Teodor-Florin Stoica

Teodor-Florin Stoica

Povestește-ne pe scurt despre tine și la ce te pricepi

De mic sunt pasionat de numere astfel că știam tabla înmulțirii de la 5 ani. Fiind pasionat și de istorie, pentru că mereu am vrut să știu ce a fost înainte și înainte, multe lucruri se învârt și în jurul anilor ca repere ale amintirilor.

Fiind atât o personă deschisă și curioasă cât și o persoană pasionată de dezvoltarea personală și profesională am absolvit în 1997 Facultatea de Matematică în cadrul Universitații București, în 2007 Programul de Master Banci și Asigurări în cadrul Universității Titu Maiorescu București, în 2011 un curs de mentori, în 2013 două programe de formare în coaching, Coaching For Now în cadrul Coaching Essence și Action Reflection Learning, team coach, în 2014 un curs de trainer și formator, în 2019 Programul de Master Art-Terapie prin Teatru și Artele Spectacolului în cadrul UNATC București, în 2023 Formarea în Psihodramă în cadrul Asociației Române de psihodramă. Din 1999 practic Reiki, din 2013 sunt Maestru Reiki, din 2014 sunt facilitator Access BARS. 

Actoria, orice ține de teatru și film, este o prezență constantă în viața mea. Am făcut cursuri de actorie si teatru, am jucat în piese de teatru sau filme. 

 

Când ai început să fii interesat de sănătatea financiară? Cum ai depășit un moment financiar dificil și ce rol a jucat Banometru în acest proces?

De sănătatea financiară sunt interesat din 2008, când am reușit să scap de niște datorii care nu îmi dădeau pace, folosind toate resursele interioare de care am avut nevoie în acel moment. După o perioadă de jumătate de an am reintrat pentru 10 ani într-un alt vârtej al datoriilor, având în vara lui 2019 datorii de 48 000 de lei. Am folosit din nou resursele interioare, dar și psihoterapia pentru a creea o altă relație cu banii. În 6 luni am plătit 21 000 de lei din datorii. În noiembrie 2022 de la -48 000 ajungeam +80 000, având setat și obiectivul să am 60 000 de lei într-un fond de siguranță.

În aprilie 2023 Banometru a ajuns la mine. Am folosit resursele Banometru, în primul rând reluând  in luna mai obiceiul de a-mi monitoriza cheltuielile. Vreau să accesez zona de investiții și să construiesc o casă în Brad, Hunedoara și pentru, față de ultimii trei ani, la asta lucrez, să duc relația cu banii la nivele superioare.

 

Ce înseamnă coachingul financiar pentru tine? 

Coaching-ul financiar este util în atingerea obiectivelor financiare, învățarea unor  abilități de gestionare a banilor, de exemplu cum să economisești, cum să creezi un plan financiar sau cum să gestionezi plata datoriilor și a creditelor. Cu siguranță prin intermediul coaching-ului financiar îți dezvolți propriul program de educație financiară, ai în primul rînd în controlul tău deciziile legate de cheltuieli, ai o atitudine corectă care să te ducă la deprinderea unor obiceiuri financiare benefice atât pentru tine cât și pentru cei din jurul tău, dar cu siguranță nu primești de exemplu sfaturi nepotrivite legate de investiții.

 

Cum susții oamenii pentru care ești coach?  

Am studii legate de domeniul bancar și al asigurărilor, dar nu le-am folosit în mod direct în activitățile profesionale. Am însă o cunoaștere profundă și specială, o experiență și înțelegere asupra banilor. Educația mea în ceea ce privește banii a venit prin experiențele directe din ultimii 30 de ani. Nu sunt economist și nici bancher sau consultant de investiții.

Oamenii au întotdeauna resursele la ei pentru a-și rezolva lucrurile din viața lor. Ei sunt experți în viața lor. Și cu toate acestea ei vin la coaching sau la terapie pentru a primi soluții de la cineva considerat expert din punctul lor de vedere. Dar care sunt șansele să știu despre viața lor, mai mult decât știu ei? Sunt expert în procesul de coaching și pot vedea lucruri, la care poate tu nu te uiți, deși ele sunt în tine. Ți le aduc în față, iar apoi vedem ce poți face cu ele. Uneori am soluții, ele au funcționat pentru mine, dar nu garantez că vor funcționa și pentru tine. 

De cele mai multe ori oamenii au nevoie de spațiul acela în care ei se pot auzi vorbind. Și când se aud vorbind își clarifică lucrurile și apoi găsesc propriile soluții, care poate vor funcționa, poate nu. Este important să îți asumi atât împlinirea acestor soluții, cât și neîmplinirea lor. 

Câți dintre noi ne luăm măcar o oră pe săptămână din programul nostru cu intenția: Uite, acum vorbesc eu cu mine, mă înregistrez cu telefonul acesta și apoi ascult să aud ce am spus. 

 

Cum te încarci cu energie? Ce îți aduce bucurie? 

Ascult muzică, multă muzică, citesc, mă plimb pe oriunde, chiar și prin curte. Mă uit la filme. Meditez. Alerg. 

Istoria și arta îmi încarcă instant sufletul, citesc și urmăresc documentare audio sau video care vin spre mine, legate de istorie și artă.

Bucuria vine din orice lucru pe care îl fac, atât timp cât percep această bucurie și nu mă las dus de valurile nerealizărilor.

 

Care sunt superputerile tale? 

Răbdarea. Calmul. Perseverența. Reziliența. 

 

Recomandări pentru cineva care vrea să aibă o relație mai bună cu banii

Trăiește viața conștient, din plin, cu bucurie și cu recunoștință, în relația cu oricine și cu orice lucru semnificativ pentru tine.  

Prin urmare și în relația cu banii, este despre a învăța să înțelegi  și să accepți curgerea lor.



Inspirat de Andrei Roșca și Lynne Twist.

 

img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.