despre alegeri mai prietenoase cu mediul și cu buzunarul împreună cu Ștefan Dobre, Event Manager EFdeN. EFdeN este un ONG fondat în 2013, care dezvoltă proiecte concentrate pe sustenabilitate, schimbări climatice, tineret și mediu. 

Ștefan și-a găsit pasiunea în zona educației sustenabile a publicului larg, unde consideră că în fiecare zi pot fi lucruri de îmbunătățit. Alături de colegii lui, organizează evenimente, a ridicat o locuință verde și a creat ghiduri pentru un viitor mai prietenos cu mediul. “În EFdeN am văzut că nimic nu este imposibil atunci când vrei să oferi un viitor mai bun următoarelor generații. Noi credem că mai bun înseamnă mai sustenabil.”

Banometru: Care sunt cei mai mari consumatori de energie dintr-o locuință obișnuită (electronice și electrocasnice) și ce putem face pentru a optimiza consumul?

Ștefan

  • Aparatele de încălzire și răcire sunt probabil cei mai mari consumatori de energie dintr-o locuință. O soluție aici ar fi strategiile pasive ce pot menține o suprafață răcoroasă sau încălzită o perioadă mai lungă de timp. De exemplu, izolarea termică a locuinței.
  • Frigidere și congelatoare. Aici cea mai bună metodă este de a urmări etichetele de energie înainte de a achiziționa un produs electrocasnic. Un produs de o clasă superioară consumă până la 50% mai puțină energie.
  • Mașina de spălat și uscătorul de rufe. Pentru mașina de spălat și uscătorul de rufe ne putem îndrepta spre programele ‘eco’ ale acestor aparate, unde folosim mai puține resurse.

Banometru: Dacă suntem în baia unui restaurant, după ce ne spălăm pe mâini, ce e mai bine pentru mediu: ne ștergem cu șervețele de hârtie sau folosim uscătorul electric?

Ștefan: Aici cred că ajută să vedem scenariul în care ne aflăm. Dacă ar fi să discutăm de cazul ideal - atunci când energia de la locația respectivă provine din surse regenerabile - uscătorul electric este soluția optimă. Șervețelele înseamnă copaci tăiați, producție și transport = CO2.

Banometru: Avion sau tren - ce mijloc de transport este mai ecologic pe distanțe lungi?

Ștefan: În general, trenurile sunt considerate mijloace de transport mai sustenabile decât avioanele pe distanțe lungi, din mai multe motive: emisiile de gaze cu efect de seră, eficiența energetică, poluarea locală și zgomotul, infrastructura existentă. Totuși, este important să luăm în calcul timpul de deplasare, deoarece pe distanțe foarte lungi poate fi mai eficient să folosim avionul.

Banometru: Când plecăm de acasă pentru o săptămână, ce electronice și electrocasnice ar trebui să scoatem din priză?

Ștefan: Atunci când plecați de acasă pentru o perioadă mai lungă, este recomandat să scoateți din priză următoarele electronice și electrocasnice pentru a economisi energie:

    • Televizorul și sistemele de divertisment
    • Computerele și alte echipamente IT (cu excepția sistemelor de supraveghere, dacă există)
    • Încărcătoarele și dispozitivele mobile
    • Unele electrocasnicele de bucătărie (cuptor cu microunde, robot de bucătărie etc.)
  • Uscătoarele de păr, aparatele de ras și alte dispozitive de îngrijire personală.

Banometru: Panouri solare pe balcon, dacă stai la bloc. E posibil? E eficient?

Ștefan: Deoarece energia de la panouri trebuie consumată instantaneu pentru a te folosi eficient de ele și din cauza faptului că din apartament nu poate fi livrată în rețea pentru a fi preluată ulterior înapoi ca prosumator, ar fi nevoie de un acumulator pentru a putea utiliza energia produsă. Din cauza consumurilor mici în apartamente și a costurilor ridicate ale unui mini sistem fotovoltaic cu acumulator, nu are sens, din punct de vedere economic, un sistem pe balcon. Doar pasionații practică acest lucru, în special dacă au pene dese de curent și aceasta este problema pe care vor să o rezolve, nu scăderea facturii la curent.

Banometru: Când ne cumpărăm o locuință (casă sau apartament la bloc), ce ar trebui să verificăm pentru a ne asigura că avem o construcție cât mai “verde”/ eficientă energetic?

Ștefan: Cred că primul pas aici ar fi un audit energetic pentru a verifica situația locuinței din acest punct de vedere. Aici prețurile cel mai probabil cresc dacă ne dorim să apelăm la profesioniști, însă prețul merită în viitor. Cel mai bun exemplu ar fi acesta: degeaba ai ultima generație de tâmplărie dacă a fost montată slab. O tâmplărie montată prost înseamnă creșterea puternică a facturilor, mai ales în lunile mai friguroase. 

Despre EFdeN

“Suntem o echipă multidisciplinară formată în medie din 30 de studenți și proaspăt absolvenți din diverse domenii. Dezvoltăm proiecte și oameni care vor să creeze în România. Ne concentrăm pe sustenabilitate, schimbări climatice, tineret și mediu. 

Am câștigat peste 70 de premii naționale și internaționale, participând de trei ori la cea mai importantă competiție mondială de case solare și tehnologii integrate, Solar Decathlon, în 2014 la Versailles, în 2018 în Dubai, iar acum lucrăm la reconstrucția casei VATRA, de la a treia participare a noastră, de anul trecut, ce a avut loc în Wuppertal, Germania.”





img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.