Ce este un coach financiar și cum te poate ajuta să ai o relație mai bună cu banii

Coachingul este un concept care a apărut în România în jurul anului 2005. Folosit inițial pentru a-i ajuta pe managerii de top din companii să își schimbe comportamentele care nu îi mai ajutau să performeze, coachingul și-a demonstrat eficiența și a devenit metodă de facilitare a schimbării și pentru echipe. Apoi, de-a lungul anilor, odată cu creșterea popularității termenului, unii profesioniști de HR din companii au văzut oportunitatea pe piață și și-au deschis o afacere în coaching. Astăzi, poți întâlni profesioniști care te pot ajuta în a face o schimbare în carieră – career coach, în felul în care trăieșți și te hrănești – emotional eating coach, wellbeing coach sau life coach sau cu privire la viața ta financiară – coach financiar și alții.

Un coach bun, indiferent de domeniul în care este specializat, nu te judecă pentru deciziile tale, îți oferă sprijin și se asigură că rămâi mereu conștient(ă) că doar tu poți face schimbarea pe care ți-o dorești și că ești responsabil(ă) de acțiunile tale. Relația care se creează între tine și coach este foarte importantă pentru ca tu să începi să faci schimbări. O relație de încredere este esențială pentru ca tu să reușești să faci ceea ce îți propui, iar acest lucru se aplică reciproc – să ai un coach deschis și care să știe să te asculte, iar tu să împărtășești cu el sau ea tot ceea ce este relevant pentru ca schimbarea să aibă loc, inclusiv lucrând asupra aspectelor care îți provoacă disconfort.

Un coach financiar are atât rol de specialist sau de expert în domeniul lui, dar și de susținere morală, astfel încât tu să îți păstrezi motivația, să îți construiești încrederea în tine în relația cu banii și să trăiești în echilibru din punct de vedere financiar.

Sursa foto

Ce este coachingul financiar

Coachingul financiar este un tip de coaching prin care poți învăța conceptele de bază de educație financiară (exemple: buget, datorie, active versus pasive) și prin care dobândeșți abilități de gestionare a banilor. Spre deosebire de un consultant financiar care îți spune ce să faci cu banii tăi și unde să îi investești, alături de un coach poți învăța cum să îți faci singur un buget, să descoperi modalități prin care poți discuta cu partenerul sau partenera despre finanțe și vei putea să te eliberezi de convingerile limitative cu privire la bani.

Ce este un coach financiar

Un coach financiar este o persoană care are cunoștințele necesare pentru a identifica, împreună cu tine, o modalitate sănătoasă de a-ți gestionar finanțele personale și care te ajută să identifici oportunitățile. Un astfel de coach te poate învăța cum să îți faci un buget personal, în funcție de contextul tău de viață, în care tu știi cel mai bine ce anume funcționează pentru tine și, mai ales, cum să îți creezi un obicei din a-l folosi lunar. Te poate învăța cum să să îți rambursezi anticipat o datorie sau cum să economisești. Un coach financiar te va susține să îți îndeplinești obiectivul financiar odată ce ți l-ai stabilit.

Consultant vs coach financiar

Consultantul financiar îți va oferi un plan pe care tu să îl aplici ulterior pe cont propriu. Un coach financiar îți va pune întrebările prin care tu singur vei ajunge la concluziile cele mai bune pentru tine. Astfel, vei reuși să îți construiești tu însuți un plan prin care să îți atingi obiectivele financiare. Te va susține și emoțional atunci când planul nu iese conform așteptărilor. Te va ajuta să înveți să vorbești despre bani, să ai claritate și să înaintezi pas cu pas către obiectivul tău.

Consultanții financiari sunt deseori afiliați unei companii care oferă servicii sau produse financiare și primesc un comision de pe urma serviciilor de consultanță pe care le oferă. Rolul de consultant financiar este și acreditat și recunoscut de Autoritatea de Supraveghere Financiară Romanaia (ASF). Un coach financiar prestează acest tip de activitate de obicei independent și lasă la latitudinea ta ce furnizori de produse și servicii financiare să alegi.

Coaching

Sursa foto

Ce face și ce nu face un coach financiar

Dacă un consultant financiar îți oferă planul care îți arată cum să îți atingi obiectivele financiare, un coach financiar are o abordare holistică asupra procesului prin care tu vei ajunge acolo. Ca atare, pentru coach este foarte important ca tu să îți setezi un obiectiv realist pe care să îl poți atinge în perioada de timp în care veți lucra împreună. Dacă nu știi cum să îți setezi corect un obiectiv, vei primi sprijin pentru a reuși. Un coach bun va petrece suficient de mult timp pentru ca tu să îți setezi un astfel de obiectiv. Interesul lui este ca tu să îți îndeplinești obiectivul.

Exemple de obiective în coachingul financiar:

  • Identificarea obiectivelor financiare și crearea unui plan pentru îndeplinirea lor
  • Rambursarea unei datorii
  • Crearea unui fond de urgență
  • Crearea unui fond de siguranță
  • Economisirea pentru o locuință
  • Economisirea pentru vacanță
  • Planificarea pensionării
  • Achiziția unui activ 
  • Creșterea veniturilor
  • Diversificarea veniturilor

Cât costă coachingul financiar

Profesioniștii în coaching financiar care lucrează pe cont propriu îți pot crea o ofertă pe baza unei discuții preliminare de înțelegere a nevoilor. Unii dintre ei își afișează tarifele pe website, pe când alții preferă să vândă pachete personalizate.

În cadrul Banometru, ședințele de coaching financiar sunt gratuite. O echipă de opt specialiști este disponibilă pentru a te ajuta cu setarea obiectivelor tale financiare și cu implementarea planului de acțiune. Un coach financiar îți este alocat în funcție de nevoile tale ca urmare a unei discuții preliminare și te poate susține în limita a patru ședințe gratuite în cadrul programului.

Efectuarea ședințelor în mod gratuit este posibilă cu sprijinul ING Bank. O ședință de coaching costă aproximativ 300 de lei în momentul de față în România, însă Banometru poate oferi aceste ședințe gratuit celor care își doresc să își îmbunătățească relația cu banii prin intermediul parteneriatului cu ING Bank. Coachii Banometru nu vor încerca să îți vândă produse financiare sau să te convingă să îți iei un credit. Aceștia sunt specialiști independenți, pregătiți pentru rolul lor și te pot ajuta să îți rambursezi o datorie, să îți crești veniturile, să iei decizii cu privire la cumpărarea sau vânzarea de active sau să îți optimizezi cheltuielile cu ajutorul unui buget. 

În final, un coach financiar e un partener de drum care te sprijină în încercarea ta de a trăi o viață sănătoasă din punct de vedere financiar. El te va ajuta să îți setezi un obiectiv, să îți analizezi situația curentă și să îți creezi un plan de acțiune potrivit situației tale curente. Ce părere ai? Îți este clar ce anume face un coach financiar?

Cunoaște-i pe cei opt coachi financiari din cadrul Banometru și înscrie-te la o ședință de coaching financiar!



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.