Planificarea bugetului anual - cum se face și la ce te ajută

Multe persoane ezită să-și facă bugetul anual, adică să-și planifice banii pe următoarele 12 luni, considerând că e un proces dificil și că nu merită efortul.

Deși a-ți face o planificare anuală pentru bani nu pare foarte atractiv, poate fi o metodă extrem de eficientă ca să-ți creezi structura necesară pentru a ține evidența finanțelor tale.

Dacă ai nevoie de ghidaj și un plus de motivație pentru a trece le acțiune și a-ți face bugetul anual, iată câteva idei de la Traian Moldoveanu, coach financiar Banometru, desprinse dintr-o discuție LIVE de acum ceva vreme, cu Oana Mitruț.

Diferența dintre monitorizarea cheltuielilor și planificarea banilor (bugetare)

Se confundă adesea a ține evidența cheltuielilor (monitorizarea) cu a-ți planifica viitoarele cheltuieli (bugetarea), pe care le vei avea într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat.

Monitorizarea banilor

Monitorizarea banilor este un mod prin care devii conștient(ă) de obiceiurile tale de consum. Cum? Îți notezi toate cheltuielile pe care le ai pe parcursul unei unități de timp: o zi, o săptămână sau o lună. Ideal ar fi să faci monitorizarea în fiecare lună, ca să-ți înțelegi obiceiurile de cheltuire/ consum, deoarece acestea diferă de la lună la lună. De exemplu, ianuarie este, pentru unii, luna reducerilor, decembrie = luna cadourilor, lunile de vară înseamnă vacanțe și plimbări, septembrie = începerea școlii etc.

Monitorizarea cheltuielilor este o etapă importantă din realizarea propriu-zisă a bugetului, deoarece ne arată tendințele, spre ce ne cheltuim de obicei banii/ timpul.

Planificarea cheltuielilor (bugetarea)

Planificarea cheltuielilor este un proces conștient prin care aloci o sumă de bani pentru fiecare categorie de cheltuieli pe care urmează să o ai. Ulterior, prin monitorizare periodică, vezi dacă te-ai încadrat sau nu în suma pe care ți-ai propus să o cheltui.

Important!

Putem să începem să ne facem bugetul pentru următoarele 12 luni din momentul în care ne-am dat seama că e bine să avem un buget, nu trebuie să începem neapărat din ianuarie.

În planificarea bugetului trebuie să includem, printre altele:

  • Veniturile din salarii și din alte surse (proiecte, colaborări, chirii).
  • Cheltuielile pentru satisfacerea nevoilor, cele non-negociabile: chirie, utilități, mâncare, transport, rate la bănci etc. *Pont pentru cumpărături: grupează produsele pe bandă în funcție de categoriile tale din buget și pune despărțitoare între ele (mâncare, produse de îngrijire, produse de curățenie, mâncare pentru animale de companie etc.). În acest fel îți va fi mai ușor să aloci cheltuielile în categoriile corespunzătoare.
  • Cheltuielile pentru satisfacerea dorințelor și a obligațiilor sociale (ieșit în oraș, nunți, botezuri, aniversări). Să profităm de faptul că multe dintre acestea sunt previzibile: onomastici, zile de naștere, nunți. Aceste cheltuieli le vom avea oricum, iar dacă le luăm în calcul din timp, ne va fi mai ușor să economisim și să ne pregătim pentru ele.

Hai să vedem niște exemple.

  • Primești o invitație la nuntă pentru luna august. Dacă decizi să participi, începe deja să te gândești ce cheltuieli presupune un astfel de eveniment și de câți bani va fi nevoie. Include aici nu doar darul de nuntă, ci și ținută, pantofi, coafor, deplasare, cazare Adună toate aceste costuri și împarte suma finală la numărul de luni rămase până la eveniment. Ulterior, poți să economisești lunar banii (într-un cont, un borcan sau un plic dedicat acelui eveniment), astfel încât când vine evenimentul să ai deja banii strânși.
  • La fel putem proceda și în cazul cadourilor. Când îți faci bugetul anul, gândește-te cui vrei să cumperi cadouri și ce sumă aloci/ cadou. Știind suma totală, poți să economisești din timp, mai multe luni la rând; nu te trezești într-o zi că trebuie să scoți o grămadă de bani din buzunar și nu ai de unde.
  • Dacă ai o mașină, ia în calcul nu doar combustibilul, ci și celelalte cheltuieli anuale (RCA, ITP, revizii, taxa de drum, impozite anuale, eventual CASCO). Poți avea și o sumă extra alocată pentru consumabile, ca de exemplu schimbat cauciucuri, unele piese sau accesorii. Adună-le și împarte-le în planificarea bugetului, ca să strângi mai ușor banii până vine momentul cheltuielilor respective.

„Dar dacă adun toate aceste cheltuieli, suma e prea mare și nu am cum să economisesc banii respectivi, nici măcar lunar.”

Uite 3 soluții, din care poți alege ce ți se potrivește și ești dispus(ă) să pui în practică.

  1. Optimizează cheltuielile. Vezi care sunt prioritățile tale, către ce se duc banii și cum poți fi mai eficient(ă). De ex., poate faci risipă de mâncare sau comanzi prea des. Analizează care cheltuieli sunt cu adevărat necesare și care sunt mai puțin necesare și elimină-le pe cele din urmă.
  2. Crește-ți veniturile. Profită de hobby-uri sau cere o mărire de salariu.
  3. Vezi ce active și abilități ai – Poți vinde obiecte pe care nu le folosești și pe care se depune praful. O altă idee: gândește-te ce știi să faci și oferă cadouri folosindu-ți abilitățile (dacă știi să gătești, să croșetezi etc.).

„Dacă planificăm totul, ne pierdem spontaneitatea.”

Prin bugetare nu lăsăm loc neprevăzutului neplăcut. Dacă ai nevoie de spontaneitate în viața ta, alocă-i o sumă lunară de bani, ca să nu resimți bugetarea ca pe o interdicție. Concret, stabilește-ți o sumă lunară pe care să o poți cheltui cum vrei tu, la inspirația de moment. Fiind prinsă deja în buget, nu va fi o cheltuială neprevăzută.

Desigur, bugetul de spontaneitate este de luat în calcul dacă ai venituri mai mari decât cheltuielilee important să ai cu ce să susții spontaneitatea. Dacă veniturile sunt mai mici sau egale decât cheltuielile, prioritatea numărul unu ar trebui să fie să ieși din această ecuație și să ajungi pe plus.

Ai de făcut o alegere: păstrezi stilul de viață care face să nu-ți ajungă banii sau schimbi ceva în comportamentele tale din prezent.

„Am încercat să-mi planific banii, dar nu am reușit.”

Planificarea e un proces, e important să-l îmbunătățești și să continui, chiar dacă nu îți iese din prima. Adaptează recomandările primite: stabilește-ți categorii și sume realiste pentru stilul tău de viață. Încearcă să descoperi care e problema, ce te împiedică. Nu renunța.

Pe Banometru găsești modele de bugete în format Excel, pe care le poți descărca gratuit și apoi completa. Sunt editabile, deci le poți modifica în funcție de situația ta.

Iar în cazul în care ai nevoie de ajutor, nu ezita să apelezi la sesiunile gratuite de coaching financiar pe care ți le punem la dispoziție în programul Banometru! Primești îndrumare personalizată, 100% pentru situația ta, de la un specialist independent.

Te așteptăm cu drag!



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.