Ghidul începătorului în freelancing și antreprenoriat

Mulți dintre noi am fost presați atunci când eram mici de întrebarea ”Ce vrei să te faci când vei fi mare?”. Părinții și adulții din viața noastră nu își dădeau seama câtă presiune exercitau asupra noastră când abia reușeam să înțelegem lumea din jur. Mai mult decât atât, în momentul alegerii facultății, mulți dintre noi am fost împinși de la spate de un părinte doctor, avocat sau arhitect să urmăm același drum în carieră. Alegerile premature nu fac altceva decât să închidă uși către drumuri care poate că ar fi fost mai potrivite pentru noi.

Așa cum spune și autorul Adam Grant în cea mai recent publicată carte, Regândește, atunci când internalizăm idei ale persoanelor cu autoritate din jur, ajungem să credem că drumul pe care ei ni-l indică este cel gândit de noi, cel corect și benefic pentru nevoile noastre. Un alt autor care atrage atenția asupra ”închiderii ușilor” pe măsură ce înaintăm într-o carieră este Alain de Botton în cartea O educație emoțională

Conștientizarea faptului că am închis uși pe parcursul vieții noastre poate surveni în jurul vârstei de 30 de ani când ne dăm seama că am depus eforturi uriașe în a studia un domeniu anume și a ne specializa în practicarea unei meserii. Realitatea este că lumea din jur se schimbă și orice domeniu cere acum de la specialiștii săi să fie la curent cu toate aceste schimbări. În același timp, noi înșine ne schimbăm, iar modul în care percepem lumea prin prisma experienței de adult este diferit față de cel de când eram copii sau adolescenți.

Dacă te afli în situația în care alegerea pe care ai făcut-o la 19 ani nu te mai împlinește și urmărești să faci o schimbare majoră pe plan profesional, este foarte posibil să nu știi încotro să o apuci. Dacă dorința de schimbare este mare, este posibil să fie alimentată de multă frustrare acumulată de-a lungul anilor într-unul sau mai multe job-uri unde nu ai simțit că ai o contribuție suficient de importantă la lumea din exterior. Că nu ți-ai găsit încă locul.

În acest articol, poți afla care sunt pașii pe care să îi urmezi pentru a te asigura că decolarea dintr-un rol de angajat într-o companie se poate face în condiții de siguranță pentru a ateriza cu bine într-un nou rol - cel de freelancer sau de antreprenor.

 

1. Validarea deciziei

Sentimentul de nemulțumire la locul de muncă este normal. Odată cu trecerea timpului, devenim mai buni în ceea ce facem și ajungem să ne dorim să schimbăm ceva. Dacă în companie nu există posibilitățile de dezvoltare pe care le căutăm sau dacă ritmul de lucru este prea lent sau prea rapid pentru felul în care suntem construiți, apare fricțiunea. În lipsa unor acțiuni care să schimbe această dinamică, frustrarea se acumulează.

Decizia de a schimba ceva poate conduce către o soluție care nu vizează neapărat freelancing-ul. Este posibil ca schimbarea job-ului să fie soluția potrivită atâta timp cât un nou loc de muncă ne va oferi ce avem nevoie: posibilitatea de ne dezvolta profesional și de a dobândi abilități noi ce ne sunt necesare pentru a gestiona ceva pe cont propriu.

În cazul în care ești 100% convins sau convinsă că îți dorești să renunți la statutul de angajat, poți trece la pasul următor.

 

2. Investigarea opțiunilor

Munca reprezintă felul în care ne facem utili celor din jurul nostru. Prin activitatea noastră, deservim nevoi ale celorlalți și suntem răsplătiți pentru asta. Dacă privești astfel lucrurile, îți poți înțelege clar rolul în actuala companie și ce competențe îți sunt răscumpărate.

Ca să te pregătești pentru viitorul tău rol de freelancer sau antreprenor este nevoie să identifici modalitățile prin care tu îi ajuți pe ceilalți să își rezolve problemele. Un exercițiu util este crearea unei liste de 20 de idei prin care tu poți contribui la îmbunătățirea vieților celor din jurul tău. Adaugă pe lista orice tip de activitate, idee de business, produs sau serviciu care are potențial de a genera venituri prin rezolvarea unor probleme pentru cei din jurul tău. Câteva exemple pot fi: meditații la limba engleză, lecții de pian sau sesiuni de masaj

 

3. Prioritizare si experimentare

Lista de idei îți va oferi o nouă perspectivă asupra felului în care poți contribui în mod pozitiv la viețile oamenilor din jur. Mintea ta va începe să se uite acolo unde ușile au fost închise până acum și să investigheze cum ar putea să facă lucrurile să meargă în acea direcție.

În această etapă, alege trei dintre cele 20 de activități pe care te vezi făcându-le. Imaginează-ți cum ar arăta o zi din viața ta dacă ai începe să le pui în practică. Fă acest exercițiu pentru fiecare dintre cele trei top activități identificate, scriind la persoana I.

Exemplu: “Dacă aș fi managerul unui cabinet de stomatologie, m-aș trezi dimineața la ora 7. La ora 9 ar trebui să fiu la clinică pentru a-mi întâmpina primul client al zilei. În cabinet aș avea două camere pentru lucru și o sală de așteptare. Mi-aș începe ziua cu o lucrare și apoi ar urma să preiau și ceilalți clienți. La prânz, aș lua o pauză de o ora în care aș ieși la o plimbare după masă. M-aș întoarce la cabinet pentru a verifica cum le merge colegilor mei, dacă întâmpină vreo problemă și dacă le pot fi cumva de folos. Apoi, m-aș duce să lucrez la laptop pentru a crea strategia de branding și marketing pentru cabinetul meu sau pentru a-mi ajusta lista de servicii.”

Cum ar arăta pentru tine un astfel de scenariu? Dacă ai ales deja activitățile care te atrag și pe care te vezi făcându-le, ia-ți câteva minute într-o dimineață sau într-o zi de weekend și începe să scrii, lăsându-ți mintea să își imagineze evenimentele zilei.

Descrierea unei zile de muncă îți va oferi vizibilitate asupra avantajelor și dezavantajelor noului rol. Astfel, poți descoperi că nu îți place să îți începi ziua cu un client la ora 9 și că poate ai nevoie de mai mult timp dimineața pentru tine. În același timp, poate descoperi că pentru a crea o strategie de branding vei avea nevoie de expertiza unui specialist și că va fi nevoie să incluzi și asta în bugetul afacerii.

La final, investighează cât de tare cântăresc avantajele în defavoarea dezavantajelor și alege idea care te entuziasmează cel mai mult în ciuda părților neplăcute. Acest proces poate dura și câteva zile, așa că ai răbdare cu tine și du exercițiul la bun sfârșit.

 

4. Experimentează

Odată ce ai decis ce vrei să faci și ai trecut de etapa de conceptualizare, este momentul să îți îndrepți atenția către obiective și acțiuni.

”Vreau să am primul client din activitatea de training până în martie 2022” este un obiectiv clar, specific, ce are un termen limită și este realist în măsura în care este adaptat la situația ta.

Cum ar arăta un obiectiv S.M.A.R.T. (specific, măsurabil, abordabil, relevant și încadrat în timp) pentru tine? Ia-ți câteva minute de reflecție în care să scrii pe o foaie de hârtie propoziții precum cea de mai sus în care să îți clarifici obiectivul sau obiectivele.

Care este cel mai mic lucru pe care îl poți face ca să transformi viziunea în realitate? În exemplul nostru, dacă vrei să te faci trainer, este foarte posibil să fi identificat la tine faptul că îți oferă multă satisfacție să îi înveți lucruri pe cei din jur sau că ai avut experiențe plăcute, transformatoare la training-urile la care ai participat. Dacă nu ai fost niciodată în rolul de trainer, o primă acțiune pe care o poți face este să te înscrii la un curs Train the Trainer, unde vei putea valida dacă îți place cu adevărat să faci asta sau nu. Un curs bun va avea și o componentă practică, în care va trebui să susții o sesiune de 20 de minute dintr-un training în fața celorlalți participanți și, la final, vei primi feedback și înregistrarea video.

Odată ce ai validat faptul că îți place să faci ce ai ales să faci, poți trece la următorul pas.

 

5. Creează-ți fondul de siguranță

Fondul de siguranță ar trebui să fie echivalentul cheltuielilor tale pentru trei sau șase luni, în funcție de nivelul tău de sensibilitate la incertitudine și risc, iar modalitatea prin care poți afla ce sumă trebuie să economisești este completarea bugetului de venituri și cheltuieli. Astfel, vei afla cât poți economisi acum și cum îți poți optimiza cheltuielile pentru a economisi mai mult în viitor. 

Poți folosi un calculator de economisire pus la dispoziție pe website-ul Banometru. 

  1. Află cât poți economisi acum cu stilul de viață pe care îl ai
  2. Identifică categoriile de cheltuieli pe care le poți optimiza
  3. În cât timp vei reuși să îți creezi fondul de siguranță? Este nevoie să accelerezi ? Ești dispus sau dispusă să renunți la cumpărăturile care nu îți sunt absolut necesare?

În calcularea sumei necesare fondului de rezervă, ar trebui să incluzi și cheltuielile cu înființarea unui SRL sau a unui PFA, cât și cheltuielile care vor apărea ulterior: onorariul unui specialist în contabilitate, programul de facturare, impozitul pe venit, echipamentul tehnic și altele.

 

6. Pregătește-te pentru primul client

Odată ce ai identificat și ai validat ce vrei să faci și ți-ai construit fondul de siguranță este momentul să te pregăteșți pentru primul client. Recomandarea este să nu renunți la job-ul actual până când nu îți construiești fondul de siguranță și nu ai un prim lead sau un client cu care să începi o colaborare.

a. Stabilește lista de servicii

Dacă nu ai deja o idee de afacere, poți începe activitatea ca freelancer prin prestarea unor servicii pe care le-ai mai oferit în trecut. Pentru a-ți defini serviciile, îți recomandăm să faci o lista de proiecte pe care le-ai gestionat cu succes în cadrul job-urilor din trecut. De exemplu, dacă ai făcut marketing digital, gândește-te la campaniile în care ai fost implicat sau implicată și reia activitățile pe care le-ai făcut. Cum ai abordat atunci clienții? Dacă nu ai fost tu persoana care a mers către client cu propunerile sau cu oferta de vânzare, cum a procedat managerul tău?

b. Alege-ți forma juridică – SRL/ PFA/ Asociație

Ca să poți începe să încasezi venituri din activitățile tale ca freelancer este necesar să alegi o formă juridică. Poți începe cu o micro-întreprindere/ Societate cu Răspundere Limitată (S.R.L.), ca Persoană Fizică Autorizată (P.F.A.) sau să îți creezi o asociație. SRL-ul prezintă avantajul unor taxe mai mici în comparație cu PFA-ul, dar este nevoie să iei în calcul și faptul că vei avea nevoie de serviciile unui contabil. Asociațiile sunt mai degrabă potrivite pentru proiectele cu caracter social și care vor primi finanțare de la alte surse decât de la beneficiarii direcți așa cum se întâmplă în cazul prestării de servicii.

c. Prezintă-te lumii cu noua identitate profesională

În final, momentul în care începi să îți asumi noua identitate a sosit. În această etapă (ce poate fi dificilă din punct de vedere emoțional), vei merge către oameni și le vei spune ce faci. Poți începe cu colegi de breaslă pe care îi găsești în comunitățile de freelanceri și antreprenori, coachi, traineri, hairstyliști sau orice gașcă îți este ție mai apropiată. Cele mai multe comunități sunt pe Facebook, iar în cadrul lor vei găși sprijinul de care ai nevoie la început. 

Câteva exemple sunt NoMadTalks (comunitate de freelanceri) și Comunitatea Banometru (grup de sprijin pentru sănătatea financiară).

În final, iată câteva modalități de a gestiona disconfortul pe care îl resimți la început de drum :

  • Spune-le cunoscuților ce faci și că ai început să lucrezi pe cont propriu

  • Scrie pe grupurile de Facebook relevante pentru tine că eșți la început de drum și cere sfaturi

  • Angajează-ți un coach care să te susțină în demersul găsirii primilor clienți

Procesul de schimbare a statului din angajat în freelancer sau antreprenor nu este unul ușor și nici rapid. Fiecare dintre noi avem propriile temeri de înfruntat și decizii de luat. Prin acest articol, sperăm că am reușit să aducem mai multă claritate asupra pașilor pe care ar trebui să îi urmezi dacă îți dorești să faci tipul acesta de schimbare curajoasă în viața ta profesională.

Noi îți putem fi alături în etapele de planificare financiară și te putem ajuta cu soluții legate de constituirea fondului de siguranță, economisire, gestionarea finanțelor și pregătirea pentru decolare. În Banometru, poți lucra alături de un coach financiar la planul tău de lansare și beneficiezi de sprijin în mod gratuit timp de patru ședințe.



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.