Cum să câștigi mai mulți bani. Idei de creștere a veniturilor

“Cum îmi pot crește veniturile?” Este o întrebare pe care ne-o punem mulți dintre noi, mai ales în această perioadă cu scumpiri pe toate planurile și o inflație ridicată. Spre deosebire de reducerea cheltuielilor, care poate fi făcută doar până la un anumit punct (tot trebuie să mănânci ceva și să ai un loc unde să dormi), posibilitatea de creștere a veniturilor este, practic, nelimitată.

Dacă te-ai decis să-ți crești veniturile, dar nu știi de unde să începi, acest articol este pentru tine! În prima parte vorbim despre ce întrebări să-ți pui, iar în a doua parte îți oferim idei concrete pentru a câștiga mai bine, venite direct de la membrii Comunității Banometru, cărora le mulțumim pentru împărtășire.

Cum poți să câștigi mai mulți bani?

Indiferent că ești angajat(ă), antreprenor sau freelancer, banii pe care îi câștigi sunt ceea ce primești la schimb pentru valoarea pe care o oferi altor oameni prin activitatea ta. Așadar, dacă vrei să-ți crești veniturile pe termen lung, trebuie să descoperi cum poți aduce mai multă valoare prin munca ta

Pentru a face acest lucru, e important:

  1. Să înțelegi cât mai bine nevoile/ dorințele oamenilor cu care lucrezi, ca să poți avea o contribuție semnificativă. 
  2. Să-ți cunoști abilitățile și valoarea lor, să le dezvolți sau să deprinzi altele noi. 

Nevoile clienților pot fi, de exemplu, de a beneficia de un pachet complet de servicii pentru evenimente (sonorizare, pe lângă foto-video), un timp mai scurt de livrare sau articole de calitate, optimizate SEO. Ca să poți livra aceste elemente, poate e nevoie să faci un curs de SEO sau să ai un sistem mai bun de gestionare a timpului de lucru și a sarcinilor.

Poți să-ți crești veniturile pe termen lung, dar și pe termen scurt, prin activități sau colaborări punctuale, în special dacă ai un obiectiv îndrăzneț de economisire sau treci printr-o perioadă mai dificilă și ai nevoie urgentă de bani (ți s-a redus salariul sau chiar ți-ai pierdut locul de muncă).

Câteva întrebări de la care să pornești pentru a debloca idei de creștere a veniturilor:

    1. La ce te gândești când auzi de creșterea veniturilor? Ia-ți puțin timp de reflecție și vezi cu ce emoții asociezi ideea de a avea mai mulți bani. Îți vine în minte că nu meriți sau că nu ai cum, că e ceva rău să vrei să câștigi mai mult („Banii sunt ochiul dracului”)? Identifică eventualele credințe limitative. În sesiunile gratuite de coaching financiar pe care le oferim la Banometru poți aborda acest subiect alături de coach, pentru a dobândi o mentalitate bazată de creștere, în loc de una fixă.
    2. Cât câștigi în prezent? Pornește de la situația actuală și calculează cât primești pe o oră lucrătoare din viața ta, împărțind veniturile tale nete la numărul de ore lucrate. Vezi video 1 din cursul online Banometru pentru mai multe detalii (trebuie să intri în cont sau să-ți faci unul pentru a avea acces la curs – totul e gratuit).
    3. Ce înseamnă pentru tine mai mulți bani? Multe persoane spun că vor mai mulți bani, dar nu știu exact câți. Ca să afli, imaginează-ți viața ta ideală. Cum ar arăta o zi din ea? Ce te vezi făcând? Care sunt costurile lucrurilor și experiențelor în acest context? Ce ți-ar aduce mai multe venituri, în plus față de acum?
  • DE CE vrei să câștigi mai mult? Modul în care îți visezi viața ideală e rodul influenței celor din jur (prieteni care lucrează în corporații, freelanceri etc.), reflectă o modă (a fi nomad digital, „propriul șef”) sau sunt dorințele tale? În motivarea dorinței de creștere a veniturilor pot exista mai multe capcane, ca de exemplu: omiți necesitatea de a te schimba pe tine, de a face ceva diferit, te sub-evaluezi supra-evaluezi, ai așteptări nerealiste (pozitive sau negative), îți stabilești obiective nerealiste sau nerelevante pentru tine, nu știi de unde pleci și unde vrei să ajungi. 
  • Care sunt motivele pentru care nu câștigi acum câți bani ți-ai dori? Fă o listă și fii cât mai obiectiv(ă) și detașat(ă) posibil. Privește răspunsurile cu sinceritate și vezi ce poți învăța din ele și dacă găsești anumite soluții.
  • Care îți sunt limitele? Fii realist(ă). Nu face o schimbare orbește, doar pentru că ai ajuns într-un punct critic (nemulțumire la locul de muncă, un șef prea autoritar), ci mai întâi cunoaște-te pe tine însuți/ însăți și fă-ți un plan. Explorează alternative. Testează dacă ți s-ar potrivi rolul profesional la care aspiri, asigură-te că ai un fond de urgență și de siguranță, înainte să-ți dai demisia. 

Idei concrete de creștere a veniturilor

În continuare îți prezentăm câteva idei pe care le-au aplicat cu succes membrii Comunității Banometru pentru a câștiga mai mulți bani. În funcție de stilul tău de viață, poate unele soluții nu ți se vor potrivi, dar sperăm să te inspire să găsești o modalitate de creștere a veniturilor pe placul tău și să-ți aducă aminte că de fiecare dată există măcar 3 soluții ca să depășești o provocare.

Site-urile menționate mai jos sunt recomandări primite de la membrii Comunității și se bazează exclusiv pe experiența și opinia lor. Te încurajăm ca întotdeauna să te informezi cu atenție în legătură cu proiectele/ colaborările în care intri.

  • Vinderea lucrurilor vechi din casă sau a celor care nu mai sunt folosite. Multe persoane cumpără second hand, astfel că îți poți valorifica lucrurile pe care acum se pune praful. Desigur, poți vinde și lucruri noi, cum ar fi cadouri care nu ți se potrivesc sau obiecte pe care le-ai cumpărat la impuls. Unde poți vinde? Online sau în grupul tău de prieteni, colegi și cunoștințe. De exemplu, o membră a comunității a organizat un mini-târg de haine la ea acasă, cu prietene care și-au invitat alte prietene.
  • Închirierea bicicletei unui lucrător Glovo. 
  • Participarea la sondaje de opinie plătite. Sumele câștigate nu sunt foarte mari, din ce ne-au spus membrii comunității, dar pot ajuta un buget strâmtorat. Unele firme plătesc în euro, altele în lei, altele în puncte ce se schimbă în bani sau produse. Exemple de site-uri unde găsești astfel de activități: Sense Panels, Mobrog, AttaPoll sau Daedalus.
  • Mystery shopping/ Client misterios. Clientul misterios merge într-un magazin, un restaurant sau alte locații (bănci, reprezentanțe auto, clinici medicale, magazine de decorațiuni etc.) și joacă rolul unui client real, pe baza unui scenariu primit. El analizează calitatea serviciilor, prestația vânzătorilor și alte elemente solicitate, apoi completează un chestionar online cu observațiile din timpul vizitei. De exemplu, pentru un restaurant se poate cere ca evaluatorul și însoțitorul să comande feluri principale diferite sau comanda să includă minim o băutură preparată etc. Programul este flexibil, iar plata diferă pentru fiecare proiect în parte. Un site unde te poți înscrie pentru a fi client misterios: Phantom Shopping.
  • Achiziționarea unor produse premium și vinderea lor după o perioadă de timp în care le-a crescut prețul pe piață. O membră a comunității a cumpărat pentru copilul său jucării premium, de calitate, iar după 2 ani de folosire (cu grijă) a verificat online cât costă la acel moment. Le-a vândut pe grupuri de specialitate la prețuri mai mici decât cele de pe piață, dar mai mari decât cele cu care le achiziționase, deci a obținut profit.
  • Oferirea de servicii de consultanță (financiară, life coaching, business coaching, marketing, graphic design, branding), pe lângă locul de muncă principal. 
  • Broker de asigurări. Poți încheia RCA, asigurări de sănătate, de viață, de casă sau poți face rezervări de vacanțe pentru clienți.
  • Filmări de evenimente. Dacă pe lângă aparatul foto-video ai o dronă și știi să o folosești, o poți valorifica în acest context.
  • Servicii de curierat. Cu bicicleta, mașina sau trotineta, poți livra mâncare sau alte produse. Serviciile de curierat au devenit tot mai căutate, iar avantajul lor principal este programul flexibil. Glovo este o companie cu care poți colabora pentru a lucra pe postul de curier.
  • Bartending la evenimente. Dacă te atrage domeniul ospitalității, poți câștiga bani în plus prin pregătirea băuturilor la diferite evenimente.
  • Marketing afiliat/ obținerea unui comision din vânzări pentru anumite produse sau servicii. 

Nu uita că MERIȚI și POȚI să câștigi mai mulți bani. E important să fii conștient(ă) că există numeroase posibilități de a obține venituri suplimentare, să le explorezi pentru a găsi ce ți se potrivește și să acționezi, având un plan realist în spate. La Banometru suntem alături de tine pe acest drum, cu sprijin și recomandări personalizate.

Tu cum ți-ai crescut veniturile sau cum plănuiești să faci asta?

Hai în Comunitatea Banometru și spune-ne!



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.