Bugetul familiei pentru nașterea unui copil

Pentru perioada următoare, ne-am propus să abordăm tema bugetării pentru nașterea unui copil și să creăm o serie de articole care să-i ajute pe viitorii părinți să fie mai pregătiți financiar. 

Materialele vor fi despre sănătatea fizică și financiară înainte și în timpul nașterii, despre alternativele la concepția naturală și costul lor, dar și despre reglementările legislative cu privire la concediul prenatal și postnatal.

Special pentru acest subiect ți-am pregătit și un Calculator de buget pentru Primul Copil, pe care îl regăsești mai jos în articol sau îl poți accesa oricând pe site-ul nostru, www.banometru.ro.

A avea un copil este o experiență care îți schimbă cu totul viața, pentru totdeauna. Un copil, mai ales primul, deschide o lume nouă pentru viitorii părinți, care învață să se adapteze, de multe ori din mers, la proaspătul rol.

Pe lângă energia investită în îngrijirea și creșterea celui mic, este nevoie și de un buget bine gândit dinainte, pentru ca bucuria de a avea un nou membru în familie să nu fie umbrită de grijile financiare. 

Planifică din timp alături de partener/ parteneră pentru a te asigura că gestionarea bugetului familiei nu va cauza probleme mai târziu, după venirea pe lume a lui bebe. Dacă sunteți conștienți de problemele și responsabilitățile viitoare, este mai probabil să le puteți aborda împreună, pas cu pas. Un plan financiar pentru nașterea copilului, făcut din vreme, va scuti mult stres și conflicte, mai ales dacă ești părinte singur. 

Iată câteva recomandări de care să ții cont când vrei să-ți extinzi familia:

Fă o listă cu lucrurile necesare pentru venirea pe lume a celui mic, împărțindu-le pe categorii
În acest fel va fi mai ușor să te gândești la cheltuielile necesare și nu riști să pierzi din vedere elemente importante. Costurile includ serviciile de îngrijire pentru mamă, din timpul sarcinii și din perioada postnatală (analize, ecografii, nașterea propriu-zisă, îmbrăcăminte de sarcină, eventual cursuri și cărți), dar și lucrurile necesare pentru îngrijirea copilului (alimentație, mobilier, biberoane, scutece etc.). În perioada postnatală, consilierea psihologică poate ajuta mama să treacă mai bine peste această etapă, astfel că poate fi prevăzută și ea în buget. De asemenea, poți lua în calcul și cheltuielile pentru botez.

Consultă-te cu alți părinți, mai ales dacă ești la primul copil, deoarece există tendința de a cumpăra multe lucruri la sosirea pe lume a primului bebe, pentru a constata apoi că nu sunt folosite deloc; de aceea, sfaturile de la mame care au 2-3 copii sunt foarte bune în a prioritiza care sunt cheltuielile obligatorii, pentru produsele cu adevărat esențiale.

Ce spun cifrele?

Analiștii Picodi.com au estimat costurile pentru primul an de viață ca fiind cuprinse între 11.000 și 16.000 de lei. În cheltuielile incluse intră de la îmbrăcăminte pentru mamă în timpul sarcinii, spitalizare, mobilier pentru casă, până la întreținerea copilului în primul an de viață.

În luna februarie 2020, în România era nevoie de 3,5 salarii medii pe economie pentru îngrijirea copilului în primul an, în comparație cu Italia, unde valoarea era de 2,6 salarii medii sau Germania, cu 1,2 salarii medii. 

Folosește modelul de buget de aici pentru a estima cât mai bine care sunt costurile apariției unui copil în familia ta. 

Vezi care sunt analizele, tratamentele și controalele medicale acoperite de casa de asigurări de sănătate
Planificarea bugetului pentru un bebe începe de la a include costurile pentru controalele medicale înainte de sarcină, prin care se verifică sănătatea partenerilor. În cazul unor probleme în concepția naturală, pot apărea costuri suplimentare cu tratamente sau diferite proceduri. Dacă vorbim de o sarcină cu complicații, și aici va fi nevoie de bani în plus. O „surpriză” care merită luată în calcul este sarcina cu gemeni sau tripleți, caz în care costurile cresc din nou. De la 1 iulie au apărut o serie de modificări cu privire la pachetul de servicii medicale pentru gravide, aici info.

Discută cu partenerul/ partenera despre gestionarea treburilor casnice și modificarea stilului de viață
O problemă împărtășită este o problemă rezolvabilă. Perioada de sarcină și postnatală va fi plină de provocări, deci cu atât mai mult este nevoie de o comunicare deschisă. Vorbiți despre cum vă veți împărți sarcinile în casă (curățenie, mâncare), cine va sta acasă cu copilul și cine va merge la lucru, dacă puteți apela la cineva din familie sau la o altă persoană pentru a prelua din activitățile casnice. Timpul liber pentru mamă trebuie luat în calcul și planificat cu atenție. Când în familie există deja un copil sau mai mulți, ajutorul suplimentar este cu atât mai important, deoarece în cazul unei urgențe cu cel mic, cineva trebuie să aibă grijă de ceilalți.

După ce ați estimat care sunt veniturile și cheltuielile pentru următoarea perioadă, s-ar putea să fie necesare modificări în stilul de viață, pentru a acoperi costurile cu venirea pe lume și creșterea copilului. Discută cu partenerul/ partenera despre aceste schimbări din stilul de viață nou, dar fără să uitați să treceți în buget și activități pentru voi doi, având grijă de relația voastră de cuplu.

Fondurile de economii te ajută să creezi o plasă de siguranță pentru frumoasa ta familie
Un fond de economii pentru nașterea copilului este o idee foarte bună, mai ales dacă începeți din timp. Calculatoarele de economisire de pe platforma Banometru te pot ajuta să estimezi ce sume ai de strâns sau în cât timp (sunt gratuite și tot ce trebuie să faci pentru a le accesa este să intri în contul tău Banometru).

Fondul de urgență ajută mult când ai un copil mic, deoarece pot apărea situații neplanificate care necesită intervenție imediată. Iar aici nu ne referim doar la urgențele medicale propriu-zise, ci și la acoperirea unor costuri legate de transport, alimentație, bonă etc. 

Informează-te cu privire la beneficiile pe care le ai ca părinte
Ne referim aici la concediul medical, indemnizația de maternitate, indemnizația de risc maternal, concediul pentru creșterea copilului, indemnizația pentru creșterea copilului, stimulentul de inserție. 

Concediul de creștere a copilului în vârstă de până la 2 ani poate fi acordat oricăruia dintre părinți, dacă a realizat timp de cel puțin 12 luni venituri impozabile în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. Indemnizația este de minim 1.250 de lei și maxim 8.500 de lei (indiferent cât de mari ar fi veniturile părintelui care intră în concediul de creștere a copilului). Mai multe informații poți citi în acest articol.

În ceea ce privește stimulentul de inserție, în aprilie 2021 acesta a fost majorat de la 650 lei la 1.500 lei, dacă părintele revine în activitate până la vârsta de 6 luni a copilului sau 1 an, în cazul copilului cu handicap. 

Ține cont că pentru a primi aceste beneficii trebuie să depui diferite documente la instituțiile publice abilitate. Câteva resurse găsești aici, aici și aici.  

Ajustează bugetul
Oricât de riguros ai gândi finanțele pentru nașterea copilului, probabil că vor fi necesare modificări pe parcurs. Este normal și nu trebuie să vă simțiți vinovați că nu faceți totul perfect (lucru valabil și ca părinți). Planificarea ajută, însă la fel de benefică este abordarea flexibilă a bugetului. Pe parcurs, poți descoperi noi oportunități. De exemplu, poți vinde o parte din lucrurile nefolosite sau poate concediul de creștere a copilului te va inspira să lucrezi la afacerea ta mult dorită.

Cere ajutor
Dacă simți nevoie de mai multă susținere în plan financiar, apelează la sesiunile gratuite de coaching din programul Banometru. Printre coachii din echipă se numără părinți și chiar bunici, care te pot ajuta cu recomandări la obiect.

Trăiește din plin această experiență specială și sărbătorește micile momente de bucurie!