Cât costă fertilizarea în vitro și ce presupune ? Interviu cu Nicoleta Cristea-Brunel

Când dorința de a avea un copil se lovește de probleme medicale, cuplul poate alege să apeleze la proceduri de reproducere asistată, cum este fertilizarea in vitro. Acest proces vine însă cu un preț foarte mare... la propriu, pe lângă provocările emoționale cu care cei doi se confruntă.

Am stat de vorbă cu Nicoleta Cristea-Brunel, președinta Asociației SOS Infertilitatea, despre pașii de urmat pentru fertilizarea in vitro, cu accent pe costurile întregului proces și categoriile de cheltuieli de avut în vedere, dar și finanțări la care cuplurile pot apela.

Interviul de astăzi face partea din seria de materiale Banometru pe tema bugetării pentru nașterea unui copil, prin care vrem să-i ajutăm pe viitorii părinți să fie mai pregătiți financiar pentru această etapă importantă.

Ce pași trebuie să urmeze cuplul care își dorește să apeleze la fertilizarea in vitro pentru a avea un copil?

“În primul rând, le-aș recomanda celor care se află într-un cuplu cu probleme de infertilitate să se informeze cu atenție. Se pot înscrie pe grupul de Facebook al SOS Infertilitatea, unul dintre cele mai vechi grupuri active pe Facebook din România, fiind deschis în februarie 2009. De atunci s-a strâns acolo foarte multă informație, care este aur curat pentru cuplu. Avem Ghidul începătorului, iar apoi cei interesați pot să găsească informații folosind funcția de Căutare. Materialele sunt grupate pe secțiuni, pentru a fi mai ușor de accesat.” (Nicoleta Cristea-Brunel, SOS Infertilitatea)

De pe grup, oamenii pot afla aproape totul despre patologia cuplului lor și apoi, cu aceste informații și, eventual, cu ajutorul grupului, își pot alege clinica și medicul cu care să facă echipă și să meargă mai departe. Poți face economii de bani și de timp prin simpla informare, deoarece sari peste etape inutile. Iar în lupta cu infertilitatea, timpul este aspectul cel mai important, respectiv vârsta femeii.

După ce au fost citite materialele de pe grup, dacă sunt întrebări, oricine le poate adresa. În grupul de pe Facebook se poate face asta și anonim. Este importantă documentarea, și căutarea activă de informații -  ele sunt doar la un click distanță.

“În al doilea rând, aș recomanda cuplurilor care nu au reușit să aibă copii după 1-2 ani să nu piardă timpul cu ginecologul obișnuit, cel la care femeia face controlul periodic, ci să meargă direct la un specialist în infertilitate.

De obicei se începe cu o spermogramă, deoarece mai întâi se investighează bărbatul și apoi femeia. În 20% din cazuri este vorba de o cauză mixtă, în care ambii parteneri au probleme.” (Nicoleta Cristea-Brunel, SOS Infertilitatea)

Cât durează procedurile pentru fertilizarea in vitro și ce impact au asupra cuplului?

În zilele noastre, din fericire, se obțin și embrioni supranumerari, ceea ce înseamnă că nu ai un singur transfer de embrioni în urma unei proceduri, ci poți avea 3 sau chiar 4 transferuri. Știu persoane care au făcut 3 copii separat, de la aceeași procedură. O singură fertilizare in vitro, 3 transferuri, toate 3 norocoase; există și astfel de cazuri. 

“Impactul asupra cuplului depinde de cât durează procedurile, dacă reușești la prima fertilizare in vitro sau nu, dar contează cu ce așteptări și anduranță pleci, contează și celălalt partener. Eu am făcut 7 fertilizări in vitro ca să o am pe fiica mea. 

Din păcate, am văzut foarte multe divorțuri din cauza infertilității, unele cupluri s-au despărțit chiar în timpul procedurilor. Alte persoane și-au schimbat stilul de viață, s-au lăsat de fumat, s-au apucat de sport, au redus consumul de alcool sau cuplul s-a sudat – sunt și astfel de exemple pozitive. 

Există o intensă suferință psihică, foarte greu de gestionat pe termen lung, care trece neștiută, pentru că societatea este fie insensibilă, fie neștiutoare. Mulți oameni întreabă “De ce nu vrei să faci un copil?”, când persoana respectivă nu poate să aibă un copil din motive medicale. Acum se vorbește cu mai multă libertate și asumare despre infertilitate, însă tot este foarte greu.” (Nicoleta Cristea-Brunel, SOS Infertilitatea)

Ce categorii de cheltuieli trebuie avute în vedere în cazul fertilizării in vitro?

Cuplul trebuie să includă în buget banii pentru consultații, pentru procedura în sine, precum și pentru numeroase analize și medicamente, care sunt foarte scumpe. De asemenea, se pot lua în calcul și sesiunile de consiliere psihologică sau terapie pentru cuplu, care să-i ajute pe cei doi să gestioneze mai bine partea emoțională a procesului.

Cat costa fertilizarea in vitro?

Nicoleta ne aduce în vedere că nu există un preț fix. Costul depinde de clinică, dar și de profilul cuplului, de cauza infertilității, de vârsta femeii. O femeie tânără, de exemplu, va avea nevoie de mai puțină stimulare, mai puține medicamente, în timp ce o femeie spre 40 de ani va necesita mai multe tratamente, care sunt scumpe. Deci prețul tratamentului în sine se poate tripla, în funcție de profilul și vârsta femeii. 

Dacă includem consultații, analize, medicamente și procedura în sine, bugetul prevăzut ar trebui să fie de aproximativ 5.000 euro pentru fertilizare in vitro, fără a avea însă garanția succesului. 

Ce opțiuni au cuplurile care vor să apeleze la fertilizarea in vitro, dar nu au banii necesari? Cum susține Asociația SOS Infertilitatea aceste cupluri?

“Povara financiară a fertilizării in vitro este năucitoare pentru cuplurile tinere. Dacă nu ai bani, nu poți face un demers medical pentru a învinge infertilitatea, deoarece este nevoie de un buget consistent pentru a duce procedura de fertilizare in vitro până la capăt. 

Asociaţia SOS Infertilitatea desfăşoară din martie 2008 o campanie de advocacy pentru drepturile persoanelor afectate de infertilitate, în domeniul reproducerii umane asistate medical şi în cel al adopţiei. 

În anii 2008-2009, accesul la fertilizarea in vitro era foarte greu, din cauza costurilor extrem de ridicate, pe care cuplurile nu și le permiteau, oamenii fiind nevoiți să-și vândă din bunuri pentru a le putea acoperi. Acele mii de euro păreau un obstacol de netrecut.

Am întrebat atunci dacă a cerut cineva Ministerului Sănătății din România să sprijine cuplurile care se confruntă cu infertilitate. În Franța, unde mă aflam eu, procedurile erau acoperite 100% de asigurarea de sănătate, ceea ce nu e cazul în toate țările europene, majoritatea acoperind doar parțial prețul. 

Așa a început Asociația noastră, cu o serie de petiții adresate Ministerului Sănătății pentru a susține financiar cuplurile care se luptau cu infertilitatea. “Infertilitatea este o boală” - acesta a fost primul nostru slogan. A avea un copil nu trebuie să fie un lux. Eram 7 femei și am început să scriem ministerului, politicienilor, am vorbit în presă, iar rezultatele nu s-au lăsat mult așteptate. 

În 2010, cu implementare din 2011, am obținut de la Minister crearea subprogramului național de fertilizare in vitro și embriotransfer, care este activ și în prezent. Prin acesta se acordă 10.000 de lei per cuplu, care acoperă o singură procedură. Condițiile pentru a primi acești bani sunt destul de servere și ne-am dori modificarea lor, deoarece din păcate nu toată lumea are acces la fondurile respective.

În plan local, tot în urma activităților de advocacy ale Asociației, ne-am bucurat să vedem că s-a înființat programul de fertilizare in vitro de la Primăria Municipiului București. Și anul acesta (2021) se acordă sprijin financiar cuplurilor din București care vor să aibă copii. 

De asemenea, în Craiova, Constanța, Medgidia și Ștefănești (județul Ilfov), există în prezent fonduri prin care se sprijină cuplurile cu buletin în localitățile respective care își doresc copii, dar nu-i pot avea decât prin ajutor medical. Avem un început de sprijin în multe localități din țară și sperăm ca acest model să fie replicat, să existe peste tot. 

La nivelul Asociației, avem un program de Crăciun, care ne este foarte drag și are deja 5 ediții, iar în decembrie 2021 o vom avea pe a șasea. Se numește „O șansă pentru viață”. Sunt în jur de 20 de clinici acreditate pentru fertilizare in vitro, iar majoritatea ne fac bucuria de a ne fi partenere în acest proiect, oferind câte o procedură de fertilizare in vitro complet gratuită, pentru câte un cuplu. Avem în total 16-18 proceduri pe an, pe care le oferim prin tragere la sorți transmisă live pe Facebook, în ajunul Crăciunului. 

Am acordat până la acest moment 77 de proceduri de fertilizare in vitro cu o valoare de piață de peste 350.000 de euro. Unele din păcate nu au reușit, pentru că fertilizarea in vitro nu oferă garanții, însă ne bucurăm cu 34 de bebeluși născuți deja și alte sarcini în curs. 

De anul acesta avem și Grantul memorial Eva și Clara Brunel, prin care oferim o sumă consistentă, de până la 6000 de euro, unui cuplu care a pierdut o sarcină avansată sau un copil la naștere și care, după 2 ani de încercări, nu mai reușește să obțină o altă sarcină. Asociația oferă finanțare integrală pentru ca acel cuplu să poată face o fertilizare in vitro și să poată avea copilul mult dorit, care să le aline suferința și dorul. Suntem la prima ediție, dar sperăm să devină un proiect anual.

Pentru educarea în domeniu, edităm revista “Ce știi despre fertilitatea ta?”, din care am scos până acum 3 numere. Este o revistă de calitate pe care o distribuim gratuit, este cadoul meu pentru cuplurile infertile. Mi-ar fi plăcut să pot citi și eu acum 16 ani o astfel de revistă, când am început lupta cu infertilitatea.

Niciodată Asociația SOS Infertilitatea nu a perceput taxe pentru serviciile, informațiile sau programele oferite, toate au fost gratuite. Nu am avut niciodată finanțări din fonduri de stat sau granturi ONG, ci ne susținem din donații, 3,5% sau sponsorizări de la firme. Asociația este activă și cu rezultate mai ales datorită voluntarilor inimoși, care se implică 7 zile din 7.” (Nicoleta Cristea-Brunel, SOS Infertilitatea)

Mai multe informații despre programele derulate de Asociația SOS Infertilitatea găsești pe site-ul https://infertilitate.com/

Pentru a-ți planifica bugetul în vederea nașterii unui copil și nu numai, poți folosi calculatoarele disponibile pe platforma https://banometru.ro/, la secțiunea Resurse și nu uita că poți apela oricând la un coach financiar Banometru, gratuit, cu care să discuți provocările pe care le ai și pe care ți-ai dori să le rezolvi în planul financiar.



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.