10 motive pentru care să folosești un buget

Buget. Doar când auzi cuvântul, te gândești la calcule complicate și respingi automat ideea de a te apuca să faci așa ceva. Sau poate nu înțelegi exact cum te ajută, deci nu îi vezi rostul. Tu ești o persoană spontană, de ce să te limitezi cu planificări financiare plictisitoare?

Dacă te regăsești în aceste situații, ai ajuns unde trebuie. În articolul de astăzi vorbim despre cum te poate ajuta un buget să ajungi la echilibru financiar și chiar să ai o atitudine mai relaxată în viața de zi cu zi.

Ce înseamnă un buget personal?

Bugetul este un plan de gestionare a banilor tăi, pentru o săptămână, o lună sau chiar un an. Cum bine arată un citat, înseamnă „să spui banilor tăi unde să se ducă, în loc să te întrebi unde au dispărut”. Ca să-ți faci un buget, pornești de la ce venituri vei avea și ce cheltuieli estimezi, împărțindu-le pe categorii (de exemplu, întreținere și alte utilități, transport, mâncare, îmbrăcăminte, chirie, rate, cursuri, ieșiri în oraș etc.).

Așadar, care e rolul bugetului și ce beneficii îți aduce?

1. Vezi cum stai cu sănătatea financiară

Bugetul personal îți oferă o panoramă clară a banilor care îți trec prin mână și a modului în care îi gestionezi. Poate fi inconfortabil să descoperi pe ce dai acum banii, însă această experiență îți va deschide ochii. Ai cheltuielile mai mari decât veniturile și salariul ți se duce cât ai clipi? Faci o mulțime de cumpărături sub impulsul momentului? Te confrunți cu datorii excesive? Sunt doar câteva semne pe care le vezi în buget și care îți indică faptul că trebuie să te îngrijești mai mult de sănătatea ta financiară.

2. Te ajută să economisești

Economiile sunt o categorie importantă în bugetul personal. Dacă îți planifici o sumă lunară pe care să o pui deoparte, în funcție de posibilitățile tale și o prevezi în buget, în timp îți vei crea acest obicei foarte sănătos de a economisi. Cel mai simplu este să folosești un transfer automat într-un cont de economii, depozit sau fond de investiții, ca să nu uiți de el. Sau poți aplica regula „Plătește-te pe tine prima dată” și atunci când îți intră banii, să aloci imediat suma stabilită pentru economii.

3. Îți oferă libertate

Planificarea aduce libertate? Cum vine asta? Bugetul te face să devii șeful banilor tăi și să nu îi mai lași să te conducă. Mintea ta e liberă de îngrijorări, pentru că ai stabilit deja dinainte cum îți organizezi banii și nu te mai lași furat(ă) de impulsul momentului. Economiile îți oferă libertatea de a-ți schimba jobul cu mai multă liniște sau de a-ți lua concediu o lună, ca să-ți explorezi pasiunile.

4. Te ajută să nu te simți copleșit(ă) de neprevăzut

Ce faci dacă apar situații neprevăzute, cum ar fi probleme medicale sau reparații absolut necesare la locuință? Fondul de urgențe, pe care îl construiești lunar, alocând o sumă în buget, îți va oferi o rezolvare pentru astfel de momente. La fel, dacă rămâi fără nicio sursă de venit, fondul de siguranță creat în timp te ajută să ai în continuare ce să pui pe masă, pentru o perioadă, până te reechilibrezi.

5. Poți face loc și pentru micile plăceri, fără să te simți vinovat(ă)

Lunar, poți aloca o sumă pe care să o cheltui așa cum îți dorești, pe lucruri care nu îți sunt neapărat necesare, dar îți aduc bucurie. În acest fel, îți satisfaci plăcerile, dar fără să te învinovățești că „dai banii pe prostii”. Este un prilej să te gândești mai bine în ce vrei să investești suma respectivă și să descoperi ce te face cu adevărat fericit(ă) în viața de zi cu zi; poate și un pretext de regândire a priorităților.

6. Îți permite să-ți urmărești progresul

De la lună la lună, vezi cum s-au schimbat cheltuielile și veniturile și în ce măsură ai reușit să le echilibrezi. Îți poți astfel ajusta comportamentul financiar, iar efectele acțiunilor tale sunt clare, vizibile. Faptul că ai reușit în sfârșit să achiți o datorie care te preocupa sau să economisești o sumă frumoasă te va motiva să dezvolți obiceiuri financiare bune și să acționezi în continuare pentru a-ți îndeplini obiectivele.

7. Îți reduce grijile și te ajută să te bucuri mai mult de viață

Relaxarea este un mare plus adus de bugetul personal. A avea un buget înseamnă a avea un plan, iar acest lucru îți oferă siguranță și încredere că vei face față perioadelor mai dificile din punct de vedere economic. Nu trebuie să-ți mai bați capul cu banii când apar cheltuieli neașteptate, deoarece ai deja economii pentru ele. Poți să iei decizii curajoase cu mai mare lejeritate, știind că există un plan financiar B.

8. Îți susține eforturile de a scăpa de datoriile rele sau de a le preveni

Bugetul personal te face să fii mai conștient(ă) de datoriile tale, dar mai ales să găsești soluții ca să le plătești. Cunoscându-ți exact cheltuielile, vezi de unde mai poți să reduci, iar cu banii astfel economisiți îți poți achita o parte din datorii. La crearea unui plan de rambursare și pentru prevenirea datoriilor rele poți beneficia și de susținerea unui coach financiar, în cadrul Banometru, gratuit.

9. Te motivează să adopți obiceiuri mai bune

Dacă fumezi sau obișnuiești să bei frecvent alcool, făcându-ți bugetul s-ar putea să-ți dai seama că te costă mai mult decât crezi. Când vezi cu ochii tăi, scrise pe hârtie, sumele cheltuite pentru anumite categorii de produse/ servicii, vei avea o motivație în plus să găsești alternative mai bune. De exemplu, te poți mobiliza să gătești mai mult, să-ți prepari cafeaua acasă sau să vii cu idei de relaxare mai ieftine sau chiar gratuite.

10. Îți poate îmbunătăți relațiile

Banii sunt adesea un motiv de conflicte cu cei apropiați; lipsa unui mod clar de gestionare a finanțelor care să convină tuturor membrilor familiei poate da naștere la tensiuni. Un buget creat de comun acord va ușura organizarea cheltuielilor și va facilita discuțiile deschise despre bani și planificarea împreună.

Pe site-ul Banometru, la secțiunea “Resurse”, ai mai multe modele de bugete pe care le poți descărca gratuit, pentru a le personaliza și completa. Au structuri diferite, așa că poți alege varianta care ți se potrivește cel mai bine. Succes!