Emoțiile și banii. Cum poți să iei decizii mai raționale când vine vorba de bani?

E plină literatura de specialitate de sfaturi privind banii și emoțiile, cum cheltuim impulsiv, ce fel de decizii e bine să luăm, cum ne guvernează emoțiile dacă nu avem exercițiul uzului rațiunii etc. Sunt rafturi întregi de cărți pe tema asta. Atâta abundență de informație încât apare un alt pericol: cum faci o selecție care să te ajute să iei cele mai bune decizii legate de bani?

Cei mai mulți autori cad de acord ca deciziile impulsive de cheltuire sunt generate de emoții de tot soiul (entuziasm, frustrare, teamă, nevoia de validare, stres etc.) și că, în general, nu e prea înțelept să lași emoțiile să conducă în procesul ăsta.

Cum poți ajuta rațiunea să treacă la conducere când e vorba de bani - obținerea, cheltuirea sau investirea lor? 

Iată 10 recomandări prin care să devii mai eficient(ă) și rațional(ă) cu finanțele tale:

  1. Asigură-ți o educație financiară, adică învață cum să gestionezi corect și rațional banii. Un bun punct de plecare îl reprezintă cursurile video Banometru. Sunt gratuite, le poți vedea online și îți oferă informații pe înțelesul tău, explicate clar. 
  2. Programează și organizează cheltuielile, ca să nu cazi în capcanele de marketing și super-ofertele false. Nu uita că magazinele utilizează din plin tehnici de persuasiune și punere în valoare a produselor, întocmai ca să te convingă să cheltuieli cât mai mult. 
  3. Găsește soluții emoționale la problemele emoționale. Niciodată mersul la cumpărături nu va reduce durerea provocată de o despărțire, de exemplu. Toate problemele declanșate de emoții pot fi gestionate mai bine cu ajutorul specialiștilor în emoții, cum sunt psihoterapeuții.
  4. Fă-ți liste clare de cumpărături. Asta te va ajuta să nu cumperi excesiv lucruri de care nu ai nevoie și pe care le vei arunca sau doar îți vor ocupa dulapurile din casă. Verifică ulterior bonurile de cumpărături pentru a vedea ce alimente consumi și ce alimente arunci.
  5. Evită risipa de orice fel. Risipa generează și mai multă risipă, mai ales la nivel financiar. 
  6. Nu cumpăra lucruri de care nu ai nevoie, doar pentru că îți provoacă plăcere sau limitează plăcerea acestor tipuri de achiziție (una pe lună sau una la două luni).
  7. Exersează autocontrolul. E un exercițiu de putere, până la urmă.
  8. Amână cumpărăturile care nu sunt urgente. De exemplu, vrei să cumperi o cămașă, deși acasă mai ai cinci nepurtate, vrei un telefon nou, deși cel vechi încă funcționează bine etc. Așteaptă câteva zile și s-ar putea să și uiți că ți-ai dorit aceste lucruri. 
  9. Nu căuta fericirea în produsele cumpărate. Alege fericirea ca experiență, ca interacțiune, ca timp de calitate.
  10. Când câștigi bani extra, nu-i risipi la întâmplare, ci investește-i înțelept - înmulțește-i sau economisește-i.


img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.