Ce e bine să știi despre asigurările de sănătate și abonamentele medicale

Asigurarea de sănătate de stat. Asigurare privată de sănătate. Abonamentul medical privat. Ce presupune fiecare și care sunt diferențele între ele? Ce ți se potrivește? 

Iată ce e bine să știi despre asigurările de sănătate și abonamentele medicale, pentru a putea decide în cunoștință de cauză!

Asigurarea de sănătate de stat 

Dacă ești angajat(ă), ai auzit probabil de CASS - contribuția de asigurări sociale de sănătate, adică acei 10% din salariul brut pe care îi plătești lunar, obligatoriu, pentru asigurarea de sănătate de stat. 

Pe lângă salariați, trebuie să plătească CASS persoanele care obțin venituri din alte surse, printre care activităţi independente (ex: PFA, SRL), investiții, activități agricole, cedarea folosinţei bunurilor (ex: dai spre închiriere un apartament) etc. În aceste situații, venitul minim de la care apare obligația plății CASS se calculează în funcție de salariul minim pe economie, în 2024 existând un plafon minim de 6 salarii și un plafon maxim de 60 de salarii. Plafonul se reevaluează anual, așa că urmărește schimbările pentru a ști cât trebuie să plătești, dacă obții astfel de venituri.

Chiar dacă nu realizezi venituri, poți opta să te asiguri în sistemul public de sănătate. 

De ce să fii asigurat la stat?

Beneficiezi de un pachet de bază de servicii medicale, actualizat periodic de către Ministerul Sănătății, care cuprinde: servicii furnizate de medicul de familie, medicul specialist din ambulatoriu și spital, investigații paraclinice, îngrijiri medicale și paliative la domiciliu, medicamente compensate, dispozitive medicale, servicii de recuperare medicală, medicină fizică și de reabilitare, în limita fondurilor disponibile. Astfel, poți primi îngrijiri medicale în spitale și clinici de stat sau în cele private care colaborează cu CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate), în mod gratuit sau compensat parțial.

Vezi Ghidul asiguratului, realizat de CNAS, pentru lista completă a serviciilor medicale, medicamentele compensate și alte informații utile.

Ca asigurat, trebuie să te înscrii la un medic de familie, cu care să păstrezi legătura pentru consultații periodice sau căruia să i te adresezi în caz de probleme medicale neurgente. Dacă nu ești mulțumit de medicul tău de familie, îl poți schimba, dar nu mai des de 6 luni. 

O serie de categorii de persoane beneficiază de statutul de asigurat (pachetul de bază) chiar și fără plata contribuției, ca de exemplu: 

  • copiii până la vârsta de 18 ani, elevii și studenții
  • soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate
  • femeile însărcinate şi lăuzele
  • pensionarii
  • persoanele cu handicap
  • bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate
  • persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului
  • persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj etc. 

În caz de urgențe medico-chirurgicale, orice persoană are dreptul să primească ajutor medical, indiferent că este sau nu asigurată. De asemenea, beneficiază de îngrijiri medicale, chiar dacă nu sunt asigurate, persoanele diagnosticate cu boli cu potențial endemo-epidemic, precum și femeile gravide sau care au născut recent.

Alte informații despre asigurările de sănătate din România.

Asigurarea privată de sănătate

Asigurarea privată de sănătate este facultativă și poți opta pentru ea indiferent dacă ești sau nu angajat sau dacă ai deja asigurare de sănătate de stat. Concret, plătești periodic o anumită sumă de bani (primă de asigurare) la o companie de asigurări și ai acces, la nevoie, la diferite servicii medicale în sistemul privat și/ sau de stat, în România sau chiar în străinătate, în funcție de asigurator și de pachetul ales. 

Asigurarea privată de sănătate poate fi folosită pentru prevenție, diagnostic sau tratament. Ea  acoperă costurile cu analize, consultații, investigații medicale, servicii stomatologice, dispozitive medicale (ex. orteză, scaune cu rotile, ochelari), intervenții chirurgicale, spitalizare și chiar tratamentul bolilor grave etc. Unele asigurări de sănătate private îți oferă și posibilitatea de a accesa a doua opinie medicală, în cazul în care vrei să te asiguri că diagnosticul primit este cel corect.

Asigurările medicale private, facultative, sunt deductibile fiscal în limita a 400 euro/an, atât în situația în care îți achiziționezi tu asigurarea, cât și dacă este oferită ca beneficiu extra salarial de angajator.

De ce să-ți faci o asigurare privată de sănătate? 

Îți poate oferi mai multă liniște și îți poate proteja de șocuri bugetul pentru sănătate, mai ales că există cheltuieli medicale pe care asigurarea de sănătate de stat nu le acoperă sau le acoperă parțial. Sau poate vrei să mergi la o anumită clinică sau la un anumit medic care nu are contract cu CNAS.

Dacă apare o problemă urgentă de sănătate al cărei tratament este acoperit de asigurare, nu trebuie să mai te gândești de unde vei scoate bani să achiți costurile. Astfel, reduci riscurile financiare pentru tine și familia ta. 

În comparație cu abonamentul medical privat, asigurarea oferă mai multe tipuri de servicii medicale, inclusiv unele foarte complexe, precum și o acoperire mai mare a clinicilor și spitalelor unde asigurații pot beneficia de aceste servicii. 

În anumite cazuri, poți adăuga în asigurare și membrii familiei.

Costul poliței de asigurare de sănătate variază și se calculează în funcție de vârstă, istoricul medical, ocupație etc. Anumite categorii de persoane nu pot încheia asigurări de sănătate private, cum ar fi cele care suferă de un grad ridicat de invaliditate sau anumite boli grave.

Abonamentul medical privat

Abonamentele medicale private includ diferite analize, consultații și investigații medicale la clinicile/ spitalele dintr-o anumită rețea de sănătate. Pachetul de servicii poate varia în funcție de tipul de abonament ales, dar este mai convenabil financiar în comparație cu plata separată a serviciilor respective.

În general, abonamentele medicale sunt create pentru prevenție, urmărind monitorizarea și evaluarea periodică a stării de sănătate, astfel încât eventualele probleme medicale să fie depistate din timp. Abonamentele medicale nu includ însă spitalizarea, intervenția chirurgicală și tratarea unor boli.

Dacă ai abonament la o rețea medicală, toate analizele și investigațiile pe care le faci sunt în același loc, astfel că poți să-ți monitorizezi mai bine starea de sănătate.

Costurile abonamentelor medicale variază în funcție de serviciile acoperite, adică de pachetul ales.

Și abonamentele medicale private beneficiază de deductibilitate fiscală, în limita a 400 euro/an, atât în situația în care îți achiziționezi tu abonamentul, cât și dacă este oferit ca beneficiu extra salarial de către angajator.

De ce să-ți faci un abonament medical privat?

Pentru a avea grijă de sănătatea ta și pentru că prevenția e cel mai bun medicament. Făcându-ți periodic analizele și investigațiile medicale necesare, poți depista din timp eventuale afecțiuni. Cu cât descoperi mai devreme o boală, cu atât există șansa ca tratamentul să aibă un cost mai redus, dar și să fie mai eficient.

Pe scurt
  • Cunoaște-ți drepturile ca asigurat în sistemul social de sănătate și informează-te asupra serviciilor de care beneficiezi pentru contribuția plătită, astfel încât să le poți folosi la nevoie.
  • Abonamentul medical privat acoperă analize uzuale și consultații medicale, cu accent pe prevenție sau depistarea din timp a diferitelor afecțiuni. Se potrivește în special persoanelor care consideră sănătatea o prioritate și vor să se asigure periodic că totul este în regulă.
  • Asigurarea privată de sănătate merită luată în calcul mai ales dacă ai trecut de o anumită vârstă sau ai antecedente medicale în familie, ai copii sau persoane care depind financiar de tine, dacă ai datorii sau îți dorești să ai o protecție financiară solidă împotriva riscurilor de sănătate și a accidentelor.
  • Indiferent de produsul pentru care optezi, citește cu atenție contractul sau polița de asigurare, ca să știi exact ce presupune și în ce fel beneficiezi de serviciile pentru care plătești. Cere clarificări dacă sunt aspecte pe care nu le înțelegi.