Cum să transformi în bani lucrurile de care nu mai ai nevoie

Ce faci cu lucrurile de care nu mai ai nevoie? Le poți vinde pentru a face rost de bani, indiferent că este vorba de obiecte pe care nu le mai folosești sau chiar de unele nou-nouțe.

Nu te vei îmbogăți peste noapte, dar vei reuși să obții bani bineveniți pentru o problemă neașteptată, pentru a începe un fond de economii sau a plăti din datorii. 

Ai nevoie de răbdare pentru a vinde din lucruri, însă dacă la acest moment nu ai surse de venit sau dispui de timp liber, merită să încerci. Iată un mic ghid - Cum să vinzi lucruri și să câștigi bani.

  1. Alege obiectele pe care vrei să le vinzi

Jucării, haine, bijuterii, cărți, piese auto, unelte, electronice, mobilier, accesorii pentru casă etc. Desigur, cu cât sunt într-o stare mai bună, cu atât ai mai multe șanse să le vinzi la un preț avantajos. 

Adesea, acest proces prin care alegi la ce obiecte să renunți nu e ușor; poate există lucruri la care ai un dubiu că vrei să le dai. Ce poți face: depozitează-le într-o cutie pentru câteva săptămâni. Trece pe ea când le-ai pus acolo și setează-ți un reminder pe telefon pentru data la care va “expira” termenul de gândire. Dacă până atunci nu ai folosit nimic din cutia respectivă sau ai și uitat de ea, ai un argument în plus să le vinzi. Soluția poate fi aplicată când nu te grăbești foarte tare să faci rost de bani.

  1. Stabilește prețul 

Chiar dacă ai lucruri noi, este bine să le pui un preț mai mic decât cel din magazin, deoarece oamenii care vânează astfel de oferte se așteaptă să cumpere mai ieftin. Pentru a vedea un preț realist, caută pe Internet cât costă produsul nou și, eventual, cu cât se vinde pe alte site-uri second-hand. Inițial, poți să stabilești un preț, pe care apoi să-l reduci – promoția este o idee bună pentru a atrage atenția asupra obiectelor tale. Mai poți oferi reduceri celor care cumpără mai multe produse de același fel, de exemplu un set de fotolii sau cărți dintr-o colecție.

  1. Decide unde vei vinde 

Cel mai ușor ar fi online, însă ține cont că dacă doritorul este din altă localitate, apar taxele de livrare. În cazul obiectelor cu preț foarte mic, cumpărătorul s-ar putea să nu considere avantajos să suporte costurile de transport. Ca alternativă, poți condiționa vânzarea de ridicarea produsului dintr-un loc ales de tine, aproape de casă. 

Dacă trimiți coletul prin curier sau poștă vei avea nevoie de cutii pe măsură. O idee bună este să refolosești cutii pe care deja le ai, ca să nu cheltui bani în plus. 

Poți posta anunțurile tale în grupuri de Facebook sau pe site-uri specializate. Alege grupurile de Facebook care au ca temă vânzarea sau schimbul de produse din categoria deținută de tine (haine vintage, accesorii și jocuri pentru copii, cărți etc.). De asemenea, poți folosi propriul profil de Facebook pentru a posta obiectele de vânzare. Creează un album dedicat și scrie la fiecare produs prețul, descrierea și cum te pot contacta cei interesați.

Ponturi pentru succes la vânzări online: 

  • Dincolo de cum prezinți produsele pentru vânzare, contează și cum arată ele în realitate. Curăță-le înainte și vezi să fie într-o stare cât mai bună. De exemplu, spală hainele, șterge praful de pe obiectele de mobilier și verifică volumele de cărți să nu aibă pagini îndoite sau lipsă.
  • Așază produsul pe un fundal neutru când vrei să-l fotografiezi (nu pe covoare înflorate) și asigură-te că ai lumină bună care cade pe produs.
  • Fotografiază produsul din mai multe unghiuri. Acordă atenție unor detalii importante: ingrediente, material, termen de expirare, garanție etc.
  • Descrie cât mai în detaliu produsul pe care îl vinzi, menționând și gradul de uzură, dacă este nou sau nu.
  • Oferă dimensiunile exacte.
  • Nu folosi filtre pentru fotografii sau artificii exagerate de înfrumusețare – riști ca fotografia să nu mai semene cu produsul real.

Evenimente de tip Yard Sale sunt un alt loc unde poți vinde diferite obiecte, de data aceasta offline – de obicei haine, pantofi, bijuterii, genți și alte accesorii vestimentare. 

  • Partea bună: interacționezi față în față cu clienții, care văd hainele direct și le pot proba, deci șansele de vânzare cresc.
  • Dezavantajul este că trebuie să te deplasezi la locația evenimentului cu toate lucrurile, să le aranjezi la stand și să petreci mai multe ore acolo, deci necesită o investiție de timp.
  1. Stabilește ce vei face cu banii câștigați 

Cu un obiectiv clar în minte, vei fi mai motivat(ă) să parcurgi etapele acestui proces și să vinzi lucrurile pe care nu le mai folosești. 

Așadar, gândește-te ce vei face cu banii astfel câștigați: poate vrei să economisești pentru o vacanță, să-i pui în fondul de urgență, într-un cont de economii sau să-i folosești pentru achiziția a ceva ce ți-ai dorit de mult, dar nu ai reușit până acum să cumperi.

Dacă ai și alte idei pentru a valorifica lucrurile din casă pe care nu le mai folosești, te așteptăm cu drag în Comunitatea Banometru să împărtășim sfaturi practice de economisire!



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.