Cum să reduci cheltuielile la gaze, curent, transport și mâncare

Cum reduci cheltuielile, dar fără să renunți de tot la confort și micile plăceri? Poți face câteva schimbări mici, dar cu impact mare pentru buget și pentru mediu.

Iarna aceasta ne-a lovit în portofele. Dacă în alți ani cheltuiam pe vacanțe sau cadouri, anul acesta, odată cu creșterea prețurilor cam la orice, am început să fim mai chibzuiți cu banii și, fără efort suplimentar, avem o amprentă de carbon mai mică, deci suntem mai prietenoși cu mediul. 

Bazele prieteniei cu mediul sunt cei 3 R. Ce sunt cei 3 R, te întrebi? Reducere - Reutilizare - Reciclare. Mai jos găsești o serie de sfaturi care te ajută să-ți reduci cheltuielile, dar și impactul asupra mediului.

Principiul de reducere este bazat pe reducerea consumului, pornind de la întrebarea: Chiar este necesară această achiziție? Răspunsul diferă de la persoană la persoană, așa că decizi pentru tine. Iată cum poți reduce câteva categorii de cheltuieli, economisind sume care adunate la final de lună s-ar putea să nu fie atât de mici.

Cum reduci cheltuielile legate de LOCUINȚĂ?

  • Cel mai mare “elefant din cameră” în această iarnă sunt utilitățile, printre altele și din cauza liberalizării pieței energetice. Iarna, cea mai costisitoare componentă este încălzirea locuinței. Fie că te încălzești independent, fie că ești conectat la sistemul centralizat de termoficare, costurile sunt în creștere. În plus, 25% dintre gazele cu efect de seră la nivel mondial sunt generate de încălzire și electricitate. 
  • Este bine să investești în locuință pentru a te bucura de confort mai ridicat și facturi mai mici. Dacă stai în chirie, cere acest lucru proprietarului. Izolarea termică a locuinței este unul dintre elementele care, pe măsură ce cresc prețurile la încălzire, reduce cheltuielile pe termen lung și se poate amortiza în mai puțini ani. Izolarea poate include anveloparea exterioară sau interioară, sigilarea garniturilor ferestrelor și a ușilor sau înlocuirea acestora. Un alt lucru foarte important (și gratis) este compartimentarea. Dacă locuința are mai multe camere, iar unele sunt neîncălzite, ușile închise ajută la scăderea costurilor. Bunicii noștri foloseau iarna mult mai puține camere pentru a locui - era un mod de a reduce cantitatea de combustibil ars.
  • Cu cât temperatura din locuință este mai mare, cu atât consumul crește, așa că e util să folosești energia termică eficient. Experimentează cu temperaturi diferite și haine puțin mai groase pentru a economisi. Pentru fiecare grad în plus peste 19-20, cantitatea de energie folosită crește exponențial. De exemplu, în ianuarie, dacă la o temperatură medie din apartament de 20 de grade am plătit aprox. 240 de lei la gaz, la 21,5 de grade, un apartament similar cu al meu a plătit aprox. 320 lei - plafonat. Blocarea radiatoarelor cu perdele/ draperii, setarea unei temperaturi ridicate cât ești plecat la muncă, aerisirea cu fereastra deschisă pe perioade îndelungate sau înainte de a încălzi și chiar încălzirea apei calde la temperaturi foarte mari, ce necesită răcire ulterioară, contribuie la factura finală de termoficare. Poate că nu toate sunt în puterea ta, dar sigur găsești în listă câteva care depind de tine și asupra cărora poți să acționezi.
  • O altă parte costisitoare a utilităților este curentul electric. Pe cât posibil, alege electrocasnice și electronice cu eficiență energetică ridicată. De multe ori, ne uităm doar la prețul de achiziție, fără a calcula consumul pe termen lung. Orice dispozitiv care funcționează în mod constant poate avea un impact asupra facturii finale, deci evită să ai dispozitive cu consum pasiv (cum ar fi un PC în stand-by). De exemplu, un frigider care consumă 350 KWh/ an vs. unul care consumă 300 KWh/ an generează o cheltuială perpetuă de min. 50-75 lei/ an. Dacă diferența la achiziționare era de doar 125 de lei, în 2 ani aceasta se amortizează. 
  • Un bec LED care înlocuiește unul incandescent sau tip spot (pe care le poți recicla)  folosește cu până la 85% mai puțin curent electric pentru aceeași luminozitate și poate fi amortizat în 1-3 ani, în funcție de model. Înlocuirea tuturor becurilor și folosirea lor doar când e nevoie ajută la reducerea consumului de curent electric. Din punctul de vedere al utilizării luminii, cea mai mare economie o poți face prin amplasarea obiectelor în cameră în așa fel încât lumina naturală să pătrundă pe o perioadă cât mai mare de timp.
  • Alege un abonament de energie (electrică și/ sau termică) structurat cât mai aproape de nevoile tale. Pentru acest lucru trebuie să ții o evidență a consumului și a stilului de viață, un fel de buget al utilităților, altfel multitudinea de cifre și oferte te va bulversa. Gândește-te care este consumul, unde este confortul, ce este absolut necesar etc. De curând, a trebuit să fac contracte la gaz și electricitate și a fost foarte dificil să mă decid - modul în care am făcut-o a fost să mă documentez temeinic ce înseamnă multe dintre criteriile pe care le abordam și să le compar cu nevoile mele. Astfel am realizat că cele mai ieftine variante de abonament, deși tentante, nu erau cele mai utile pe termen lung.

Cum reduci cheltuielile cu TRANSPORTUL?

  • Transportul costă - fie timp, fie bani. Noi decidem ce e mai important pentru noi. Deși pare că bicicleta sau trotineta sunt variantele cele mai ieftine, mai sunt și alte aspecte de luat în calcul, cum ar fi: prețul de achiziție, întreținerea, pericolul la care te expui când le conduci, din cauza faptului că participanții la trafic nu sunt obișnuiți cu aceste vehicule etc. Într-adevăr, bicicleta și trotineta sunt eco-friendly. Mai durează până când ne obișnuim să renunțăm la autovehicule, dar cel mai ieftin, raportat la timp și preț, rămâne transportul în comun
  • Dacă documentezi traficul și îți marchezi zonele pe care le frecventezi cel mai des, vei observa că uneori se pretează autobuzul, alteori metroul, mașina, bicicleta etc. Important este să te adaptezi momentului și să renunți la confortul de a plăti uneori peste 7 lei/ litru de benzină, ce vine pe lângă toate cheltuielile de achiziție, întreținere și taxare ale unui autovehicul. De fapt, cel mai greu lucru este să schimbăm rutina, de aceea preferăm de multe ori 10 minute în plus în mașină.
  • Uneori, dacă pleci cu 15-30 minute mai devreme sau mai târziu poți evita traficul ridicat, ce generează costuri, atât de timp, cât și de bani. Dacă alegi transportul în comun, poți să folosești timpul petrecut în trafic ca să înveți ceva ce tot amâni de multă vreme.

Cum reduci cheltuielile cu MÂNCAREA?

Odată cu creșterea costurilor de energie și transport, prețurile produselor alimentare sunt și ele în urcare; e absolut normal să analizăm listele de cumpărături și să vedem unde putem reduce din cheltuieli. Uite cum faci economie la mâncare:

  • Cea mai la îndemână variantă de a economisi bani legat de alimente este prin a cumpăra doar atât cât ai nevoie. Sigur, sună la mintea cocoșului, dar dacă te gândești, când ai aruncat ultima oară un măr care s-a stricat pentru că ai uitat de el? Bine, mărul e doar un exemplu, dar în România aprox. 80% dintre oameni risipesc între 5% și 20% dintre cumpărături, arată statisticile. Asta înseamnă că pentru fiecare 100 de lei cheltuiți pentru mâncare, 5-20 lei îi arunci pe geam. La nivel european, risipa alimentară este unul dintre cei mai mari producători de gaze de seră.
  • Gătește și, dacă poți, ia-ți pachet la muncă: costurile scad vertiginos, plus că poți să-ți pui propria amprentă pe ceea ce te vă hrăni. Asta implică o planificare riguroasă a ceea ce vei găti săptămâna următoare, dar va avea cu siguranță un impact pozitiv asupra cantității de alimente aruncate la gunoi.
  • Mâncarea gătită în casă poate fi mai sănătoasă și, dacă gătești mai multe porții, raportul cost/ timp/ porție devine tot mai mult în favoarea ta. Pentru a preveni ca excesul de mâncare să se strice, nu uita să congelezi porțiile suplimentare imediat după ce ai gătit și vor avea un gust bun.
  • Un impact asupra bugetului și mediului îl are achiziția de alimente care sunt în sezon. Dacă ai poftă de căpșune în miez de iarnă, vei plăti și transportul dintr-o țară mai călduroasă. Pe de altă parte, când cumperi de la producătorii locali, de multe ori costul scade, sau măcar crește calitatea.
  • Apa este importantă - dar apa îmbuteliată costă și nu este sustenabilă din punct de vedere al mediului. Un mod de a utiliza mai puțin plastic este să achiziționezi filtre pentru apa potabilă. Pe piață există o multitudine de oferte care pot fi amortizate în foarte puțin timp; te invit să calculezi cât costă 2 litri de apă pe zi per membru de familie vs. un filtru.
  • O sacoșă reutilizabilă și săculeții pentru legume și fructe pot face minuni la nivel de reducere de cheltuieli. Orice lucru costă, iar acestea, fiind și din plastic, au un impact asupra bugetului și mediului. În ultimii 10 ani folosesc sacoșe reutilizabile - unele sunt mai drăguțe, altele sunt doar funcționale - cert este că nu am mai dat bani pe ele și am făcut economii substanțiale.

Când vine vorba de reducerea cheltuielilor, este important să pui în balanță timpul, banii și confortul. Gândește pe termen lung și privește dincolo de costul pe moment. Nu uita că, până la urmă, când cumperi un bun sau un serviciu, plătești cu timp din viața ta. Da, la început s-ar putea să fie mai dificil, însă treptat vei reușit să integrezi în viața de zi cu zi obiceiuri sănătoase pentru buget și pentru mediu. 

În calcularea categoriilor de cheltuieli, ți-ar putea fi de folos aceste modele de bugete, pe care le poți descărca și completa gratuit.

Articol scris de Tiberiu Andrei, manager Eco Provocarea - un program al ViitorPlus



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.