Cadouri care impresionează, dar fără să-ți streseze bugetul

Cadourile sunt acea categorie adesea neglijată din buget, care de multe ori intră la cheltuieli “neprevăzute”. Deși Crăciunul, zilele de naștere și onomasticile sunt aceleași în fiecare an, de multe ori omitem să luăm în calcul cadourile pe care le vom oferi cunoscuților cu aceste ocazii. Mai ales când suntem într-o perioadă dificilă cu finanțele, poate fi o provocare să găsim un cadou inspirat, dar care să nu ne lase cu o gaură mare în portofel sau în contul bancar.

Cu puțină creativitate, putem totuși să dăruim cadouri simbolice, originale și cu un impact redus asupra bugetului. Cadouri ieftine, dar de efect. Iată câteva idei care sperăm să te inspire:

  • Oferă cadouri persoanelor care contează cu adevărat pentru tine. Alege să faci daruri în special celor din jurul tău pe care îi apreciezi și cu care ai o relație apropiată. Sunt contexte în care este politicos să oferi cadouri (măcar simbolice) unor oameni de care nu ești foarte legat(ă), însă dacă poți alege, prioritizează pe cât posibil persoanele importante din viața ta.
  • Pregătește o masă și invită persoana sărbătorită. Scoate farfuriile și cănile “de ocazii speciale”, prepară o mâncare pe gustul său sau niște aperitive delicioase. Nu uita de o față de masă frumoasă, flori, lumânări sau beculețele de la sărbători – vor face o atmosferă plăcută.
  • Fă propriul tău voucher cu unul sau mai multe servicii pe care le vei oferi sărbătoritului sau sărbătoritei. Este un cadou potrivit pentru membrii familiei, pentru care poți merge la cumpărături, poți să faci curățenie, să stai cu copilul, să scoți câinele la plimbare sau să rezolvi o sarcină care nu le place.
  • Creează o felicitare. Poți implica și copiii, dacă e cazul, pentru a crea o felicitare colorată și simpatică. Gândește-te la un mesaj, folosește decupaje din reviste sau alte materiale pe care le ai deja la îndemână și fă un colaj cu ele, apoi completează cu urările tale.
  • Printează câteva fotografii cu cele mai frumoase momente ale voastre împreună. Chiar dacă facem multe poze cu telefonul, puțini dintre noi mai imprimăm aceste amintiri pe hârtie. Așadar, profită și oferă în dar o selecție de câteva fotografii reușite. Le poți prinde cu cleștișori mici pe o sfoară pentru a fi gata de expus, dacă persoana respectivă va dori acest lucru.
  • Oferă-te ca ghid pentru o plimbare prin oraș. Citește despre câteva locuri/ clădiri interesante din localitatea voastră, fă un traseu și povestește-i despre ele. Include neapărat și locuri cu amintiri dragi pentru amândoi (de exemplu, clădirea liceului unde ați fost colegi, parcul preferat, piața pe unde treceați din drumul de la serviciu spre casă etc.).
  • Dacă te pricepi la croșetat, împletit, pictat sau cusut, folosește-ți abilitățile ca să faci chiar tu un cadou practic: broșă, fular, cercei, geantă, semn de carte, suport de pahare, pătură etc.
  • Alege un borcănel, decorează-l și pune înăuntru bilețele pe care scrii ce apreciezi la persoana respectivă. O altă idee este să umpli borcanul cu citate sau mesaje optimiste. Strecoară și câteva bomboane și ai un cadou personalizat și creativ.
  • Trimite o scrisoare (nu un email) cu felicitări și gânduri bune. Dacă nu ai multă inspirație la scris, alege o vedere sau o carte poștală drăguță.
  • Filmează cu telefonul un video cu urări de la mai mulți colegi, prieteni comuni sau rude, dacă e cineva din familie.
  • Folosind o cană simplă și o ojă, poți crea un cadou special fără prea mulți bani. Umple un bol cu apă și toarnă deasupra ojă pentru unghii (1 sau 2 culori). Folosind un bețișor, amestecă nuanțele la suprafața apei. Înmoaie cana cu partea de jos până preia modelul. Așteaptă să se usuce, eventual aplică un strat de lac pentru fixare și gata! Un clip explicativ găsești aici.

Iubirea și prietenia, conexiunea umană sunt cele mai mari surse de bucurie în viață. Să te pregătești pentru acele aniversări, sărbători și alte momente importante din viața lor este un obicei care îți va aduce beneficii uriașe: satisfacția de a face o surpriză frumoasă, aprofundarea relațiilor cu oameni care te susțin și te inspiră dar și o mai bună organizare a bugetului tău.

Pune aniversările și alte momente de sărbătoare pe agenda ta, inclusiv cea financiară. 

Fie că aplici ideile de mai sus, pentru cadouri la costuri reduse, fie că măcar prevezi din timp un buget pentru cadouri, astfel încât să nu te ia prin surprindere, tot ieși în câștig.

Aniversările ar trebui să fie o surpriză pentru cei dragi, nu pentru finanțele tale. La Banometru explorăm și metode accesibile de a echilibra cheltuielile pentru a face economii.

Spor la cadouri inspirate!



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.