Coachingul este un concept care a apărut în România în jurul anului 2005. Folosit inițial pentru a-i ajuta pe managerii de top din companii să își schimbe comportamentele care nu îi mai ajutau să performeze, coachingul și-a demonstrat eficiența și a devenit metodă de facilitare a schimbării și pentru echipe. Apoi, de-a lungul anilor, odată cu creșterea popularității termenului, unii profesioniști de HR din companii au văzut oportunitatea pe piață și și-au deschis o afacere în coaching. Astăzi, poți întâlni profesioniști care te pot ajuta în a face o schimbare în carieră – career coach, în felul în care trăieșți și te hrănești – emotional eating coach, wellbeing coach sau life coach sau cu privire la viața ta financiară – coach financiar și alții.
Un coach bun, indiferent de domeniul în care este specializat, nu te judecă pentru deciziile tale, îți oferă sprijin și se asigură că rămâi mereu conștient(ă) că doar tu poți face schimbarea pe care ți-o dorești și că ești responsabil(ă) de acțiunile tale. Relația care se creează între tine și coach este foarte importantă pentru ca tu să începi să faci schimbări. O relație de încredere este esențială pentru ca tu să reușești să faci ceea ce îți propui, iar acest lucru se aplică reciproc – să ai un coach deschis și care să știe să te asculte, iar tu să împărtășești cu el sau ea tot ceea ce este relevant pentru ca schimbarea să aibă loc, inclusiv lucrând asupra aspectelor care îți provoacă disconfort.
Un coach financiar are atât rol de specialist sau de expert în domeniul lui, dar și de susținere morală, astfel încât tu să îți păstrezi motivația, să îți construiești încrederea în tine în relația cu banii și să trăiești în echilibru din punct de vedere financiar.