Cum le vorbești copiilor despre bani

Amintește-ți care era relația ta cu banii în copilărie. Ce idei și mentalități ai moștenit de la părinți, bunici și alte rude?

Atitudinile despre bani încep să se contureze în copilărie, prin interacțiunea cu cei din jur. În funcție de cum vorbesc și se comportă adulții când iau decizii financiare, copiii vor internaliza acele credințe, dezvoltându-le pe măsură ce cresc. 

Dacă ești părinte, ți-ai pus probabil întrebarea cum să abordezi tema banilor cu copilul tău și cum să-l inspiri să dezvolte comportamente financiare sănătoase, dar și o mentalitate deschisă cu privire la finanțe.

Cum vorbești cu copiii despre bani?

Fii conștient(ă) că nu va fi doar o discuție despre bani și gata, ci este un subiect care merită discutat constant cu copiii, mai ales când se iau decizii financiare importante în familie, dar și în situații concrete de viață cotidiană, ca de exemplu la cumpărături, când faci bugetul sau plătești întreținerea. Iată câteva îndrumări care să te ajute în acest proces:

  • Fii tu modelul. Exemplul propriu face mai mult decât o mie de cuvinte. Indiferent ce spui celor mici, dacă nu există o planificare financiară sau bugetare în familie, va fi greu pentru copii să deprindă aceste abilități. 
  • Evită afirmațiile negative despre bani, ca de exemplu că sunt răi, că nu cresc în copaci, că sunt doar pentru cei corupți, că nu poți avea niciodată destui, etc. 
  • Include copiii în discuțiile despre bugetul familiei. Deși adulții iau deciziile, este bine ca și cei mici să audă conversațiile și să poată pună întrebări apoi. Explică-le pe înțelesul lor de ce ați făcut anumite alegeri și cum acestea influențează viața de zi cu zi. Pe măsură ce cresc, îi poți implica tot mai mult în luarea deciziilor.
  • Nu te feri de copii când folosești banii sau alte instrumente financiare. Lasă-i să vadă cum planifici bugetul, cum economisești sau îți verifici contul bancar și, dacă întreabă, spune-le ce faci. 
  • Spune-le copiilor câteva dintre principiile pe care le folosiți în familie când vine vorba de bani. De exemplu, faptul că lunar puneți deoparte o sumă de bani (pentru vacanțe, urgențe, o mașină nouă etc.), că înainte de a merge la cumpărături faceți o listă cu produsele de luat, că încercați să faceți economii având grijă să stingeți luminile când nu le folosiți, că înainte de a cumpăra ceva important vă gândiți bine și așteptați câteva zile etc.
  • Dacă ai copii mai mici, poți compara produsele și prețurile cu voce tare și îi poți lăsa să dea ei banii casierului, în magazin. Verifică bonul fiscal de față cu ei, după ce termini cumpărăturile.
  • Lasă-i să ia mici decizii financiare, ca de exemplu dacă vor să aleagă o carte de colorat sau una de povești, un tricou mai scump sau două tricouri mai ieftine, ținând cont de bugetul alocat și vorbește cu ei despre cum au decis.
  • Oferă-le o pușculiță și motivează-i să economisească bani pentru un lucru pe care și-l doresc. Periodic, puteți număra împreună banii care s-au adunat. Desenează un grafic simpatic și colorează-l pe măsură ce suma se strânge, ca să știe cât mai au până când își ating obiectivul, pentru a-i încuraja. 

Discuții despre bani, în funcție de vârsta copiilor

Fiecare copil este diferit, la fel și ritmul de învățare și dezvoltare, deci va trebui să adaptezi discuțiile despre bani în funcție de capacitatea sa de înțelegere. Când cel mic învață să numere, poți să-l implici în activități simple, ca de exemplu număratul și aranjatul monedelor sau bancnotelor. Explică-i că pentru a cumpăra produse sau servicii trebuie să dai bani și cum se câștigă aceștia. La 8-9 ani, copiii pot înțelege diferența dintre nevoi și dorințe.

De la 12-13 ani poți vorbi despre economisirea pentru unul sau mai multe obiective (de exemplu, pentru a-și cumpăra un obiect mai scump pe care și-l doresc) și evitarea cheltuielilor impulsive. Adolescenții pot fi implicați în discuții despre bugetare, folosind ca venituri alocația, banii de buzunar sau cei pe care îi primesc de la rude la ziua lor de naștere, de exemplu. Este bine să știe și câteva informații de bază despre produse financiare ca asigurări, credite, carduri de cumpărături etc.

Există numeroase moduri de a discuta cu copiii despre bani, iar abordarea pe care o alegi depinde de tine, ca părinte. Nu uita însă că exemplul personal poate valora mai mult decât orice lecție formală de educație financiară.

Tu, ca părinte, ai nevoie de inspirație ca să-ți eficientizezi cheltuielile?

Dacă da, vorbește cu un coach Banometru, gratuit: https://banometru.ro/inregistrare-utilizator-nou-pasul-1/coaching 

De asemenea, nu uita că ai la îndemână resursele și calculatoarele noastre online, la un click distanță: https://banometru.ro/resurse 

În fiecare lună organizăm evenimente online, gratuite, cu oameni care să ne inspire pe toți și să ne ajutăm unii pe alții să fim să mai atenți, dar într-un mod relaxat și calculat, cu viața noastră financiară. Pe acestea le vezi mereu pe pagina noastră de Facebook și în Comunitatea Banometru.



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.