17 soluții creative pentru un concediu reușit

Vara e cu poftă de concediu pentru cei mai mulți dintre noi. O vacanță reușită nu înseamnă neapărat mulți bani cheltuiți; dacă îți faci un plan dinainte, poți reduce din cheltuieli, dar și din griji.

În acest articol îți propunem idei creative de planificare (dar nu numai) pentru a te bucura de o vacanță pe gustul tău, din care să te întorci cu bateriile încărcate.

1. Ai date flexibile? Vrei să mergi într-o locație anume sau ești deschis(ă) la posibilități diverse? Discută cu partenerii de vacanță și scrieți elementele foarte importante pentru voi, pe care destinația trebuie să le aibă neapărat: hoteluri care acceptă animale de companie, spații de joacă pentru copii, baie privată, aer condiționat etc. Folosiți aceste criterii când căutați cazare.

2. În bugetul pentru transport, ia în calcul și costurile care nu sunt foarte vizibile, ca de exemplu: taxe de autostradă, transport de la aeroport în oraș, transportul local etc. Poate alegi un zbor mai ieftin, dar care te lasă la un aeroport foarte departe de destinația ta, deci trebuie să plătești un preț mai mare pe transportul local. S-ar putea ca aceste costuri, cumulate, să depășească un bilet de avion mai scump, dar la un aeroport mai apropiat. 

3. Caută cazare și transport în paralel, ca să nu te trezești că ai luat cazarea, dar nu găsești transport accesibil, mai ales dacă e vorba de avion. Vezi aici câteva idei ca să găsești bilete de avion la prețuri cât mai bune. Dacă mergi cu mașina, fă-i o revizie până să pleci.

4. Înainte de a-ți face bagajul, verifică prognoza meteo, pentru a împacheta haine potrivite și, eventual, umbrelă, pelerină de ploaie, șapcă sau alte accesorii. Pont: o eșarfă mai mare este binevenită cam în orice situație: o poți folosi ca să te aperi de soare, să-ți țină cald, ca prosop de plajă sau chiar ca „pătură” de picnic. 

5. Fă-ți o listă pe categorii cu obiectele de luat în bagaj (documente, haine, încălțăminte, obiecte de igienă personală, electronice etc.) și bifează-le pe măsură ce le împachetezi. Păstrează copii după documentele importante pe mail. Asigură-te că pașaportul/ buletinul nu e expirat și verifică atent condițiile de călătorie, mai ales în aceste vremuri de pandemie.

6. Pentru confortul personal, ia cu tine dopuri de urechi, mască pentru dormit, mini trusă de prim ajutor cu medicamente și sac sau pungă pentru rufe murdare. 

7. Bani cash sau card? Chiar dacă te bazezi pe plata cu cardul, e bine să ai la tine și ceva cash, pentru situațiile în care nu poți folosi plasticul. Păstrează banii în 2-3 locuri diferite, însă nu la vedere.

8. Dacă urmează o vacanță în afara țării, citește câte ceva despre cultura și obiceiurile locale și caută informații folositoare. De exemplu, în Roma există numeroase fântâni cu apă potabilă peste tot prin oraș, deci în loc să cumperi apă îmbuteliată, ia-ți o sticlă pe care să o reumpli. 

9. Vorbește cu persoanele cu care mergi și faceți o listă cu obiective sau experiențe de încercat. La o simplă căutare pe Google „locuri de văzut în....” sau “de vizitat în...” (destinația ta), vei descoperi o mulțime de sugestii. O altă idee este să intri pe Google Maps și să vezi ce locuri sunt în zonă – poate vreo cetate, un restaurant mai special, o pădure, un aventura park etc.

10. În orașele mai mari și/ sau în cele turistice, poți face tururi (aproape) gratuite, în compania unor localnici (free walking tours). Nu există o taxă fixă, ci se lasă bacșiș la final, dacă dorești. Caută pe www.guruwalk.com, www.freetour.com, freetoursbyfoot.com sau direct pe Google.

11. Pe www.spottedbylocals.com găsești recomandări de la localnici cu experiențe și obiective interesante, pentru 81 de orașe. 

12. Dacă știi sigur că vrei să vizitezi un muzeu sau alt loc, vezi dinainte dacă poți să iei bilete online sau să faci o rezervare – s-ar putea să fie mai ieftin și mai comod decât la fața locului. De asemenea, grupurile mai mari beneficiază de obicei de reduceri.

13. Salvează locațiile unde vreți să mergeți direct în Google Maps sau marchează-le pe o hartă fizică, pentru a avea o privire de ansamblu asupra lor. 

14. Dacă vizitezi un oraș mai mare, lasă deoparte centrul pentru o zi și avântă-te într-o zonă rezidențială. S-ar putea să ai surpriza să descoperi o mulțime de locuri deosebite, dar fără aglomerația din zonele turistice. Interesează-te neapărat înainte dacă zona respectivă este sigură.

15. Nu încărca prea tare programul; lasă timp și de relaxare. Chiar dacă aveți o listă lungă de obiective, nu vă propuneți să le bifați în grabă pe toate, ci mai degrabă prioritizați. Senzația de a fi pe fugă chiar și în concediu va aduce mai mult stres decât o zi obișnuită de lucru. 

16. Pe drumul de întoarcere din vacanță, fă un top 5 al experiențelor preferate. Împărtășește impresii cu partenerii de concediu, pentru a prelungi senzația plăcută a zilelor petrecute împreună.

17. Ia-ți măcar o zi liberă înainte să reintri în rutina zilnică. A te întoarce duminică noapte dintr-o vacanță și a trebui să mergi la doua zi la serviciu, de dimineață, s-ar putea să nu fie o alegere prea inspirată. 

Vrei să pui bani deoparte pentru vacanță?

Pe platforma Banometru, la secțiunea Resurse, ai la dispoziție gratuit calculatoare de economisire care te pot ajuta să strângi suma dorită mai ușor. Succes și distracție plăcută în concediu!